משרד ההגנה במוסקבה מדווח כי בשלוש היממות הראשונות לפעילותו חיל האוויר הרוסי הוציא לפועל יותר מ-60 גיחות תקיפה, 50 מהם כנגד דאעש והציג תמונות מאותן תקיפות. מרכז זכויות האדם הסורי הפועל מלונדון דיווח כי מניין האזרחים הרוגים מפעולות אלה הגיע ל-39 ורק 14 חמושים נהרגו, רובם מדאעש.
מנגד טוען המערב כי רוסיה חסה על ארגון דאעש והעדיפה להתמקד במורדים המתונים, אותם מאמנת ארה"ב. דבר זה הביא את נשיא ארה"ב , ברק אובאמה, לתקוף באופן ישיר את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין: "אמרתי לפוטין שלארה"ב, רוסיה וכל העולם יש אינטרס אחד והוא - השמדת דאעש, אבל מה שהיה ברור הוא שפוטין לא מבדיל בין דאעש לבין המורדים המתונים", אמר נשיא ארה"ב אתמול בתדרוך עיתונאים בבית הלבן. "בשבילו כולם טרוריסטים ואני דוחה את עמדתו. לא נשתף פעולה עם המבצע הרוסי לחסל את מתנגדי אסד. זה מתכון לאסון", הדגיש. אובאמה הבהיר כי מדיניות רוסיה דווקא מחזקת את דאעש, דבר המנוגד למדיניות שאר המדינות. "הסיבה שאסד עודנו בשלטון היא משום שרוסיה ואיראן תומכות בו במהלך כל התהליך הזה. מה שרוסיה עושה עכשיו, לא שונה ממה שעשו בעבר. היא מעודדת שלטון, שרוב אזרחיו מתנגד לו", הוסיף בהתרסה.
לצד מילים תקיפות אלו, בחלק הרך יותר של דבריו הבהיר כי "אנו לא הולכים להפוך את הזירה הסורית למלחמה בין ארצות הברית לבין רוסיה. זהו אינו לוח שחמט עליו מתחרות המעצמות". אובאמה הניח בדבריו גם את הגזר בדמות שאיפה לשיח משותף בין השניים: "אמרתי לפוטין שאני מוכן לעבוד איתו אם הוא מוכן לתווך עם שותפיו. פתרון צבאי לבדו, ניסיון של רוסיה ואיראן לטפח את אסד, לא יעבוד. אני לא רואה ש-60 מדינות הקואליציה, שארה"ב היא זו שמובילה אותן, עומדות מאחורי פוטין. המדינה היחידה ששייכת לקואליציה שלו היא איראן". קודם לכן דיווחה רשת "פוקס ניוז", כי גורמי ביטחון אמריקניים שוקלים לאשר שימוש בכוח צבאי בסוריה במטרה להגן על המורדים הנתמכים על ידי ארה"ב. על פי דיווח העיתון "אלערבי אלג'דיד", היום (שבת) התקיים מפגש בין קצינים אמריקנים לקצינים רוסים בבסיס צבאי ליד נמל התעופה של בגדד בעיראק, בתיאום עם הממשל העיראקי, במסגרתו התמקדו הקצינים במצב הכללי בעיראק ובלחימה בארגון דאעש.
מעט לאחר פגישת נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, עם מקבילו הרוסי, פגישה בה נכחו גם ראש ממשלת גרמניה אנגלה מרקל ונשיא אוקראינה פוטרו פורושנקו, התייצג הולנד לצידו של אובאמה. הולנד הבהיר כי מתוך 14 הגיחות שרוסיה הודיעה כי ביצעה במהלך יום חמישי לשישי , רק אחת כוונה כנגד ארגון דאעש. "הם (רוסיה ד.ל) הודיעו על 14 גיחות, אבל אנחנו יודעים כי רק במקרה אחד נפגע מתקן גדול של דאעש, אך שאר המטרות היו בסיסי מורדים וגורמי אופוזיציה סוריים. אמרתי לפוטין שרוסיה צריכה לתקוף את דאעש ורק את דאעש". מזכיר ההגנה הבריטי מייקל פאלון הוסיף היום לעניין, באומרו לעיתון ה"סאן" כי "רק תקיפה אווירית אחת מתוך 20 כוונה לעבר יעדי דאעש". לדבריו, במקום לתקוף את הארגון, רוסיה עסוקה "בהרג אזרחים ומורדים שמתנגדים למשטר אסד". ראש ממשלת בריטניה, דייויד קמרון, אמר כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מדרדר את המצב בסוריה בעצם סיועו "לאסד הקצב".
מרקל הבהירה כי רוסיה לא תזכה לוויתורים בנושא האוקראיני בתמורה לתמיכת מוסקבה בפתרון פוליטי בסוריה בהדחת אסד. "אין קשר בין שני הנושאים. הנושא המרכזי היום היה אוקראינה. הנושא הסורי כמעט ולא נידון בפגישה".
הקואליציה מגנה
במקביל, מדינות הקואליציה המובילות את המאבק בדאעש הוציאו הודעה משותפת במסגרתה גינו את הפעילות הרוסית בסוריה המופנית, כאמור, דווקא נגד מטרות מורדים. "אנו מודאגים מהפעילות הרוסית בסוריה ובמיוחד התקיפות של חיל האוויר הסורי בחמה, חומס ואידליב שגבו קורבנות אזרחים. הפעולות הללו מובילות להסלמה ורק יעודדו קיצוניות ורדיקליזציה גדולה אף יותר", לשון ההודעה המשותפת לגרמניה, צרפת, סעודיה, קטאר, טורקיה, ארה"ב ובריטניה.
קודם לכך ביקר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, את ארה"ב ארצות הברית ומדינות אחרות שפועלות להדיח את הנשיא הסורי בשאר אסד, והזהיר מפני ניסיון העבר. "העולם צריך להסיק לקחים ממה שקרה בעיראק ובלוב", אמר והוסיף כי העדיפות העליונה צריכה להיות נתונה למלחמה בטרור, בדגש על דאעש.

העיר חומס לאחר הפצצת חיל האוויר הרוסי // צילום: אי.אפ.פי
האם הסינים יצטרפו?
דיווח נוסף שראוי לתשומת לב התקבל שלשום בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" היוצא לאור בלונדון. הדיווח מעלה כי סין עשויה להגביר את מעורבותה בסוריה ואף תיקח חלק בהפצצות בתוך כמה ימים, כך על פי גורמים פוליטיים בלבנון שמקורבים למשטר אסד ולחיזבאללה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמאות מאזרחי סין נלחמים בשורות הארגונים האיסלאמיים בסוריה.
עוד נמסר בדיווח כי מטוסים סינים נמצאים בדרכם לאזור במטרה להעניק מעטפת הגנה לפלישה קרקעית קרובה של כוחות איראניים וסוריים, יחד עם אנשי חיזבאללה, לאזורי השליטה של המורדים בצפון המדינה.
בתוך כך, שר החוץ של סוריה, ואליד אל מועלם, בחר להאשים דווקא את ישראל בנאומו שלשום באו"ם במסגרת העצרת הכללית. "ישראל מחמשת ארגוני טרור ומטפלת בפצועים שלהם בבתי חולים", אמר אל מועלם. אל מועלם הציע אפשרות לפיתרון דיפלומטי בסוריה אך הוסיף: "אי אפשר לעשות זאת כל עוד אנחנו נלחמים בטרור. אי אפשר להשיג פתרון בשולחן המשא ומתן עד שמה שקורה על הקרקע לא נכשל באופן סופי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו