סודות בין הדפים

כמה נפלאה היכולת של הלזניה להחביא בין עליה טעמים עזים או עדינים - של ירקות, גבינות ורטבים • שלוש גרסאות

לזניה איטלקית קלאסית. שכבות של טעם, צילום: איתיאל ציון

השבוע בחרתי להביא לכם מתכונים ללזניות משודרגות ברטבים מיוחדים, שהן ממש מעדן אמיתי, עשירות ומעוררות תיאבון. מנת לזניה היא ארוחת ערב מושלמת לצד סלט טוב. 

תחילה הבאתי לכם מתכונים לרוטב בשמל ולרוטב עגבניות, הבסיס לכל לזניה. עם שני המתכונים האלה תוכלו להרכיב איזו לזניה שתרצו.

רוטב בשמל:

• 400 מ"ל חלב (2/3 1 כוסות) 

• 40 גרם חמאה

• 40 גרם קמח (1/4 כוס) 

• 5 גרם מלח (כפית) 

• קורט פלפל שחור 

• קורט אגוז מוסקט

בסיר קטן ממיסים את החמאה. מסירים מן האש, מוסיפים את הקמח ובעזרת כף מעץ מערבבים היטב. מוסיפים את החלב בהדרגה, תוך כדי ערבוב. מוסיפים את התבלינים לקראת הסוף. 

רוטב עגבניות:

• 400 גרם עגבניות קלופות וחתוכות 

• 20 גרם שום

• 20 מ"ל שמן זית (2 כפות) 

• 2-3 ענפי בזיליקום

• 2 גרם מלח (כפית) 

• 4 גרם סוכר (2 כפיות)  

• קורט פלפל שחור 

בסיר קטן מחממים שמן זית, מוסיפים את השום ומטגנים קלות. מוסיפים את העגבניות הקלופות, ענפי הבזיליקום, מלח, סוכר ופלפל שחור, וממשיכים לבשל עוד כעשר דקות נוספות על אש נמוכה. 

 

לזניה פטריות, בצל ופטה כבשים 

לזניית שכבות עשירה בטעמים עם פטריות מטוגנות, בצל ושלושה סוגי גבינות. מתאימה לצד סלט ירוק רענן. מצריכה מעט עבודה, אך בהחלט שווה את המאמץ. 

החומרים (לתבנית 20x20 ס"מ): 

• עלי לזניה 

• 385 גרם רוטב בשמל

• 300 גרם פטריות טריות

• 1 בצל קטן

• 200 גרם גבינת פטה כבשים

• 100 גרם גבינת קשקבל

• 25 גרם גבינת פרמזן מגוררת

קוצצים את הבצל, מנקים את הפטריות הטריות ומטגנים יחד עד להשחמה קלה. מחממים תנור ל־180 מעלות. מניחים בתחתית התבנית עלי לזניה ועליהם מורחים שכבה של רוטב בשמל (כ־150 גרם). 

על שכבת הרוטב מניחים את הפטריות המוקפצות עם הבצל (כ־150 גרם). מפזרים מעל גבינת פטה (כ־100 גרם) וגבינת קשקבל (כ־50 גרם).

מניחים מעל עלי לזניה, ושוב רוטב בשמל, פטריות מוקפצות, גבינת פטה וגבינת קשקבל באותן כמויות כמו קודם. מסיימים בשכבת עלי לזניה נוספים, מעליהם עוד כ־85 גרם רוטב בשמל ו־25 גרם גבינת פרמזן. אופים ב־180 מעלות עד כ־45 דקות. 

לזניה עגבניות וגבינות. אל תשכחו להזמין את גארפילד

לזניה עגבניות וגבינות

רוטב עגבניות עשיר, מוצרלה וריקוטה - הלזניה הקלאסית שכולם מכירים, אך עם שדרוג קל של תוספת רוטב בשמל. הבשמל מעדן מעט את הטעם הדומיננטי של רוטב העגבניות בשילוב הגבינות. 

החומרים (לתבנית 20x20 ס"מ): 

• עלי לזניה 

• 285 גרם רוטב בשמל

• 140 גרם גבינת מוצרלה

• 200 גרם ריקוטה

• 400 גרם רוטב עגבניות

• 50 גרם גבינת פרמזן

מחממים תנור ל־180 מעלות. מניחים בתחתית התבנית עלי לזניה ועליהם מורחים שכבה של רוטב בשמל (כ־120 גרם). מפזרים מעל גבינת מוצרלה (כ־70 גרם), גבינת ריקוטה (כ־100 גרם) ובנוסף גבינת פרמזן (כ־10 גרם). מורחים מעל רוטב עגבניות (כ־200 גרם). 

מניחים מעל עלי לזניה, ושוב מפזרים רוטב בשמל, גבינת מוצרלה, ריקוטה, פרמזן ורוטב עגבניות באותן כמויות. מסיימים בשכבת עלי לזניה נוספת ומעליה עוד כ־85 גרם רוטב בשמל ו־30 גרם גבינת פרמזן. אופים עד כ־45 דקות. 

 

לזניה פרימוורה

רוטב בשמל, ירקות, מוצרלה וקשקבל - לזניה קיצית בשילוב של ירקות אפויים בשמן זית ומעט תבלינים. שילוב טעמי הירקות עם הרוטב מבחינתי הוא שילוב מנצח - לזניה קלילה וטעימה במיוחד. 

החומרים (לתבנית 20x20 ס"מ): 

• עלי לזניה

• 285 גרם רוטב בשמל

• 1 כרשה

• 2 בטטה בינוניות

• 1 בצל סגול

• 2 קישואים גדולים מסוג זוקיני

• 70 גרם קשקבל

• 70 גרם מוצרלה

• 25 גרם פרמזן 

מחממים תנור ל־180 מעלות. קולפים וחותכים את הירקות לקוביות קטנות בגודל 1X1 ס"מ, מפזרים מעל מעט שמן זית, מלח ופלפל שחור ומכניסים לתנור לכ־10 דקות, עד להשחמה. 

מניחים בתחתית התבנית עלי לזניה, ועליהם מורחים שכבה של רוטב בשמל (כ־150 גרם). מפזרים מעל את קוביות הירקות האפויים (כ־125 גרם), גבינת קשקבל (כ־35 גרם) וגבינת מוצרלה (כ־35 גרם). מניחים מעל עלי לזניה, ושוב יוצקים רוטב בשמל, מפזרים קוביות ירקות אפויים, ומעליהם גבינת קשקבל וגבינת מוצרלה באותן הכמויות. מסיימים בשכבה נוספת של עלי לזניה ומעליה עוד כ־85 גרם רוטב בשמל ו־30 גרם גבינת פרמזן. אופים עד כ־45 דקות. 

צילומים וסטיילינג: איתיאל ציוןהפקה: שרון שובלshemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר