רגע של נחת

עכשיו זה רשמי: בתום תהליך ארוך הצטרפה ישראל לארגון היוקרתי OECD, המאגד את המדינות המפותחות בעולם • רה"מ נתניהו: "זהו יום ברכה ובשורה" • פישר: "ההחלטה מחזקת את ביטחון המשקיעים בנו"

צילום: דודי ועקנין (ארכיון) // הנגיד פישר, רה"מ נתניהו ושר האוצר שטייניץ

"ישראל עברה שינוי", כך הודיע אתמול מזכ"ל ה-OECD, אנחל גורייה, שבישר על צירוף ישראל כחברה בארגון המאגד את 34 המדינות המפותחות ביותר בעולם. יחד עם ישראל צורפו לארגון גם אסטוניה וסלובניה. "מדינות אלו היו קשובות להמלצות הארגון לגבי הנושאים החשובים והשיחות שקדמו לצירופן. תהליך הקבלה לארגון הוביל לשינויי מדיניות אמיתיים ולרפורמות", ציין גורייה.

ההודעה על צירוף ישראל לארגון הביאה להתרוממות רוח בקרב בכירי הכלכלה המקומית, ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר אמר כי "זו אבן דרך חשובה בהשתלבות שלנו בכלכלה הגלובלית. החלטת ה-OECD מבטאת את מחויבותה של ישראל לעמוד בסטנדרטים בינלאומיים מתקדמים, מחזקת את ביטחון המשקיעים לגבי מעמדו של המשק הישראלי וצפויה לתרום לעידוד ההשקעות במשק".

הנגיד פישר שיבח את הדו"חות הכלכליים שכותבים כלכלני ה-OECD, והביע תקווה כי העבודה עם הארגון תסייע בקידום רפורמות כלכליות בכמה תחומים בישראל, ובהם קידום מערכת החינוך בארץ, ההשתתפות בכוח העבודה, הקטנת אי השוויון הכלכלי ואיכות הסביבה. זמן קצר לאחר ההודעה הוחלט כי השגריר הישראלי במטה ה-OECD בפאריס יהיה נמרוד ברקן, דיפלומט ממשרד החוץ שכבר נמצא במטה הארגון ובונה שם את התשתית הנחוצה. ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לצאת לפאריס בראשות משלחת גדולה של שרים כדי להשתתף בטקס הקבלה הרשמי שייערך ב-27 בחודש.

במהלך כמעט שלוש שנים של משא ומתן בנוגע להצטרפות נבחנה ישראל על ידי 18 ועדות של הארגון, עם דגש על בחינת עמידתה באמות המידה והסטנדרטים הנדרשים לחברות ב-OECD. שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר אתמול ל"ישראל היום" בשיחה מסין, שם הוא מבקר בתערוכת אקספו 2010: "מותר לנו לשמוח יום אחד. גם בישראל וגם בקהילה הבינלאומית היו סקפטיים וחשבו שלא נצליח. אנחנו הובלנו את התהליך המזורז לקבלת ישראל לארגון. החלטתי לתת לזה עדיפות עליונה ולפני כשנה, כשנפגשתי עם מזכ"ל ה-OECD, אנחל גורייה, אמרתי לו 'אם לא עכשיו - אז לעולם לא'. קבענו את יוני 2010 כתאריך יעד ועמדנו בזה. זוהי מעין 'תעודת כשרות' מבחינה כלכלית ומדינית. זה לא אומר שהכל מושלם אצלנו, אף מדינה לא מושלמת, אבל הקבלה היא מעין גושפנקה רשמית שישראל היא אחת המדינות המתקדמות מבחינה כלכלית ומהמתוקנות ביותר מבחינה דמוקרטית, שקיפות שלטונית וזכויות אזרח".

"לא עוד מדינה ממוצעת"

נתניהו הביע מטבע הדברים שביעות רצון מקבלתה של ישראל ל? OECD. "ייתכן שאחת הסיבות שהתקבלנו לארגון היא כי סימנו להם את הדרך", אמר, "זהו יום ברכה ובשורה לכלכלת ישראל. היום הצטרפנו למועדון העילית של כלכלת העולם. יש לכך חשיבות אסטרטגית למיצוב הכלכלה ולמשיכת משקיעים לישראל. אחרי תהליך ארוך של 15 שנים הצטרפנו לצמרת הכלכלית העולמית. לא נישאר מדינה ממוצעת. אנו צריכים להיות יותר טובים. אנו חייבים להיות יותר אטרקטיביים".

נתניהו כבר מסמן את היעד הבא, והוא לא יהיה פשוט: כניסת ישראל למדינות ה-20-G, רשימת 20 המדינות העשירות בעולם. בישיבת סיעת הליכוד אמר נתניהו כי "החברות ב-OECD שמה אותנו בחברה אחת עם המדינות המפותחות. אנחנו יכולים להגיע ל-20-G. ישראל הופכת לכלכלה מפותחת ולמוקד כלכלי עולמי".

נשיא התאחדות התעשיינים בישראל, שרגא ברוש: "מעבר ליוקרה, הצטרפות ישראל לארגון תביא לעידוד השקעות זרות ולחיזוק הכלכלה הישראלית ותפתח אפיקים חדשים של הידברות עם מדינות אחרות".

בהכנת הידיעה השתתף מתי טוכפלד

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר