היועמ"ש: מאור לא יכולה להתמנות לדירקטור בלאומי

בהחלטה הראשונה מאז התמנה קבע וינשטיין: מאור חייבת בתקופת צינון של שנתיים • מאור לא מתכוונת לוותר והצטיידה בחוות דעת משלה • הדיון בבג"ץ נדחה בשבוע

צילום: משה שי // מאור. עדיין נלחמת על התפקיד

תפנית דרמטית בפרשת מועמדותה של מנכ"לית בנק לאומי, גליה מאור, למשרת היו"ר החדש של הבנק. היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בהחלטתו הראשונה מאז התמנה לתפקידו, קבע: גליה מאור לא יכולה להתמנות ליו"ר לאומי.

בכך אימץ וינשטיין את חוות דעתם של המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט, והיועץ המשפטי של משרד האוצר, יואל בריס, לפיה מאור חייבת בתקופת צינון של שנתיים במעבר מהמנכ"לות לדירקטוריון.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, קיים השבוע דיון בהשתתפות בכירי משרד המשפטים בנוגע לכשירות מועמדותה של מנכ"לית בנק לאומי, גליה מאור, לכהן בדירקטוריון הבנק. בעקבות הדיון פנה עו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, על דעת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לשופטת (בדימוס) שולמית ולנשטיין, יו"ר הוועד הציבורי למניות הבנקים, וביקש ממנה כי הוועד ישוב ויבחן את עמדתו בנוגע להחלטה שקיבל למנות את מאור כמועמדת לחברה בדירקטוריון הבנק, ללא תקופת צינון.

במכתב מציין עו"ד ליכט כי עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא שהוראות החוק קובעות בצורה ברורה כי מנכ"ל אינו יכול לעבור לכהן כדירקטור המוצע על ידי הוועדות, אלא לאחר תקופת צינון בת שנתיים.

במשרד המשפטים הדגישו אתמול כי אין בעמדה זו כדי להטיל דופי במאור עצמה ובכישוריה, וכי אין ספק שהוועד הציבורי פעל בתום לב והיה משוכנע כי בבוחרו את מאור הוא משרת את אינטרס הבנק בצורה הטובה ביותר.

אתמול נעתרה שופטת בית המשפט העליון אילה פרוקצ'יה לבקשת עורכי דינה של מאור ודחתה את מועד הגשת תגובות המשיבים בעתירה נגד מינויה בשבוע. המפקח על הבנקים רוני חזקיהו צפוי לפרסם הבוקר את תשובתו לבג"ץ בפרשה. חזקיהו צפוי ליישר קו עם היועמ"ש ועם שר האוצר יובל שטייניץ ולבקש לשכנע את הוועד הציבורי, שהמליץ על מאור, לבחון מחדש את החלטתו. במקביל הוא צפוי לפתוח מחדש את סדר היום של האסיפה הכללית של בעלי המניות, שאמורה להתכנס ב-11 במארס, כדי לאשר את מועמדותם של מקורבי שר האוצר וראש הממשלה: איזי תפוחי, אורי יוגב ומשה טרי. מועמדים נוספים מבקשים להצטרף לרשימה, ובהם אהוד שפירא ואריה מינטקביץ.

העותרים והמשיבים עוקבים בסקרנות אחר הרכב השופטים שידון בעתירות שהוגשו לבג"ץ. השופטת פרוקצ'יה הבטיחה לדון בעתירות במהירות. נגד מינויה של גליה מאור, מנכ"לית לאומי ב-15 השנים האחרונות, הוגשו עד עתה שתי עתירות. הראשונה של עמותת אומ"ץ והשנייה של התנועה לאיכות השלטון, בטענה כי בהתאם לחוק חלה על מאור חובת צינון של שנתיים.

למרות הלחץ הציבורי וחוות הדעת של היועמ"ש מאור לא מתכוונת לוותר. מנכ"לית הבנק הצטיידה בחוות דעת משפטית רביעית, והשנייה של היועץ המשפטי לשעבר של בנק ישראל מיכאל הרצברג, הקובעת כי "הממשלה לא יכולה להתערב בהחלטות הוועד הציבורי. בחוות הדעת הקודמת קבע הרצברג כי הוועד הציבורי פעל כשורה כאשר כלל את מאור ברשימת הכשירים להיות דירקטור בלאומי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר