בראבו, ברבדו!

בסך הכל 13 בצירים, אבל יקב ברבדו מתנהג כמו גדול

צילום: עמרי מרון // בכרמים של ברבדו. מ־3,000 בקבוקים ל־80 אלף

אף על פי שנדמה שהוא נמצא בשטח הרבה יותר זמן, בציר 2014 היה בסך הכל הבציר ה־13 ביקב ברבדו. את היקב, שנמצא בכרמי יוסף שבשפלה, הקימו בשנת 2001 הפרופסורים בן עמי ברבדו, אחד מבכירי המדענים בעולם בנושא הגפן והיין, ועודד שוסיוב, תלמידו, שחוקר תהליכים בכרם וביקב שמשפיעים על איכות היין. ברבדו, שהחל את דרכו בייצור של פחות מ־3,000 בקבוקי יין, מייצר היום כ־80 אלף בקבוקים, 30 אלף מהם מיוצאים. הבעלות על הכרמים לאורך השנים מאפשרת לפרופסורים ולאנשי הצוות שלהם לטפל באופן פרטני גם בתת־החלקות וגם בחלקות הגדולות יותר. היינות שנעשים ביקב הם יינות מתונים יחסית, שלא מתביישים באופי האזורי שלהם ושומרים על פרופיל הטעמים והריחות שלהם, מהבציר הראשון ועד היום. 

ברבדו, קברנה סוביניון 2001

במונחים של יינות איכות מהעולם, שלוש עשרה שנים הן לא הרבה זמן. יינות ישראליים רבים מגיעים לשיאם, על פי כלל האצבע, לאחר שבע או שמונה שנים. היין הזה, שנעשה בבציר הראשון של ברבדו, עונה על הכלל ונמצא מעבר לשיאו. עם פתיחת הבקבוק הוא מגלה סימני חיים דוגמת ריחות של פירות אדומים טריים ועשבי תיבול מעניינים, אבל ריחות פרי בשל וקרמל משתלטים עליהם במהירות. בפה מתגלים חמיצות גבוהה, מבנה רך, מרקם קליל וטעמים מתונים שלא מצליחים להתחבר לחוויה מורכבת או מרגשת. 

ברבדו, שרדונה 2013

השרדונה של ברבדו נעשה משני חלקים. אחד מהם התיישן בחביות עץ והשני במכלי נירוסטה בלבד. החיבור, שמתבצע לאחר חודשיים־שלושה של יישון, יוצר יין מאוזן ומהנה, עם ריחות רעננים של תפוחים ירוקים ופירות לבנים טריים. החמיצות טובה, והחבית מפגינה נוכחות משמעותית לאורך כל הדרך, אבל לא מציקה. זהו אחד מיינות השרדונה הישראליים היציבים ביותר, החוזר על עצמו בדיוק מרבי מדי שנה. אחת הסיבות לכך, כמו שאומרים ביקב היא ש"כשהפרי שייך לך, החיים יותר פשוטים". 
כשר. המחיר: כ־90 שקלים 

ברבדו, מרלו 2012

היין, שהתיישן שנה בחביות, פוגש את האף בהתפרצות של ריחות פרי אדום טרי, עשבי תיבול ומעט ריחות קלייה. במגע עם החך מהדהדים לא מעט זיכרונות מיין הארכיון. החמיצות הגבוהה והמבנה המוצק בולטים מאוד על רקע הקלילות והמרקם המעודן, ויוצרים תחושה שמשהו חסר במרכז החך.  
כשר. המחיר: כ־130 שקלים

ברבדו, שיראז 2012

אם תבדקו את רשימת הפרסים שבהם זכו יקבים ישראליים בתחרויות בינלאומיות בשנים האחרונות, תגלו בה לא מעט יינות שיראז. עם שיראז ישראלי, כך מתברר, אפשר להגיע לתוצאות מרשימות - היין הזה, למשל. יש לו ריחות של פרי טרי רענן, עשבי תיבול טריים ותבלינים, בעיקר פלפל שחור. המבנה הרך והנעים שלו והחמיצות הטובה משולבים היטב בטעמים מרוכזים של פרי אדום ושחור, והסיומת ארוכה וטובה.
כשר. המחיר: כ־130 שקלים

ברבדו, קופאז' 2012

בלנד של ענבי קברנה פרנק, שיראז וקברנה סוביניון, שהתיישן שנה בחביות. יש לו ריחות מורכבים של עשב טרי, פירות אדומים, פירות שחורים ומעט קלייה. בשונה מרוב אחיו, המפגינים צניעות בכל מה שקשור למרקם, היין הזה נולד לפנק. המבנה שלו מאסיבי ורך, הטעמים העסיסיים נתמכים בחמיצות מדויקת והסיומת ארוכה ומורכבת.
כשר. המחיר: כ־150 שקלים

ברבדו, קברנה סוביניון 2012 

יין עוצמתי וחד, עם ריחות פרי אדום טרי ופרי שחור שממשיכים להזכיר את היין מבציר 2001, בתוספת רעננה של ריחות בוסר, עשבי תיבול טריים ותבלינים. הוא ממלא את החך בטעמי פרי מרוכזים, מאוזנים היטב בחמיצות, המבנה שלו מוצק והסיומת מהנה ומורכבת.
כשר. המחיר: כ־130 שקלים

yairgath@gmail.com

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר