כריך גבינת מוצרלה טבעונית עם חסה, שרי וזיתים, באדיבות רויטל אדמוני - דרך החושים // צילום: אייל קרן // כריך גבינת מוצרלה טבעונית עם חסה, שרי וזיתים, באדיבות רויטל אדמוני - דרך החושים

מה הבאת פה, סנדוויצ'ים?

הילדים חזרו ללימודים, וכל הורה רוצה לקצץ בנשנושים ולהחזיר את ילדיו להרגלי תזונה בריאים ומזינים • כך תרכיבו את הכריך הנכון לארוחת עשר ותשמרו על איזון תזונתי במשך היום

צילומים: אייל קרן, אסף עמרם, דניאל לילה, בלה

1. סטארקיסט "לה סנדביץ'", טונה מתובלת למריחה, מחיר: 9-8.5 ש' ליחידה

2. "בא בריא"

3. קופסת אוכל שומרת חום "BENTO", מחיר: 119 ש'. להשיג בחנויות BRASS

4. קופסת סנדוויץ', מחיר: 20 ש'. להשיג ב־Arcosteel kitchen

5. מבושלת - לחימום ברגע, מחיר קופסה: 22-12 ש'. להשיג באתר החברה או ברשתות השיווק

רק לפני כמה ימים הילדים חזרו למסגרות לימודיות, ורגע לפני שהם רצים לקיוסקים או מבקשים מאיתנו במבט נוגה עוד חטיף ועוד ממתק, שאלנו תזונאים ומומחי בריאות איך נוכל לשמור על תזונה נכונה ובריאה של הילדים. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"כבר בילדות מומלץ להקנות לילדים הרגלי תזונה בריאים כדי למנוע השמנה וחוסרים תזונתיים בגיל המבוגר", אומרת עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת כללית, "תזונה נכונה בשנות הילדות וההתבגרות והרגלי אכילה בריאים חשובים לבריאות הילדים ולהתפתחותם השכלית, הרגשית והחברתית". 

לדבריה, יש להקפיד שהילדים לא ייצאו לבית הספר או לגן בלי שאכלו: "ארוחה זו מספקת אנרגיה לאחר שנת הלילה, נותנת הרגשת שובע, מונעת נשנושים מיותרים במשך היום, משפרת את מצבם התזונתי ומסייעת לילדים להיות יותר מרוכזים, רגועים וערניים ולהצליח יותר בלימודים". 

אוכל, לא נשנוש

ילדים שאינם אוכלים ארוחת בוקר נוטים יותר להשמנה. לפני היציאה מהבית אפשר לתת לילדים לאכול דגני בוקר מלאים עם חלב מועשר בסידן, או פרוסת לחם עם גבינה עד 5% מועשרת בסידן, יוגורט או מעדנים עם פירות. 

באשר לארוחת בוקר לבית הספר, ממליצה בן אהרון לצייד את הילד בכריך מלחם דגנים מלאים, עם ממרח גבינה לבנה או גבינה צהובה עד 5%. אפשר לשים בכריך חביתה, טונה או פסטרמה, או ממרח חומוס/טחינה, ולצרף ליד ירקות חתוכים, פרי ובקבוק מים. 

מומלץ שארוחת צהריים מוכנה תחכה לילדים עם חזרתם מבית הספר כדי שלא ינשנשו חטיפים. רצוי שארוחת הצהריים תכלול מנה חלבונית (בשר, דג עוף או הודו), מנת פחמימות (תפוחי אדמה, פסטה, קינואה, כוסמת, דגנים מלאים, אורז מלא, תירס, בורגול, קוסקוס מלא או קטניות - אפונה, פול או עדשים), ירקות (מבושלים ו/או סלטי ירקות), פרי מכל סוג ולשתייה - מים.

המוקש הוא דגני הבוקר. בזמן שדגנים רבים מוצגים כבריאים וכמועשרים, רבים מהם הם עתירי סוכר או מלח (נתרן). לימור בן חיים, דיאטנית קלינית ויועצת תזונה למחלבת טרה ולמשק צוריאל, מבהירה כי בדגני בוקר יש להשתמש בדגנים מופחתי סוכר ובחלב ללא תוספת סוכר או, לחלופין, במשקה חלב בעל מתיקות מעודנת, ובכך לחסוך את תוספת הסוכר שילדים מוסיפים לחלב הטבעי.

חשוב לזכור כי גבינות מכילות חלבון וסידן - שני רכיבים חיוניים לגדילה, להתפתחות ולבנייה של העצם בקרב ילדים, לכן מומלץ לבחור גבינות לבנות עד 5% שומן המכילות את כמות הסידן הגבוהה ביותר. מי שאוהב גבינה צהובה, כדאי שיבחר בגבינות צהובות בשיעורי שומן מופחתים, 9% שומן וללא חומרים משמרים, ושייזהר מגבינות מלוחות העשירות בנתרן. 

חפשו דגנים מלאים

רותי אבירי, דיאטנית קלינית, יועצת תזונה למאפיית אנג'ל, מציינת כי יש חשיבות גדולה ללחם מקמח מלא אשר הוא מקור לעושר של רכיבי תזונה חיוניים: סיבים (ממקור טבעי), חלבונים, ויטמינים ומינרלים. "הדגנים המלאים הוכחו כרלוונטיים למניעת מחלות כרוניות רבות, כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם וכו', ולשמירה על משקל", היא מציינת. 

על מנת להקל על הצרכנים יצר משרד הבריאות את תו "אפשרי בריא", המוענק ללחמים בריאים שעומדים בשלושת הקריטריונים הבאים: מכילים לפחות 80% קמח מלא, לא יותר מ־400 מ"ג נתרן ועד 250 קלוריות ל־100 גרם.

ד"ר ארז מילר, פסיכולוג חינוכי מומחה מהמכללה האקדמית אחוה, מבהיר כי רצוי שהורים ישקלו להכניס שינויים בתזונה של ילדיהם, שכוללים הקפדה על תפריט שאין בו מזונות עתירי סוכר כגון שוקולד או משקאות ממותקים.

"צריכת אומגה 3 בטבליות או באמצעות צריכת דגי סלמון, זרעי פשתן ואגוזי מלך עשויה לשפר את התפקוד אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז", הוא מדגיש. 

לדבריו מצטרפת דתיה יער, תזונאית יועצת לאלטמן, שמבהירה כי נטילה יומיומית של תוספי התזונה עשויה לספק פתרון נוח וזמין במקרים שבהם התזונה היומית של הילד בררנית ולוקה בחסר, לצד הדגשת החשיבות בחינוך לתזונה נכונה, המכילה את כל רכיבי התזונה החיוניים. 

•   •   •

תפריט מישלן לילדים

אוכל בריא בהזמנה

אילן ניב, שף עם היסטוריה של כוכבי מישלן, והדיאטנית ענת לוין יצאו לאחרונה במיזם ארוחות צהריים על טהרת הבריאות ששמו "בא בריא". הם יצרו תפריט של מנות מגוונות ובריאות, המגיעות בקופסאות ארוזות לחימום בבית. על כל קופסה מוטבעת תווית המפרטת מרכיבים וערכים תזונתיים של המנה ותאריך ייצור/אריזה. 

"הרעיון היה שאותם ילדים שמגיעים הביתה יוכלו ליהנות מאוכל בריא, טרי וטעים", אומר ניב, "מדובר בפתרון להורים עסוקים, שאין להם זמן לבשל לילדים ועדיין רוצים אוכל בריא וטרי עבורם. יצרנו תפריט ללא טיגון, בסגנון ים־תיכוני ואיטלקי, עם אוריינטציה מקומית, בעלות של 30 שקלים למנה". כל קופסה מכילה 440-420 גרם, והמנה כוללת מנת בשר/עוף/דגים, מנת פחמימה ומנת ירק: "המנות ניתנות לשמירה בקירור למשך ארבעה ימים, כך שאפשר להזמין בתחילת השבוע וההורים יכולים להיות שקטים שיש לילדים אוכל בריא וטרי לאורך כל השבוע". 

www.babari.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...