עניין קונספטואלי

ביקב ספרה הצעיר עושים יין לבן בלבד, במחשבה תחילה ובלי לסמוך על מזל או על מסורת • והיין? טעים ומרתק

יקב ספרה // צילום: אליו נודלמן // קוראים לזה קונספט, או אם תרצו מחשבה תחילה

במדינה חסרת מסורת יין כמו ישראל - ותסלחו לי אבל במדינה שהיקבים הוותיקים ביותר שפועלים בה נוסדו לפני קצת יותר מ־150 שנה אין באמת מסורת - יקב יכול להצליח בשתי שיטות עיקריות. שיטת המשקיע, שבה השקעה לאורך זמן בכרמים, ביקב ובשיווק מביאה בסופו של דבר לתוצאות המתבקשות, ושיטת המצליח, המבוססת על בציר או שניים יוצאי דופן, שממקמים את היקב בצמרת, למרות שלאף אחד שם אין מושג איך לשחזר את ההצלחה בבצירים הבאים. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

יקב ספרה, שבציר 2013 הוא הבציר שני שלו, מציע מודל שונה לחלוטין. קוראים לזה קונספט, או אם תרצו מחשבה תחילה. דורון רב־הון, ששימש עד לשנת 2001 בתפקיד היינן של יקבי עמק האלה, לא הסתמך על מסורת ארוכת שנים או על המזל כאשר החליט להקים בשטח של קיבוץ גת יקב שיעשה אך ורק יינות לבנים. הסגנון שלו, שהיה חד וברור מהרגע הראשון, התקבל באהבה על ידי לא מעט אנשים שהיו צמאים ליינות כאלה - לבנים טהורים ומדויקים שמצליחים להיות גם נעימים מאוד לשתייה וגם מרתקים. 

ספרה, White Concept, סוביניון בלאן 2013

היין, שנעשה מענבים שגדלו בכפר שמאי בגליל העליון והתיישן שבעה חודשים בחבית הוא בהיר מאוד. שקוף כמעט. הריחות שלו הם שילוב מרענן של הדרים, פירות טרופיים, עשב קצור, מינרלים ונוכחות מדויקת של עץ. המרקם מלא ועסיסי, החמיצות נפלאה וטעמי הפרי הטהורים מאוזנים מאוד, ומובילים לסיומת חמצמצה ומרעננת. יין מרשים שראוי לארוחה טובה. המחיר: כ־95 שקלים 

ספרה, White Concept, First Page 2013

זהו בלנד של זנים לבנים: פינו גרי, ריזלינג וסמיון, שגדלו בכרמי גבעת ישעיהו, עמק האלה, עמק איילון והרי יהודה. הם התיישנו בנפרד, חלקם בחביות עץ. ליין יש ריחות מינרליים משולבים בריחות משמש ומנגו, בתוספת נגיעה קלה של ריחות עשבים ירוקים והדרים. המרקם שלו מהודק והטעמים, המשלבים בין החדות של הריזלינג לפירותיות של הסמיון מתגלים כידידותיים במיוחד. המחיר: כ־95 שקלים

ספרה, White Concept, שרדונה 2013

השרדונה הישראלי פנים רבות לו. מהזן הלבן הזה עושים גם יינות כבדים בלתי נסבלים, עמוסים בריחות וניל וחמאה שמסתירים כל סימן לפרי וגם יינות קלילים חדים ומרעננים. השרדונה הזה משלב את הטוב בשני העולמות. אי אפשר לומר עליו שהוא קליל, אבל היין, שנעשה מענבי שלושה כרמים - גבעת ישעיהו, הרי יהודה והגליל העליון - עשוי נפלא. יש לו ריחות של דבש, הדרים תפוחים ופירות טרופיים, חמיצות נהדרת וסיומת מרעננת עם נוכחות קלה של חבית. המחיר: כ־95 שקלים

ספרה, White Concept, ריזלינג 2013

הריזלינג הזני הראשון של ספרה נעשה מענבים שגדלו בגבעת ישעיהו, עבר תסיסה ארוכה במכלי נירוסטה והתיישן שבעה חודשים על המשקעים. יש לו ריחות רעננים של פרחים, פירות מתוקים, מי ורדים, מינרלים ותבלינים. המגע שלו עם החך עשיר וטעמי הפרי המתוקים מאוזנים היטב בחמיצות חדה. הוא עשוי טוב, אפילו מהנה, אולם לטעמי הוא מעט לא ממוקד. במיוחד אם משווים אותו ליינות האחרים של ספרה. המחיר: כ־95 שקלים

 ספרה, White Signature 2012

יין הדגל של ספרה נעשה מענבי שרדונה, סמיון וריזלינג מכרמים בעמק האלה ובעמק איילון, שתססו והתיישנו בחביות, רובן המכריע ישנות. יש לו צבע זהוב ירקרק וריחות של פירות טרופיים, הדרים, פרחים ומינרלים. בפה אפשר להרגיש בטעמים של אשכוליות, אגוזים, תפוחים ירוקים ולימון, על רקע של מבנה מרשים וחמיצות נושכת. יין מורכב ומהנה, שהייתי שמח לפגוש גם בשנת 2020. המחיר: כ־110 שקלים

yairgath@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר