את החודש האחרון בילו הישראלים כשהם שבעים מעל לכל מידה, אולם האהבה המקומית לאוכל אינה מאפיינת רק את תקופת החגים. המדינה כולה מכורה לתוכניות בישול, מסעדות גורמה צצות כפטריות אחרי הגשם ומושכות תיירים מכל העולם, ושום סיבה בעולם לא תעצור אותנו מלנפנף מעל מנגל לפחות פעם בחודש. ישראל בורכה באוכל מעולה מכל הגוונים, העדות, השילובים והתרבויות וביצירתיות המאפיינת את השפים ואת הבשלנים הביתיים. לצד כל אלה מתפתח בעשור האחרון באיטיות אך בנחישות ענף צדדי בתחום הבישול: בישול בריא. ענף זה על תת־גווניו הולך וכובש נתחים נוספים באוכלוסייה, אם בזכות מודעות גוברת לקשר שבין תזונה ובריאות ואם מטעמים אידיאולוגיים אשר מחייבים את האוחזים בהם להימנע מאכילת תוצרים מהחי.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בישול בריא, יודעים כבר כמעט כולם, מיוצר ממזון דל בשומן טרנס, בסוכרים, במלח, בחומרים משמרים, במייצבים ובצבעי מאכל. המרכיבים שמאפיינים אותו קרובים ככל האפשר למצב הטבעי שלהם, ללא עיבוד תעשייתי ותוספים כימיים, ללא הורמונים ואנטיביוטיקה, מוטב ללא ריסוס, ויש שאומרים שגם ללא חימום ובישול. הבעיה העיקרית היא שמצב צבירה כזה של מזונות בריאים עלול להרוג את רובנו מאובדן שמחת חיים, כשתיעלם מהם האופציה לנחמה מרוממת הנפש הזו שאוכל טעים יודע לתת לנו.
הפתרון עבור כל מי שמבקשים (או נאלצים) להתיידד עם הבישול הבריא ולהפוך את המטבח בביתם לבריא יותר הוא היכרות הדרגתית עם המוצרים ועם אפשרויות הבישול הבריא. ככל שהקושי גדול יותר, כך נדרשים אמצעי גירוי חזקים יותר. כך צמחו ועלו סדנאות שמציעות מתכונים משובחים, שפית בישול בריא שעושה אימון אישי בבית הלקוח להבראת המטבח, שפים לבישול בריא או מטפלים נטורופתים שמארחים אתכם לבישול משותף במטבח הפרטי שלהם, סדנה מיוחדת למזונות־על הכוללת לינה במלון מפנק עם עיסוי מרגיע, ואפילו סדנת בישול שתלמד אתכן להישאר צעירות ויפות או תנחם אתכם בשפע מתוקים בריאים.
בחודשים האחרונים למדתי להנביט עדשים, לבשל כוסמת, להתאהב מחדש בקינואה, להכיר ולאהוב את גרגירי הצ'יה ופירות הגוג'י ברי, ואפילו לנשנש נבטוטים וליהנות מזה. למזווה שלי התברגו בהדרגה צנצנת שמן קוקוס, סירופ אגבה, פולי קקאו נא ומיני דגנים וקטניות שלא הכרתי. הצלחתי ללמוד להכין כמה תבשילים בריאים ממש טעימים וקינוח אחד סופר בריא, שטעמו משובח יותר מקינוחים לא בריאים רבים (שאני עדיין צורכת).
אנטי־אייג'ינג: "תזונה, בריאות הוליסטית ויופי"
פיליס גלזר, מומחית בבישול בריא
פיליס גלזר (62) נחשבת לכוהנת הבישול הבריא בארץ. היא הראשונה שהגישה תוכניות טלוויזיה שעסקו בבישול בריא, כתבה וכותבת טורים על בישול בריא, הוציאה ספרי בישול שהתמקדו בתחום זה כשהוא עוד לא היה מוכר בארץ, והרשת מלאה במתכונים בריאים וטעימים שהיא פירסמה. בביתה הנעים והאינטימי בתל אביב מעבירה גלזר סדנאות בישול טבעוני וגם סדנה אחת מעניינית לנשים: "אנטי־אייג'ינג: תזונה, בריאות הוליסטית ויופי", העוסקת בעיכוב הזדקנות ובמזונות ותבשילים שמתאימים לגוף הנשי בתחומים כמו פוריות, כאבי מחזור, תופעות גיל המעבר, אוסטיאופורוזיס, מניעת סרטן השד וגם טיפוח ויופי.
"מבחינתי אנטי־אייג'ינג נשי זה לחזק את המערכת החיסונית באופן כללי, אבל גם לשמור על העור, על השיער, לחזק את הפוריות, לעבור בשלום את גיל המעבר ולמנוע בעיות ומחלות ששכיחות בקרב נשים. אני מלמדת לא רק מה חשוב לאכול אלא גם ממה חשוב להימנע, ולא רק בהקשר של אוכל".
בחלק הראשון היא מסבירה לנשים על הסכנות הטמונות בתכשירי איפור וטיפוח ובחומרי ניקוי שיש בהם רכיבים שהוכחו כמסוכנים לבריאות. אז היא מונה מזונות שתומכים בחיזוק המערכת החיסונית ובתמיכה במערכת הנשית בפרט. מצוידת במראה נערי, עור פנים חלק, שיער שחור בוהק ודיבור נמרץ, גלזר החיננית בהחלט מעוררת השראה בקרב הנשים שמתארחות בסלון שלה. ואלה חלק מעצותיה: "עגבניות עשירות בליקופנים המסייעים למניעת סרטן השד והרחם; שתי כפות פשתן טחון ביום יכולות לסייע להקלת גלי חום בגיל המעבר; האיזופלבנואידים שנמצאים בקטניות, ובמיוחד בסויה וחומוס, מסייעים לכאבי מחזור וגם לתופעות גיל המעבר ויעילים לאיזון הורמונלי; קייל הוא ירק מומולץ לנשים בזכות כמות מרשימה של ויטמין K המסייעת לבניית עצם ומפחיתה סיכוי לאוסטיאופורוזיס, וגם אכילת חופן אגוזי מלך תורמת למניעת אוסטיאופורוזיס וסרטן השד". חשוב גם לצרוך יוגורט ופירות יער, ירקות עליים וירקות שורש, דגנים כמו קינואה וכוסמין, קטניות, אצות ים, תבלינים ועשבי תיבול. היא מסבירה למשתתפות מה לאכול וממה להימנע למטרות חיזוק הפוריות, וגם למטרות יופי וטיפוח העור והשיער, כמו למשל תותי שדה שמסייעים לבניית הקולגן בעור ונבט חיטה למניעת נשירה בזכות עושר של ויטמיני B.
בחלק השני עוברים לבשל: שקשוקה טבעונית עם עגבניות, קייל ומנגולד, לחם כוסמין עם אגוזי מלך ואוכמניות ותבשיל "קוסקוס עם ירקות" צבעוני, שבמקום סולת עשוי מכרובית טחונה ומאודה, ועליה קוביות של דלעת, דלורית, קישוא, פלפלים וגרגירי חומוס מבושלים, ולקינוח - טראפלס חלבה מנבט חיטה עם דבש, שגם מועילים לעור ולשיער. יש גם שייק בריא המכיל אבקות מזונות־על ופודינג תפוחים מיקרוביוטי ובו עמילן משורש הקוזו, שעל פי הרפואה הסינית מסייע לבעיות מעיים ולהצטננויות. בתום הבישול המשותף יושבים סביב שולחן האוכל הגדול שבמרכז הבית כדי לאכול מהתבשילים הטעימים, ומתקשים להיפרד מהאווירה הביתית והחמה. המתכונים משתנים מסדנה לסדנה.
לפרטים: המטבח של פיליס בפייסבוק: facebook.com/phyllis.kitchen
אימון אישי לבישול בריא
כרמית אלקיים, שפית ומאמנת אישית
את השלב הראשון בהתיידדות עם הבישול הבריא אני עושה ביישוב קורנית שבגליל, בביתה הכפרי והיפה של כרמית אלקיים הזכורה לרבים מהתוכנית "משחקי השף". כרמית, נשואה ואם לשלושה, עשתה קריירה מפוארת במערכת הביטחון, אך לפני שש שנים בחרה להמיר את אורח החיים התובעני בקריירה חדשה - שפית של מזון בריא.
במשך שמונה חודשים למדה בבית הספר Natural Gourmet Institute For Health And Culinary Arts בניו יורק, על פי גישה שלפיה ניתן להשפיע על הבריאות ואפילו להירפא ממחלות באמצעות מזון. בהמשך טסה לצפון הודו כדי ללמוד מקרוב את רזי המטבח ההודי שאהבה. התבשילים הבריאים שלה, שחלקם רוכזו בספרה "תאנים צלויות ועדשים כתומות" (הוצאת LunchBox), אשר זוכה להצלחה רבה, משלבים רכיבי מזון גליליים עם השפעות מהמטבח הערבי ומהמטבח ההודי, וככאלה מצליחים להפתיע לטובה בטעמם.
בשילוב עם אישיותה הנעימה והסבלנית ועם לימודי הקואצ'ינג שהפכו אותה למאמנת אישית מוסמכת, כרמית מצליחה לקרב משפחות שלמות לבישול הבריא ואפילו להתאהב בו. זה קורה לא רק בסדנאות "צלחת בריאה" שהיא מארחת בביתה או בבישוליה כשף פרטי בהזמנה, אלא גם בסידרת אימונים אישיים שמתקיימים במטבח הביתי של לקוחותיה, שם היא מלמדת אותם הלכה למעשה לבשל תבשילים בריאים שמתאימים לטעמם האישי ולמצבם הבריאותי.
"יש לי תשוקה מטורפת להראות שבישול בריא אינו הרבה יותר מסובך מבישול רגיל, ואינו פחות טעים ממנו", היא אומרת לי כשאנחנו לוגמות קפה הפוך עם חלב שקדים (שהכינה במו ידיה כששמעה שאני רגישה ללקטוז) וזוללות עוגת תפוחים ותמרים טבעונית טעימה להפליא. "כשאנשים מקבלים מרופא, מתזונאית או מנטורופתית הנחיות לשינוי תזונה בשל בעיות סוכרת, שומנים בדם, בעיות לב ועוד, הם חוזרים הביתה בדיכאון נוכח הרשימה של המזונות המומלצים והאסורים. הם לא יודעים מה לעשות עם זה. מה זה חלבון מהצומח? מה זה סיבים תזונתיים? אגב, אני לא מאמינה בגישות קיצוניות, בהימנעות ממתוקים, מפחמימות או מבשר, ולמרות שרבים מהמתכונים שלי הם טבעוניים, יש בהחלט גם מתכונים של בשר למי שאוהב ורוצה".
במטבח הצבעוני והמזמין של כרמית אני מזהה רק חלק מהדגנים והקטניות שמסודרים בצנצנות על מדפים, בהם אורז מלא, בורגול, עדשים במגוון צבעים וקינואה. בשאר היא עוזרת לי: שעועית מש, כוסמין, כוסמת, שעועית אזוקי, פריקה (חיטה ירוקה) וגריסי פנינה ("מצוינים לאיזון סוכר דם, אני מבשלת אותה כמו אורז ומוסיפה קישואים ופטריות").
כשאנחנו מתחילות לבשל היא מסבירה לי שהאימון הבריא מאפשר להביא את הידע לבית הלקוח ולתת לו להחליט לאן הוא רוצה לקחת את זה. "כשהשינוי נכפה מסיבות בריאותיות, התהליך צריך להיות הדרגתי ועדין. אני לא מאמינה במהפכה ולא חושבת שצריך להפוך אוכל למוקד חיכוך, אלא להכניס בהדרגה כל פעם חומר גלם חדש וללמוד להכין איתו משהו טעים".
בשעות שאנחנו מבלות יחד במטבח ביתה, אני אוספת ממנה טיפים רבים: לומדת איך מנביטים בקלי קלות עדשים ולמה זה חשוב (ריבוי חלבונים, ויטמינים ומינרלים), מבינה את החשיבות של עיצוב סביבת מטבח עם כלים ומכשירי עיבוד מזון ואחסון נגישים, לומדת להקפיא "סטוקים" של ירקות למרק כדי לא להתעצל לחתוך אותם כשלא מתחשק לי. יחד אנחנו מכינות מרק קישואים קרמי עם נענע, פאקורה תרד (קציצות תרד עם קמח חומוס במקום ביצה) ברוטב עגבניות, פריקה גלילית ירוקה ואורז מלא עם עדשים וגרגירי הל. כשראיתי את המתכונים האלה בספר הבישול שלה הם נראו לי מסובכים וקשים להכנה, אך יחד איתה כל הקושי והזרות נעלמים והם הופכים לקלים ופשוטים להכנה. גם במבחן הטעם הם עוברים, ובגדול, ממש כמו שהתבשילים הבריאים שלה עברו שלב ועוד שלב כשהתמודדה במשחקי השף.
הביקור אצל כרמית הוא בהחלט טבילת אש קרירה ומהנה עם עולם הבישול הבריא. הטיפים שאני מקבלת ממנה במפגשנו היחיד מצליחים לגרות גם את בלוטות החשק שלי להתחיל לשלב רכיבים חדשים ובריאים יותר במטבח הפרטי שלי, לשפר שיטות עבודה, וגם להעמיק וללמוד עוד.
לפרטים: bari-carmit.co.il
בישול בריא בהתאם לאבחון בקשתית העין
רומי חכמה, נטורופתית

רומי חכמה. "במפה של קשתית העין משתקפים כל האיברים" // צילום: יהושע יוסף
אירידיולוגיה היא שיטת אבחון שלפיה ניתן לזהות בעיות וכשלים הקיימים בגוף על פי התבוננות בקשתית העין - והנטורופתית רומי חכמה מרעננה מאבחנת בשיטה זו כ־15 שנים. בשנים האחרונות היא גם מצוותת לאבחון סדנאות בישול בריא מותאמות אישית בהתאם לממצאי האבחון. "במפה של קשתית העין משתקפים כל איברי הגוף. הצבע והמרקם של קשתית העין מייצגים את התכונות התורשתיות, החולשות המולדות והנרכשות, השינויים ההורמונליים, מידת העומס הרעלי בגוף (גם מקומי וגם כללי) ועוד. דרך האבחון אפשר לראות איזה סוג מזון אינו מתעכל טוב ומה גורם לאלרגיות ולכאבי ראש. ברגישויות למזון נראה עיכול לא תקין של פחמימות, חלבונים או שומנים, או שנגלה מחסור במיצי עיכול או באנזימים. במצבי אלרגיה נבחין שהכבד לא מצליח לפרק רעלים", אומרת חכמה.
אני מבקרת אצל רומי עם נסיינית שביקשה לבחון עד כמה האבחון מדויק. רומי מבקשת לשמוע קודם כל על אורח החיים שלה ועל הרגלי תזונה אופייניים, בדומה למפגש עם דיאטנית. היא מבקשת גם לשמוע על בעיות בריאותיות קיימות, אך הנסיינית הספקנית מעדיפה לא למסור מידע רפואי בשלב זה ולראות אם הוא אכן ישתקף בעיניה. רומי מצלמת את שתי עיניה מקרוב, ואז מתבוננת בצילום על מסך המחשב. היא מזהה נכון שיש לה בעיה כלשהי במערכת העיכול, ורואה שיש לה מחסור באנזימי עיכול ופלורה לא מאוזנת. היא מזהה גם תכונות כגון עצבנות בעת רעב, הפרעת קשב וריכוז קלה, עקשנות ורגישות. הנסיינית מאשרת שהכל מדויק. הבעיה מתחילה כשחכמה גם מזהה מספר תופעות שאינן מוכרות לנסיינית (או כתגובת הנסיינית: חס וחלילה טפו טפו טפו), כגון כאבי ראש, כאב ברגל, ורגישות בכמה איברים נוספים בגוף, שאינה באה לידי ביטוי כלל אצל הנסיינית. "לעיתים רואים את הנטייה בעין לפני שהיא מגיעה לידי ביטוי פיזי או משתקפת בבדיקות דם, ולפעמים גם רואים בעיניים בעיות שהיו בעבר וטופלו", מסבירה רומי בנועם. "בדרך כלל כאשר יש מוקד בעייתיות אחד בגוף הוא משפיע גם על שאר מערכות הגוף, וכאשר מזהים את שורש הבעיה ומתחילים לטפל בו ברמה התזונתית, זה ישפיע לטובה גם על הנטיות לרגישות באיברים האחרים וימנע את התפתחותן".
בתום האבחון עוברת רומי להנחיות תזונתיות על פי הנטורופתיה, אשר מותאמות לבעיה העיקרית שזוהתה אצל הנסיינית ולמצב בריאותה הכללי כפי שעלה מעיניה: הפחתת מוצרי חלבון מהחי כגון בשר ומוצרי חלב, בשל המחסור באנזימי עיכול ובחומציות קיבה הנדרשים לפירוקם. במקומם היא תידרש לצרוך דגים וחלבונים מן הצומח בעזרת שילוב של קטניות, דגנים, טופו וקינואה אשר קלים יותר לפירוק ולעיכול. היא ממליצה גם להימנע ממזונות הנחשבים למעודדי דלקת כגון מוצרים המכילים גלוטן, מוצרי חלב, עגבניות וחצילים, ולהעדיף מזונות הנחשבים לנוגדי ומנטרלי דלקת כגון שקדים, תפוחי עץ, עלים ירוקים וירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, קולורבי). היא מגישה לה דפים ובהם רשימת מזונות מכל הסוגים, ומסמנת בפירוט רב יותר ממה רצוי לאכול וממה עדיף להימנע.
במפגש השני שמתקיים כמה ימים לאחר מכן במטבח ביתה של רומי, מבשלות השתיים ארוחת צהריים ברוח ההמלצות התזונתיות, ואני צופה מהצד ומצטרפת לארוחה: תבשיל אורז עם כוסמת ונבטוטי עדשים - שנוסף על טעמו המצוין מספק לגוף חלבון מלא, עשיר בברזל ובעל אינדקס גליקמי נמוך; סלט קינואה עם חמוציות שעשיר אף הוא בחלבון מלא; וסלט עלים ירוקים ברוטב ויניגרט ביתי - הנחשב לנוגד דלקת. לקינוח הן מכינות מעדן דמוי כדורי שוקולד מתמרים ואגוזי קשיו טחונים - טעים יותר מכל כדור שוקולד שאכלתי ונטול גלוטן וחלב. המאכלים אומצו באהבה על ידי הנסיינית, שמיהרה לרכוש כוסמת וקינואה ואפילו להנביט עדשים. גם אני שילבתי אותם בשמחה במטבחי. למי שמעדיפים לוותר על האבחון, מקיימת רומי בביתה גם סדנאות בישול בריא קבוצתיות שבהן מכינים מאכלים נטולי גלוטן, סוכר וחלב.
לפרטים: hochma.co.il
מתוקים ובריאים
גלית שלגי, תזונאית ונטורופתית

גלית שלגי. מאמינה בתיקון הרגלי אכילה תוך הימנעות מדיאטה והשגת משקל יציב לתמיד // צילום: יהושע יוסף
כשמדובר על אוכל בריא, הפיסגה הבעייתית ביותר לכיבוש היא ממלכת המתוקים - זו שיש בה ריכוז רב של סוכרים, פחמימות ושומנים, שידוע שבכמויות גדולות הם מזיקים לבריאותנו, ושהסוכר שבהם ממכר וגורם לנו לרצות מהם עוד ועוד. לרוב הם מבוססים על גלוטן - שיותר ויותר אנשים הופכים רגישים אליו - וגם על מוצרי חלב, שאף הם הפכו בעייתיים עבור אוכלוסייה מתרחבת של ילדים ומבוגרים. טבעונים יתקשו בזירת המתוקים בגלל השימוש בביצים ובמוצרי חלב. בדיוק בשביל המכורים למתוק שרוצים לאכול אותו בריא יותר, נוצרה סדנת "מתוקים ובריאים" של גלית שלגי, שגם הוציאה לאור ספר תחת אותו שם (הוצאת מדיה 10), ובו היא מביאה 60 מתכונים של מתוקים בריאים לצד הסברים על תזונה בריאה וסיפורה האישי.
שלגי (42), "מכורה למתוקים" בעצמה, מספרת שנחשפה לתזונה בריאה לפני כעשרים שנה בעקבות בעיות אנמיה ואולקוס. בולמוסי אכילת המתוקים שלה גרמו לה לבעיות משקל מתסכלות, בעיקר נוכח העובדה שהיתה ספורטאית, ובהמשך גם זמרת בוגרת רימון שברחה מאודישנים בשל רגישות בנוגע למשקלה, ובעקבות כך פנתה ללימודי פסיכולוגיה. מלווה במשקל עודף, תקועה במעגלי דיאטה ובהתקפי זלילה, נפגשה שלגי עם נטורופתית ששינתה את חייה ולימדה אותה לראשונה כיצד לאכול בריא ולשמור על משקל יציב. אז בחרה שלגי לפנות ללימודי תזונה טבעית ונטורופתיה, ומזה 13 שנה היא עוסקת בתחום התזונה הבריאה - בדגש על תיקון הרגלי אכילה תוך הימנעות מדיאטות והשגת משקל יציב לתמיד. בשנים האחרונות היא גם מנחה סדנאות לבישול בריא וקינוחים בריאים ברחבי הארץ.
כמי שאינה מאמינה במשטרי דיאטה נוקשים, שלגי אינה ממליצה למטופליה להימנע כליל מאכילת מתוקים, כדי שלא ייווצר חסך שיגרום להם בהמשך להתנפלות משולחת רסן עליהם. אבל המתוקים שמלמדת שלגי להכין אינם מכילים סוכר, גלוטן, שמן מזוכך או מרגרינה, אלא רק מוצרים טבעיים שחלקם גם מוכרים כבעלי ערך בריאותי. את כולם אפשר גם להכין ללא ביצים. בסדנה בת שלוש שעות מלמדת גלית באילו מוצרי יסוד בריאים יש להצטייד כדי להכין מתוקים בריאים. הבולטים שבהם הם שמן קוקוס, סוכר קוקוס, סירופ מייפל אורגני ואבקת קקאו אורגנית. "גם אגבה, סטיביה, דבש וסילאן עדיפים על סוכר, וקמח תפוחי אדמה אפשרי אף הוא למי שמעדיף אותו על פני קמח קוקוס", היא אומרת. התמרים גם הם מרכיב דומיננטי במתוקים הבריאים, וגם אגוזים - קשיו, לוז, שקדים ואחרים.
בסדנה הנעימה של גלית שמתקיימת בבית מארח או בביתה שבקריית אתא (הסדנה שאני השתתפתי בה התקיימה במושב יגל שבמרכז) יושבות כל המשתתפות סביב שולחן ארוך ומתוודעות לרכיבים, ולאחר מכן, בהנחיית גלית, מתנסות בהכנת המתכונים שלה. אנחנו מכינות "פאדג' שוקולד טבעי עם אגוזי לוז" - שבמקום שמנת מתוקה וחלב יש בו חלב קוקוס וחמאת בוטנים טבעית; "עוגיות שוקולד צ'יפס" אפויות שבמקום קמח יש בהן ממרח קשיו; "חטיף אנרגיה באונטי" על שם ממתק הקוקוס מצופה השוקולד, שבגרסתו הבריאה של גלית מבוסס על תמרים, קוקוס אורגני, שמן קוקוס ואבקת חרובים או קקאו. אנחנו מכינות גם "כדורי שוקולד" מתמרים, שקדים וקקאו, "פאדג' שוקולד נוטלה" מאגוזי לוז טחונים, תמרים לחים, שמן קוקוס ואבקת קקאו, ואפילו "עוגת שוקולד" עשויה מקינואה במקום קמח ועם תחליפי ביצה בדמות זרעי צ'יה שהושרו במים.
הסדנה בהחלט מצליחה לגרום לנו להתיידד עם חומרי הגלם הבריאים יותר ולגלות שההכנה היא פשוטה ומהירה. המתוקים החדשים שהכנו נראים מרשימים, וחלקם אף דומים בצורתם למקבילים הפחות בריאים שלהם. למרות השמות המבטיחים - שנלקחו מעולם המתוקים המקוריים (באונטי, פאדג', נוטלה, כדורי שוקולד) ויצרו ציפייה גדולה לטעם זהה למקור - הטעם של המתוקים הבריאים הוא שונה. בהחלט טעמנו כאן מתוקים שאפשר להתרגל אליהם בקלות כאופציה בריאה וחלופית לצורך במתוק, ובמקרים מסוימים גם לאהוב אותם ממש. מבחינת ערך קלורי לא מצאנו נחמה, כי המתוקים הבריאים מכילים אגוזים ותוצרי קוקוס שהם עתירי קלוריות. גלית מסבירה ש"בשל הערך התזונתי הגבוה שלהם והערך הגליקמי הנמוך הם לא יגרמו לנו להעלות במשקל כמו המתוקים הפחות בריאים, וגם יספקו מהר יותר את הצורך המתוק ולא יגרמו לנו לקחת מהם עוד ועוד".
לפרטים: galitshalgi.com
סדנת סופר־פוד
אומינה קדמי, מצפה הימים
סופר־פוד (מזון־על) הוא ללא ספק טרנד מדובר בעולם בשנים האחרונות. אם הצלחתם לפספס, מדובר על מזונות "קטנים" עם ערכים "גדולים". מזונות טבעיים, שלמרות שהם בעלי נפח קטן יש בהם ריכוז גבוה ביותר של ויטמינים, מינרלים, אנזימים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים רבים הפועלים יחדיו בגוף בסינרגיה, באופן שרכיב תזונה אחד מחזק את פעולתו של הרכיב האחר. ככאלה הם מחזקים את המערכת החיסונית, נוגדים דלקת ומשפרים באופן כללי את תפקוד מערכות הגוף. בין המזונות הקלאסיים שנחשבים לסופר־פוד נמצאים פולי קקאו נאים, שמן קוקוס, פולן דבורים, אבל גם דברים מוכרים הרבה פחות כמו גוג'י בריס ומאקי בריס (פירות קטנים דמויי צימוקים או אוכמניות), האצות כלורלה וספירולינה ושורש המאקה, המשווקים בארץ כתוספי מזון באבקות.
עבור מי שמבקשים להתיידד עם הטרנד, השאלות העיקריות הן איך צורכים את הסופר־פוד הזה, מה ממנו זמין לנו בארץ והיכן, האם אפשר באמת לשלב אותו בתזונה שלנו, וגם שיהיה לנו טעים? סדנת הסופר־פוד מתקיימת במלון "מצפה הימים" שבין ראש פינה לצפת, המהווה תפאורה מושלמת למעוניינים לבצע היכרות רשמית ויסודית עם הטרנד. מנחת הסדנה בת שלושה הימים היא אומינה קדמי (36), יועצת בריאות הוליסטית ובוגרת "המכון לתזונה משולבת" בניו יורק. אומינה מספרת שהיא ריפאה את עצמה מבעיות עיכול קשות שנמשכו שנים כשהתוודעה לסדנת ניקוי גוף מרעלים בכפר ההוליסטי פאצ'ה מאמא בקוסטה ריקה בשנת 2004 וכשעברה לתזונת Raw Food (מזון חי). במשך חמש שנים ניהלה קדמי את המרכז לסדנאות ניקוי הגוף מרעלים בפאצ'ה מאמא והעמיקה את היכרותה עם המזון הבריא וגם עם עולם מזונות העל. לאחר תשע שנים של מגורים ביער הטרופי של קוסטה ריקה, שבה עם משפחתה ארצה לפני שלוש שנים.
הסדנה היסודית כוללת הרצאות ומצגות, שיעורי יוגה וצי' קונג, סדנת קערות טיבטיות מרתקת עם דורית אביב, ואפילו עיסוי גוף בספא של המלון. אבל גולת הכותרת שלה היא "כיתת האמן" שבמהלכה מכינים המשתתפים בכמה תחנות את ארוחת הערב והקינוחים בהנחייתה של אומינה. בהתאם לאני מאמין של אומינה, הארוחה כולה מבוססת על מזון חי שאינו מבושל או מחומם, ולפיכך גם משמר את כל האנזימים שבו, אשר חיוניים לפירוק ועיכול המזון בגוף.
בערב הראשון אנחנו מכינים טאקו נא ברוטב עגבניות, כשאת הטורטייה מחליף עלה חסה ואת הבשר מחליפים אגוזי מלך טחונים ומתובלנים. הוא מוגש ברוטב "שמנת" טעים המבוסס על אגוזי קשיו טחונים, ולצידו סלסת עגבניות ופלפלים מצוינת. אנחנו מכינים גם סושי נא. הבסיס הוא אמנם אצת נורי כמקובל, אבל את מקום האורז תופס "פטה שקדים" ועליו גפרורי ירקות צבעוניים. גם זו מנה טעימה ויפה. הקינוח אינו מאכזב: תאנים ממולאות במוס שוקולד, כאשר גם הפעם את רכיב השמנת המתוקה של המוס מחליפים אגוזי קשיו טחונים, טריק יסוד בקינוחים הבריאים שטעים להפליא אך עתיר קלוריות. אנחנו מכינים גם ריבועי שוקולד נא שהם סופר־פוד של ממש ועשויים מגוש עיסת קקאו וגוש חמאת קקאו.
טיול הבוקר שלמחרת בחווה האקולוגית הסמוכה למלון - שתוצרתה משמשת בתבשילים המוגשים במסעדות המלון - הופך להיות חלק מתוכנית קירוב הלבבות שעושה אומינה בין תוצרי האדמה למשתתפי הסדנה. בטיול עוברים עם סלסילות קש ציוריות בין ערוגות עלי התבלין והירק ואוספים מיני עלים ירוקים, ובהמשך מתכנסים בפינה מוצלת בגן ומתבוננים באומינה שמכניסה אותם למעבד מזון ומוסיפה להם סופר־פירות כמו מאקי בריס וגוג'י בריס (את האחרונים ניתן להשיג בכל חנות טבע ולנשנש מול הטלוויזיה בזמנכם החופשי) וגם אבקות כלורלה וספירולינה הנמכרות כתוסף תזונה, עד שנוצר "סופר־שייק" צבעוני. השייק הוא רק המתאבן לארוחת הבוקר הטבעונית ונטולת הגלוטן שאותה סועדים בפינה נפרדת בחדר האוכל.
בערב השני אנחנו מכינים "פסטה" מרצועות דקיקות של קישוא לא מבושל שנראה כמו פטוצ'יני, ומנה יפהפייה של "רביולי במילוי גבינה ברוטב פלפלים וצנוברים". ה"רביולי" הוא פלחים דקיקים של סלק, ובסיס ה"גבינה" של המילוי הוא אגוזי מקדמיה טחונים. ה"גבינה" טעימה להפליא וממכרת ממש. לקינוח הפעם "בראוניז", לא אפויים כמובן, מפקאן גרוס, תמרים, אבקת קקאו ופולי קקאו, שמן קוקוס ומייפל אורגני. המנות יפות ומושקעות והעובדה שיש בהן רכיבים של סופר־פוד מהווה בונוס. לארוחת הערב מגיעים חיזוקים מהמטבח: אנטי פסטי צבעוני אפוי בתנור, סלטים, ולמי שממש זקוק לכך בערב השני - גם תוספות חמות מחדר האוכל, כי גם למשהו בריא, מסתבר, צריך להסתגל בהדרגה. √
לפרטים: 1-800-555-666, mizpe-hayamim.co.il
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו