אבו מאזן חותר לפיוס, עם החמאס

בפועל עדיין אין לנו פיוס עם הטורקים ואבו מאזן טרם החליט מה חשוב לו יותר - ישראל או חמאס

 ,

רויטרס

מנאומו אתמול של יו"ר הרשות, אבו מאזן, בפיסגת הליגה הערבית בכוויית, אולי היה אפשר להסיק כי הפיוס עם חמאס הרבה יותר חשוב למנהיג הפלשתיני מאשר הפיוס עם ישראל. 

לא בטוח שלזה התכוון מזכיר המדינה, ג'ון קרי, כאשר החל במארס אשתקד את מסע הדילוגים התכופים שלו באזור. קרי התכוון לשלום בין עמים. אבו מאזן מתכוון לסדר לו אולי, במקרה הטוב, שלום בעם (או, אם תרצו, שלום בע"מ).   

נאומו של אבו מאזן, שבו הדגיש (שוב) כי הרשות (כמו הליגה הערבית) לעולם לא תכיר בישראל כמדינה יהודית, היה לוחמני במיוחד. אבו מאזן זכה לאהדת כוויית, אבל הצדיק את החששות ממנו הקיימים בירושלים, שלפיהם אף על פי שנתפס כאיש מתון (יחסית להנהגת חמאס), הוא לא פרטנר. אלא שבמקרה של אבו מאזן קצת קשה לנבא אם נאומו הוא שלב אחד לפני פיצוץ או שאולי הוא מכין לנו הפתעה כדי לרצות את הצלע השלישית במו"מ - האמריקנים.

רק לפני שבוע נועד אבו מאזן עם אובאמה בבית הלבן. הנשיא האמריקני, המייחל להישג יחצ"ני ראשון במדיניות החוץ שלו, תולה תקוות דווקא בסכסוך הישראלי־פלשתיני. אובאמה קרא לאבו מאזן לקחת סיכונים. ישראל אינה היחידה שאינה רוצה להיתפס כזו שהכשילה את המו"מ - גם הפלשתינים. מתקרב הרגע שבו אבו מאזן יהיה צריך להחליט אם הוא להטוטן המבקש לרצות את הקיצונים בעמו - או מנהיג.

במזרח התיכון נשבו אתמול רוחות ישנות. באנקרה נשמעו הצהרות פייסניות מצד סגן ראש ממשלת טורקיה, שהודיע כי הסכם הפיצויים להרוגי המרמרה קרוב לוודאי שיביא לנורמליזציה ביחסי ישראל־טורקיה. ובמקביל, מכוויית נשמעו בוועידת מנהיגי ערב קולות מאוד תוקפניים כלפי ישראל, בדיוק כמו פעם.

הצרה היא שבפועל עדיין אין לנו פיוס עם הטורקים ובליגה הערבית עדיין אוהבים להשמיע את הפזמון הישן, ואבו מאזן טרם החליט מה חשוב לו יותר - ישראל או חמאס. 

על פי נאום כוויית, אבו מאזן עדיין לא פרטנר לשלום, הוא מקסימום פרטנר תקשורת.

*   *   *

אבו מאזן: מדינה יהודית? לא נדון בזה

יו"ר הרשות מאשים את ישראל - בהכל • שרים לוחצים: לדחות את הפעימה הרביעית לפחות בחודש • קרי מגיע לעמאן במאמץ אחרון להציל את המו"מ 

יו"ר הרשות הפלשתינית כנראה לא יכול היה להיות נחרץ יותר. למול התביעה העיקשת של ראש ממשלת ישראל, הבהיר אתמול אבו מאזן: הכרה בישראל כמדינת העם היהודי אינה נושא לדיון.

"ההכרה במדינה יהודית הוא תנאי שאנחנו בכלל מסרבים לדון בו", אמר אבו מאזן בכינוס הליגה הערבית בכוויית, המדינה הפלשתינית תהיה בגבולות 67 עם תיקונים קלים שבירתה ירושלים המזרחית, עם מעברי גבול, מרחב אווירי, ריבונות ועצמאות מלאה. אם האמריקנים יגבשו תוכנית שתתאים לעקרונות הללו נשמח לדון בכך". 

מדינות הליגה הערבית הביעו תמיכה מלאה ואחידה בפלשתינים. "הליגה הערבית דוחה את הלחצים המופעלים על הפלשתינים בעניין הדרישה להכרה בישראל כמדינת העם היהודי ונושאים נוספים", נמסר בהודעת הליגה.

שלא במפתיע, האשים יו"ר הרשות את ישראל בהכשלת התהליך המדיני משום שהיא "מערימה תנאים על גבי תנאים כדי לסכל את מאמצי האמריקנים לגבש מתווה להמשך המו"מ". "איננו זקוקים לעוד סיבוב של הסכמים שישראל תקבור אותם בתנאים, בהסתייגויות ובפרשנויות", הוסיף.

במסגרת המאמצים למנוע מבוי סתום במו"מ, קטע מזכיר המדינה ג'ון קרי את ביקורו באיטליה ויגיע היום לעמאן כדי להיפגש עם אבו מאזן. 

גורם בכיר בממלכה הירדנית אמר ל"ישראל היום" כי במהלך הפגישה תתקיים גם שיחת וידאו עם רה"מ נתניהו וכי המלך עבדאללה ישתתף גם הוא בדיונים. לדברי הבכיר הירדני: "יום הדיונים קשור לעניין התחייבותה של ישראל לשחרר אסירים בסוף החודש ויהיה גורלי לעתיד המו"מ". 

סוגיית הביצוע של פעימת שחרור האסירים הרביעית היא הנושא שאולי מטריד מכל כעת את ההנהגה ברמאללה. הבכיר הירדני ובכירים ברמאללה סירבו לומר אם אכן תצא הפעימה הרביעית לפועל כמתוכנן במוצאי שבת, אך נטו יותר לתסריט הפסימי מבחינת הפלשתינים. "לפי שעה זה נראה שהפעימה הרביעית לא תצא לפועל בשל התנגדות של ישראל", אמר בכיר ברמאללה. אבו מאזן עצמו התייחס לנושא בכוויית ואמר כי "ישראל מנסה להתנער מהתחייבויותיה מול הממשל האמריקני לשחרר אסירים. הממשלה בישראל מנסה לסכל את שחרור האסירים וזה מעיד עד כמה ישראל אינה רצינית".  

גם אתמול לא חשפו בלשכת רה"מ אם הפעימה תתבצע. 

שרים רבים לוחצים על נתניהו לדחות אותה לפחות בחודש, עד שיתברר אם אבו מאזן מסכים להארכת המשא ומתן עם ישראל בשנה נוספת. 

דניאל סיריוטי, שלמה צזנה ויוני הרש, ארה"בטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר