כוננות ספיגה בניסיון למנוע הידרדרות
הקצין האיראני לא היה בטיול שנתי ובוודאי עסק בטרור, הציפייה שהמודיעין יידע הכל היא מוגזמת, ומעל הכל, את הנעשה אין להשיב. כעת על ישראל להתכונן לתגובה
, עודכן

הגבול הצפוני עובר בימים אלה את המבחן הגדול ביותר שלו מאז סיומה של מלחמת לבנון השנייה. גם האופטימיסטים המושבעים ביותר מקרב אנשי הביטחון מדברים בגלוי על "פוטנציאל משמעותי להסלמה", ועל חשש ממיס־קלקולציה, חשבון שגוי של הצדדים, שיסתיים בהידרדרות מסוכנת.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הניסיון להימנע מכך עומד בימים האחרונים במוקד הדיונים בצמרת המדינית־ביטחונית.
על הפרק לא רק התגובה האפשרית של חיזבאללה ואיראן לחיסול אנשיהם, אלא התגובה הישראלית לתגובה ושרשרת האירועים שהיא עלולה לחולל. אם תרצו, סימולציה בזמן אמת, שנועדה לקדם את האירועים ולתת בידי ישראל זמן מספיק להכנת הכלים הדרושים כדי להיערך לקראתם.
ההכנות האלה מתבצעות בינתיים במעמד צד אחד. חיזבאללה נמנע מחשיפת הקלפים, ואפשר שטרם החליט כיצד לפעול.
התגובות מביירות וטהרן לא מותירות מקום לספק כי תגובה אכן תגיע, אולם בישראל חלוקים בשאלה אם חיזבאללה יפעל במישרין (דרך גבול לבנון), בעקיפין (מרמת הגולן), או בזירה רחוקה (פיגועים נגד יעדים יהודיים וישראליים בעולם).
סביר שהדברים לא נתונים רק בידיו של חסן נסראללה, וההחלטה תיפול בהתייעצות עם האיראנים. בהיבט הזה, הריגת הגנרל הבכיר, נציגם של משמרות המהפכה באזור, טרפה את הקלפים ומחייבת את ישראל לחשב מסלול מחדש: לא עוד התנהלות של חיסול־נקמה־הכלה מול חיזבאללה, כפי שמיוחס לה באירוע האחרון, אלא מערכה סבוכה מול אויב חזק ומסוכן פי כמה.
הקצין האיראני לא היה בטיול שנתי ובוודאי עסק בטרור, הציפייה שהמודיעין של מי שתקף יידע הכל היא מוגזמת, ומעל הכל - את הנעשה אין להשיב.
בעתיד יידרש לבדוק את איכות המידע המוקדם ואת תהליך האישורים, אבל כעת על ישראל להתכונן בדרך מיטבית לתגובה על שלל תרחישיה, החל בתיגבור מבצעי ומודיעיני לאורך הגבולות וכלה בהידוק מערך האבטחה ברחבי העולם.
כוננות הספיגה הזאת מתבקשת כדי למזער נזקים והפתעות, ובעיקר - כדי שלא להתגלגל שלא מרצון למערבולת שסופה עלול להיות מלחמה נוספת בצפון.
• • •
"נסכל כל פיגוע"
חיזבאללה ואיראן מאיימים להגיב על התקיפה בגולן הסורי ב"מכות ברק הרסניות" • יעלון: "אנו לא מפחדים, אבל צריך להיות מוכנים" • רויטרס: גורם בכיר בישראל אמר כי הגנרל האיראני לא היה יעד לחיסול • בישראל אומרים: לא מתייחסים לדיווחים
שלושה ימים לאחר התקיפה בגולן הסורי, נמשכת הדריכות בצפון. בצה"ל ערוכים לכל תרחיש של תגובה מצד חיזבאללה ואיראן. עם זאת, השיגרה האזרחית נמשכת והתושבים לא קיבלו הנחיות ביטחוניות מיוחדות.
גורמים בישראל מאמינים כי חיזבאללה יגיב גם בארץ וגם בחו"ל. הקבינט המדיני־ביטחוני התכנס אתמול לדון בתרחישי תגובה אפשריים נגד ישראל. בישיבה נשמעו סקירות ביטחוניות ומודיעיניות ודנו גם בהוראות שיינתנו למי שעשוי לשמש יעד: נציגויות ישראל וקהילות יהודיות בחו"ל ונוכחות ישראלית בגולן ובגליל. יצוין כי משרד החוץ העביר מסר ברור לנציגויות ישראל ולקהילות היהודיות לנקוט אמצעים מיוחדים לזהירות ולבטיחות בעקבות האירועים האחרונים בצרפת ובסוריה. בסיום ישיבת הקבינט לא נמסרה הודעה.

טנקים סמוך לגבול // צילום: אייל מרגולין/ג'יני
בדרג המדיני משתדלים לשמר את מרחב העמימות ומקפידים שלא לייחס אחריות ישראלית לפעולה. סוכנות הידיעות רויטרס ציטטה אתמול גורם ישראלי ביטחוני בכיר, שאמר כי מטרת התקיפה לא היתה לפגוע בגנרל האיראני מוחמד עלי אלאדדי, אלא בפעילי חיזבאללה. המקור אמר כי ישראל לא ידעה שהאיראני שנהרג נמצא בשיירה. המסר הוא כי ישראל לא מעוניינת בהסלמה וכי התקיפה לא נועדה לחסל את הגנרל, אך אם נציג של טהרן נוכח בתכנון מתקפה נגד ישראל לצד חיזבאללה, עליו להביא בחשבון, כמו כל אדם אחר, שהוא עשוי להיפגע.
בראיון לערוץ i24news התייחס שר הביטחון משה (בוגי) יעלון לאיומים מצד חיזבאללה ואיראן ואמר כי "ללא כל קשר למעורבות ישראלית או משהו כזה, הם כולם אנשים רעים. אנחנו לא מפחדים, אבל אנחנו צריכים לפחות להיות מוכנים לכל פעולה ולכל התרחשות, ואפילו להסלמה".
מקור ביטחוני רשמי אמר אתמול כי "מדינת ישראל אינה מתייחסת לאירוע בסוריה ולא לפרסומים על אודותיו, אשר אינם מגיעים מגורמים מוסמכים. מדיניות ישראל היתה ונותרה לסכל כל ניסיון פיגוע טרור נגדה".
מפקד משמרות המהפכה האיראניים, הגנרל מוחמד עלי ג'עפרי, פירסם אתמול הודעה מיוחדת מטעמו בעקבות מותו של הגנרל אלאדדי, שבה איים על ישראל באומרו כי "הציונים חייבים להמתין למכות ברק הרסניות של התנגדות אנטי־ישראלית באזור". ג'עפרי ציין גם כי משמרות המהפכה "ימשיכו להעמיק את תמיכתם בלוחמים מוסלמים באזור עד הסרה מוחלטת של התגלמות הרוע מהמרחב הגיאו־פוליטי של האזור". ג'עפרי ציין כי חיסולו של אלאדדי מוכיח שאיראן "לא צריכה להרחיק עצמה מהג'יהאד". הלווייתו של אלאדדי, שייעץ למשטר אסד במאבקו נגד ארגוני האופוזיציה, אמורה להתקיים היום באיראן.
בעיתון הכווייתי "א־ראי" פורסם כי שלשום נערכה שיחת טלפון בין נשיא סוריה בשאר אסד למזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה. מקורות סוריים ולבנוניים, שאישרו את דבר השיחה, העריכו כי אסד ונסראללה שוחחו בעניין תקיפת חיל האוויר בסוריה והשלכותיה. כמו כן, דווח בלבנון כי נסראללה צפוי לנאום בימים הקרובים ולהתייחס לתגובה הצפויה של חיזבאללה. עוד דווח בכלי התקשורת הערביים כי בישראל לא ידעו שבשיירת הרכבים שהותקפה נסעו בכירי חיזבאללה והבכירים האיראנים שחוסלו. כמו כן, דווח כי בישראל העריכו שחיזבאללה לא יגיב בעקבות התקיפה, זאת בשל העובדה כי הארגון שקוע עד צווארו בלחימה בסוריה.

חיילי צבא לבנון. דריכות גם מעבר לגבול // צילומים: אייל מרגולין/ג'יני
כלי תקשורת בלבנון דיווחו כי לישראל היה מודיעין מדויק על פעילות אנשי חיזבאללה וקציני משמרות המהפכה האיראנים בגולן הסורי בזכות החפרפרת שהפעיל המודיעין הישראלי בשורות חיזבאללה, שנחשפה לאחרונה על ידי מנגנוני הביטחון המסכל של הארגון.
בתוך כך, לאחר הלווייתו של ג'יהאד מורנייה בביירות, בלבנון נערכים לקראת הלוויותיהם של שאר בכירי חיזבאללה שנהרגו בתקיפה.
ברשת "אל־מנאר" דווח אתמול על תנועה ערה של מטוסי חיל האוויר בדרום לבנון.
הכוננות והדריכות של צה"ל בגבול הצפון המשיכה אתמול להיות גבוהה. לאור המתיחות, צה"ל תיגבר כוחותיו והעלה כמה יחידות לגבול הצפון. כפי שכבר פורסם, סוללות כיפת ברזל שהוצבו בצפון המשיכו אתמול להיות בכוננות גבוהה לאפשרות יירוט רקטות לכיוון ישראל. צה"ל תיגבר כוחותיו גם ביישובים בגבול לבנון כדי למנוע תרחיש של חדירת חיזבאללה לאחד היישובים.
אתמול נרשמה תקרית בגיזרה כשפעילי חיזבאללה שנסעו ברכבי שטח סמוך לגדר הגבול עם ישראל בדרום לבנון ירו באוויר והתגרו בחיילי צה"ל, תוך כדי שהם מנופפים לעברם בדגלי חיזבאללה. כוחות רבים של צה"ל הגיעו למקום וכיתת הכוננות של מטולה אף הוקפצה, אולם האירוע הסתיים ללא נפגעים.
לאור המתיחות הרבה, במערכת הביטחון התקיימו אתמול שלל הערכות מצב. בישראל מעריכים כי חיזבאללה ואיראן ינסו בכל כוחם להגיב לחיסול. ההערכה היא כי אפשרויות התגובה של חיזבאללה לתקיפה יכולות להיות בדמות ירי רקטי לעבר ישראל, ניסיון פיגוע או חדירה קרקעית לשטח ישראל ו/או פיגוע בחו"ל. ישראל תצטרך לשקול אם להגיב וכיצד להגיב לתגובת חיזבאללה, כדי למנוע הידרדרות שעשויה להביא ל"מלחמת לבנון השלישית".
שלמה צזנה, לילך שובל, אלי לאון ודניאל סיריוטי• • •
דיווחים: רוסיה תספק לאיראן את מערכת ההגנה האווירית S-300
רוסיה עלולה לספק לאיראן את מערכת ההגנה האווירית S-300 על אף התנגדות עזה של ארה"ב וישראל לעיסקה, שנחתמה לפני שנים אך הוקפאה ב־2010 בעקבות הלחץ המערבי. על פי הדיווחים באיראן וברוסיה, שר ההגנה הרוסי, המבקר בטהרן, חתם על הסכם עם עמיתו האיראני.
סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי שתי המדינות צפויות לפתור את הבעיות המונעות את משלוח מערכת ההגנה המתקדמת. סוכנות הידיעות הרוסית הממשלתית "ראי" אישרה מצידה כי הרוסים שוקלים את האפשרות לקדם את העיסקה המוקפאת. בדיווח הרוסי צוין כי הרוסים שוקלים אספקה גם של מערכת ההגנה S-400. ישראל ומדינות המערב התנגדו לעיסקה בגלל שהיא מגבילה את חופש הפעולה של חילות אוויר במקרה של תקיפה אווירית של מתקני הגרעין האיראניים. על פי תפיסה זאת, יתרון זה היה גורם לטהרן להקשיח את עמדתה במו"מ.
אלי לאוןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו