העוגיות המושלמות לשבירת הצום

חכמת הבייגלה: כעכים, מציות ו"עוגיות מכונה" מנחמים מבית סבתא, לפני הצום של יום כיפור או אחריו

צילום: איתיאל ציון // מימין לשמאל: עוגיות אניס ותפוזים, עוגיות מכונה וכעכים

כמו בכל יום כיפור, אני אוהב לפתוח ולסגור את הצום עם עוגיות יבשות ומשקה חם בצד. 

וכשאני חושב על עוגיות יבשות, אני חושב על עוגיות של סבתא, מסורתיות ופריכות, שמבחינתי הן תמיד מנחמות.   

את העוגיות הללו אני מאוד אוהב להחזיק בצנצנת בבית בכל ימות השנה - תמיד כיף לדעת שהן שם לאורחים שקופצים לביקור, לילדים, וגם לי ולאשתי עם הקפה או התה של אחר הצהריים. 

עוגיות כעכים מסורתיות 

עוגיות סבתא מתובלות במַחלב, בתוספת שמרים טריים, המקנים פריכות ועדינות לכעכים המסורתיים. הוספתי לעוגיות ציפוי מסוגי שומשום שונים, כדי להקנות להן מראה מעט אותנטי וייחודי. 

אני בטוח שאחרי הפעם הראשונה שתכינו אותן תהפכו את זה לנוהג, כך שהן תמיד יהיו זמינות לכם בצנצנת העוגיות.  

החומרים (לכ־45 עוגיות):

לבצק:

√ 3 כוסות (420 גרם) קמח מנופה

√ 150 גרם חמאה רכה

√ 1/3 כוס (80 מ"ל) מים

√ 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן

√ 1 כפית שמרים טריים מפוררים (מקוביית "שמרית")

√ 1/2 כוס (70 גרם) שומשום מלא

√ 1 כף (10 גרם) מחלב כתוש 

√ 1 כף (10 גרם) מלח 

√ 1 כפית (1/2 שקית) אבקת אפייה

לציפוי:

√ 2 ביצים טרופות

√ 1/2 כוס (70 גרם) שומשום לבן

√ 1/2 כוס (70 גרם) שומשום שחור

מכינים את הבצק: בקערת מיקסר עם וו לישה מערבלים את כל חומרי הבצק במהירות איטית 4-3 דקות עד לקבלת בצק רך. מכסים את הקערה במגבת מטבח ומניחים את הבצק כשעה בטמפרטורת החדר כדי שיהיה נוח לעבודה.

מגלגלים ומעצבים: מחלקים את הבצק לשלושה חלקים ומגלגלים כל חלק לגליל בקוטר 3 ס"מ. חותכים את הגלילים לפרוסות בעובי 1 ס"מ, מגלגלים כל חתיכה לגליל בעובי 1 ס"מ ומחברים את הקצוות ליצירת טבעת. 

מצפים ואופים: מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים תבניות בנייר אפייה. טובלים כל טבעת בביצה טרופה ולאחר מכן בתערובת השומשום. מניחים בתבנית האפייה במרווחים של 1/2 1 ס"מ.

אופים כ־35 דקות עד שהעוגיות מזהיבות מעט.

מצננים ושומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד 10 ימים.

 

מציות אניס ותפוזים 

המתיקות שלהן עדינה והן הולכות נפלא עם כל משקה חם - קפה בבוקר, תה עם נענע אחר הצהריים או ספל קקאו לפני השינה. ככל שהעוגיות דקות יותר, כך טעמן משתבח. 

כדי להקל את הרידוד ולהגיע לעלה ממש דק, אני מחלק את הבצק לחמישה חלקים ומרדד כל חלק בנפרד בין שני ניירות אפייה.

החומרים (לכ־70 עוגיות): 

√ 1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ תפוזים טרי 

√ 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן קנולה 

√ 120 גרם (1/2 כוס + 1 כף גדושה) סוכר 

√ 1 ביצה במידה L 

√ 1 חלמון מביצה במידה L 

√ 100 גרם חמאה מומסת

√ 500 גרם (1/2 3 כוסות + 1 כף) קמח מנופה 

√ 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה

√ 1/4 כוס (35 גרם) שומשום מלא 

√ 1/2 כף זרעי אניס שטופים ומיובשים

מכינים את הבצק: בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים מיץ תפוזים, שמן, סוכר, ביצה, חלמון וחמאה במהירות איטית עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים קמח, אבקת אפייה, שומשום ואניס ומערבלים עד לקבלת בצק אחיד. מחלקים את הבצק לחמישה חלקים, מכסים במגבת מטבח ומניחים בצד כ־30 דקות. 

מעצבים ואופים: מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבניות בנייר אפייה. מרדדים כל חלק על גבי משטח מעט מקומח או בין שני ניירות אפייה מקומחים למלבן בגודל 20x28 ס"מ ובעובי 3 מ"מ, כלומר דק ככל האפשר. דוקרים את כל שטח הפנים של הבצק במזלג (זה יעזור לעוגיות להישאר שטוחות ולא לתפוח בזמן האפייה). בעזרת גלגלת פיצה או סכין חדה חותכים את הבצק למלבנים בגודל 4x10 ס"מ ומסדרים בתבניות במרווחים של 1 ס"מ.   

אופים כ־15-12 דקות עד להזהבה. 

מצננים ושומרים בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד 10 ימים. 

לגיוון: 

- אפשר להחליף את מיץ התפוזים במים.

- אפשר להוסיף לבצק 2 כפות סוכר אם חסרה קצת מתיקות. 

 

"עוגיות מכונה" בצורות שונות 

הן קיבלו את השם המצחיק שלהן משום שבמקור, במטבחים של הסבתות, היו מכינים אותן במטחנת בשר, והתוצאה היתה עוגיות צרות, ארוכות ומשוננות. סבתא שלי עיצבה את הבצק גם בצורות נוספות: עגולות, גליליות, מלבניות ועוד. תהיה צורתן אשר תהיה, העוגיות האלה תמיד מחזירות אותי לילדות ולביתה של סבתא. אני ממליץ לאפות אותן זמן רב יותר מהמקובל - כך המרקם יוצא פריך יותר והטעם עמוק וקרמלי יותר. גם חיי המדף מתארכים.

החומרים (לכ־70-50 עוגיות): 

לבצק:

√ 200 גרם חמאה רכה

√ 1/2 כוס (100 גרם) סוכר 

√ 2/3 כוס (80 גרם) אבקת סוכר 

√ 2 ביצים טרופות במידה L

√ 500 גרם (1/2 3 כוסות + 1 כף) קמח מנופה 

√ 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה 

√ 1/2 כוס (70 גרם) שומשום לבן 

√ 1/2 כף זרעי אניס/שומר שטופים ומיובשים (לא חובה)

לקישוט:

√ 1 ביצה טרופה

√ מעט מים

√ 1/2 כוס (70 גרם) שומשום לבן

מכינים את הבצק: בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים חמאה, סוכר ואבקת סוכר 2 דקות עד לקבלת תערובת אחידה. עוצרים מדי פעם את פעולת המיקסר ומורידים את החמאה מדופנות הקערה בעזרת מרית. מוסיפים בהדרגה את הביצים, ומערבלים כדקה נוספת עד שהן נבלעות בתערובת. מוסיפים קמח, אבקת אפייה, שומשום לבן וזרעי אניס/שומר ומערבלים רק עד שהחומרים מתאחדים לבצק כמעט אחיד.

מעבירים את הבצק לשולחן עבודה מקומח מעט ומסיימים את הלישה באופן ידני רק עד שמתגבש בצק. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל־30 דקות. 

מעצבים ואופים: מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים תבניות בנייר אפייה.

אפשרות 1: חוצים את הבצק ומרדדים כל חלק על משטח מקומח למלבן בגודל 13x50 ס"מ ובעובי 1/2 ס"מ. בעזרת גלגלת פיצה או סכין חדה חותכים את הבצק למקלות במידות 2x13 ס"מ. מסדרים בתבניות במרווחים של 1 ס"מ. 

אפשרות 2: מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1/2 ס"מ וקורצים עיגולים בקוטר 4 ס"מ בעזרת חותכן עוגיות. מסדרים בתבניות במרווחים של 1 ס"מ (מהעוגיות האלה יתקבלו 70 יחידות).

אפשרות 3: מחלקים את הבצק לארבעה חלקים ומכניסים בכל פעם חלק אחד למטחנת בשר עם האביזר המתאים לעוגיות (צורה של מלבן משונן בצד אחד). מפעילים את המכונה ותולשים ביד את רצועות הבצק, שיוצאות באורך של כ־12 ס"מ כל אחת. מסדרים בתבניות במרווחים של 1 ס"מ.

טורפים ביצה עם מעט מים, מברישים את העוגיות ומפזרים שומשום מעל. אופים כ־25-20 דקות עד להזהבה עמוקה (זמן האפייה של העוגיות שהתקבלו מהמכונה יתארך ב־5 דקות).

מצננים ושומרים בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד 10 ימים. 

לגיוון:

- אפשר להחליף את השומשום הלבן בשומשום מלא.

- אפשר להחליף כוס קמח אחת מהמתכון בכוס קוקוס טחון. 

- אפשר להוסיף לבצק קליפה מגורדת מ־1/2 תפוז או לימון.

- אפשר להחליף את החמאה במחמאה לגירסה פרווה.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר