"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
הבורסה של ת"א מסכמת את תשע"ה: פחות חברות אבל תשואה חיובית
מדד הדגל עלה ב-10% אך בבורסה נותרו פחות חברות מבאשתקד והיתה חולשה בהנפקות חדשות
הבורסה לני"ע ברחוב אחוזת בית בתל אביב (ארכיון) | צילום: יוסי זליגר

הבורסה של ת"א מסכמת את תשע"ה: פחות חברות אבל תשואה חיובית

מדד הדגל עלה ב-10% אך בבורסה נותרו פחות חברות מבאשתקד והיתה חולשה בהנפקות חדשות

חזי שטרנליכט
, עודכן

למרות הטלטלה האחרונה בשווקים הפיננסיים שהחלה בעקבות התנודות בכלכלה הסינית, שנת תשע"ה מסתיימת באקורד חיובי למדדי הבורסה לניירות ערך של תל אביב. עם זאת, עם הדבש יש גם עוקץ. חברות המשיכו לעזוב את הבורסה בתשע"ה, בחלק מהענפים מחזורי המסחר המשיכו לרדת. ההנפקות של חברות חדשות היו חלשות יותר – חרף הגאות בשווקי העולם.

נורית דרור מיחידת המחקר בבורסה פרסמה היום (שלישי) נתונים שמהם עולה כי מדד הדגל של הבורסה המקומית, מדד ת"א-25, עלה בשנה העברית המסתיימת בכ-10%. "זו השנה הרביעית ברציפות של עליות שערים", אמרו בבורסה לני"ע.

יצויין כי בין המניות שבלטו בתום תשע"ה נמצאות ענקיות התרופות טבע ופריגו שתרמו יחד כ-7% לעליית המדד. ב-5 באוגוסט הגיע לרמת שיא של 1723.56 נקודות. לאחר מכן באותו החודש, ב-23 וב-24 באוגוסט ירדו מדדי המניות המובילים בשיעור חד של כ-8% בעקבות ירידות חדות בבורסות סין ובדומה למגמה הכלל עולמית.

לא כל המדדים עלו בסיכום שנת תשע"ה. מדד ת"א-75 ירד השנה בכ-8%, לאחר עלייה של כ-9% בתשע"ד. בין המדדים הענפיים בלט לחיוב מדד ת"א-טכנולוגיה שעלה השנה בכ-9%, לאחר עלייה בכ-6% בשנת תשע"ד. מנגד, מדד ת"א-ביומד צנח השנה בכ-23%, בדומה לשיעור ירידת המדד בתשע"ד, ומדד ת"א-נפט וגז ירד השנה בכ-16% לאחר עלייה בכ-14% בתשע"ד. מדד ת"א טק-עילית שהושק ב-11 במאי 2014 עלה בכ-8% בתשע"ה.

התאוששות נוספת נרשמה במחזור המסחר היומי. זה היה אחד הנתונים הכואבים לשוק ההון המקומי בשנים האחרונות. השנה נרשמה עליה של כ-16% בממוצע היומי ביחס למקבילו אשתקד. המחזור הממוצע הסתכם בכ-1.4 מיליארד שקל. מתוך זה המחזור היומי הממוצע במניות בלבד, ללא תעודות סל, היה דל למדי והסתכם ב-900 מיליון שקל בתשע"ה. יחד עם זאת, עדיין מדובר בשיפור של כ-6% מהמחזור הממוצע בשנה הקודמת. משקיעי חוץ רכשו מניות נטו בסך כ-1.9 מיליארד דולר בתשע"ה.

גם בתחום האג"ח הממשלתי נרשמו ירידות במחזורים. המחזור היומי הממוצע באג"ח ממשלתי עמד על כ-3.4 מיליארד שקל, נמוך בכ-27% מהמחזור הממוצע בשנה הקודמת. מנגד מחזור יומי ממוצע באג"ח לא-ממשלתי (כולל תעודות סל על מדדי אג"ח) – 1.2 מיליארד שקל בתשע"ה, גבוה בכ-24% מהמחזור הממוצע אשתקד.

בפעילות ההנפקות של מניות שוב היתה זו שנה חלשה. כ-5 מיליארד שקל גויסו בהנפקות והקצאות פרטיות של מניות בתשע"ה, לעומת כ-8 מיליארד שקל בשנה הקודמת. כ-3.1 מיליארד שקל גויסו בהנפקות לציבור, נמוך בכ-17% מהסכום שגויס בתשע"ד.

3 חברות חדשות ביצעו הנפקה ראשונית (IPO) והצטרפו השנה לבורסה – שפיר הנדסה, קבוצת אורון, וויתניה (שאיגרות החוב שלה נסחרו זה מכבר בת"א, וביצעה השנה הנפקה ראשונה של מניות) - וגייסו כ-600 מיליון שקל. אשתקד גייסו 4 מנפיקות חדשות כ-900 מיליון שקל.

בסקטור האג"ח יש נמשכת הפריחה של המגזר העסקי. בעוד שהממשלה גייסה בשוק האג"ח, ברוטו, כ-39 מיליארד שקל בתשע"ה, לעומת כ-61.5 מיליארד שקל בתשע"ד. הרי שהסקטור העסקי גייס כ-56 מיליארד שקל בהנפקות והקצאות פרטיות של אג"ח, לעומת כ-58 מיליארד שקל בשנת תשע"ד.

ענף תעודות הסל ממשיך להיות ה"להיט" הישראלי. השנה הונפקו 61 תעודות סל חדשות, בהן ארבע תעודות סל ראשונות על מדד תל בונד-ריבית משתנה שהושק בנובמבר 2014, ושתי תעודות סל ראשונות על מדדBlueStar Israel Global– המדד המחושב ע"יS&Pו-DJכולל כיום 114 מניות ישראליות או זרות בעלות פעילות נרחבת בישראל. כיום נסחרות בבורסה 614 תעודות סל ו-23 תעודות מטבע.

שווי החזקות הציבור בשוק תעודות הסל עלה מכ-126 מיליארד שקל בסוף שנת תשע"ד לכ-127 מיליארד שקל לקראת סוף תשע"ה, וזאת לאחר שהגיעו לשיא של כ-134 מיליארד שקל בסוף פברואר.

שווי החזקות הציבור בתעודות סל על מדדי מניות מקומיים עלה מכ-33 מיליארד שקל בסוף שנת תשע"ד לכ-35 מיליארד שקל בסוף תשע"ה. כל העלייה נזקפת למחירי המניות שעלו השנה, וקיזזו מכירות נטו של תעודות סל ע"י הציבור בסך כ-900 מיליון שקל.

בשנת תשע"ה הצטרפו לבורסה 3 מנפיקות חדשות של מניות, ושש חברות ביצעו רישום כפול. בנוסף, הוכנסה פעילות חדשה ל-7 שלדים בורסאיים, ל-4 מהן הוכנסה פעילות הייטק. העסקאות הגדולות היו הכנסת עסקי "קופיקס" לשלד של "אגרי" והכנסת עסקי גידול אצות לשלד של "קמן קפיטל"- כ"א מהן כיום בשווי כ-170 מיליון שקל.

בשנת תשע"ה נמחקו מהמסחר 18 חברות: 9 חברות בעקבות הצעות רכש ומיזוגים; 2 חברות עקב אי עמידה בכללי השימור, 4 חברות עקב הסדר/פירוק, ו-3 חברות מסיבות אחרות. כיום נסחרות 465 חברות מניות, לעומת 474 בסוף שנת תשע"ד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...