צילום: קובי מאירי | צילום: קובי מאירי
החלטת ועדת השימוע של רשת אורט שלא לפטר את המורה אדם ורטה היא החלטה נכונה. יש לקוות שהמורה כבר הפנים את חשיבות האיזון הראוי שבין חופש הביטוי לבין אחריותו לחינוך תלמידיו, לאהבת המולדת ולנכונות להגן עליה בשירות צבאי, שבמקרים רבים דורש קורבן אישי לא קל.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
במדינת ישראל יש קבוצה קטנה, שולית אך קולנית, ששנים רבות משרתת במסווה של הומניזם נאור את מתנגדיה של מדינת ישראל. קבוצה שמאלנית זו נאבקת ביהודיותה של המדינה ומטילה ספק במוסריותו של צבא ההגנה לישראל. זכותם להביע את דעתם היא נשמת אפה של הדמוקרטיה הישראלית; הדמוקרטיה האמיתית היחידה בכל המזרח התיכון, שעליה גאוותנו. בחסדי האל יש במדינתנו שלושה דברים שלא יסולאו בפז: חופש הביטוי, חופש המצפון והזהירות בשימוש בהם.
החינוך לדמוקרטיה מעוגן ביכולתם של תלמידים להיות חשופים לדעות שונות ומגוונות. פיתוח הידע, המעורבות האזרחית והחשיבה מותנה ביכולתו של המורה לעודד החלפת דעות באופן חופשי, ללא מורא. שוק הרעיונות חייב להיות פתוח, מעניין ומעורר. עם זאת, אל לו למורה לנצל את מעמדו ויוקרתו בקרב תלמידיו על מנת להטמיע אצלם את דעותיו האישיות. בכך יש חוסר הגינות מובנה. הטמעה זו היא ההפך הגמור מפלורליזם רעיוני, יש בכך ביטוי לכפיית דעות. אין זה משנה כלל אם מדובר במורה בעל השקפות ימניות או שמאלניות, תפקידו של המורה להנחות את הדיון אך לא להשפיע על תוצאותיו. ניצול המורה את מעמדו על מנת להכתיב לתלמידיו פתרונות בסוגיות שבמחלוקת עלול להפוך את מערכת החינוך של מדינת ישראל לשדה קרב בין מורים, כשכל אחד מנסה לשכנע את תלמידיו בצדקת דרכו. כמורה לפילוסופיה, אדם ורטה בוודאי יודע כי סוקרטס שאל את תלמידיו שאלות; את התשובות הוא השאיר להכרעתם.
לאחרונה פגשתי קצין צה"ל שלמד בתיכון עירוני ידוע בתל אביב. הוא סיפר כי במחזור שלו מספר המתגייסים היה זעום. לדבריו, מנהל ביה"ס שיכנע רבים מתלמידיו כי צה"ל הוא צבא כיבוש. עם סיסמאות אלה הגיעו התלמידים לבקו"ם, והצבא ויתר עליהם. אחריות המורים לכן היא כבדה ביותר, ועליהם להיזהר מההשלכות האפשריות על האמונות הבסיסיות של התלמידים.
פיטורי מורה אינם פתרון, לעיתים גם מורים זקוקים לחינוך ולהבנה מהו בדיוק תפקידם בכיתה. חשוב מאוד שמורי ישראל יפנימו בעקבות עניינו של אדם ורטה שלמורים בישראל, המבקשים להפוך את הכיתות לחוגי בית פוליטיים, הוצא כרטיס צהוב.
* * *
התנצל, ננזף, נשאר
אדם ורטה, המורה שתלמידתו התלוננה שהביע עמדות "שמאלניות מדי", התנצל על שפגע בה • לאחר שימוע נוסף שנערך לו, ננזף - אך הוחלט כי ימשיך בעבודתו • ורטה: "מפציר במורים להגיד את דעתם - ללא פחד"
סערת המורה שהביע דעות פוליטיות בכיתה ועמד בפני סכנת פיטורים הגיעה לסיומה. לאחר שימוע נוסף שנערך אתמול למורה, אדם ורטה, החליטה רשת אורט לנזוף בו - אך לא לפטר אותו מעבודתו.
כזכור, לפני כשבועיים פנתה תלמידתו של ורטה, ספיר סבח בת ה־17, במכתב לשר החינוך שי פירון, שבו התלוננה על עמדות "שמאלניות מדי" שהביע המורה בכיתה, בבית הספר אורט גרינברג בקריית טבעון.
בתום השימוע אמר ורטה: "כמו שמשרד החינוך מבהיר, למידה משמעותית כרוכה בזה שמורים יביעו את דעתם, כמובן תוך כדי יצירה אווירה פלורליסטית בכיתה, שמכבדת את כל הדעות. אני רוצה לקרוא ולהפציר במורים שיגידו את דעתם שוב ושוב ללא פחד".
ורטה הודה גם לתומכיו: "אני רוצה להגיד תודה רבה לתלמידים שלי, שהם הגאווה הגדולה שלי. במידה רבה כל המאבק הזה הוא למענם. המאבק הזה הוא המאבק של כולנו, לא רק שלי אלא של כל אזרחי ישראל".
עורכת דינו של ורטה, אדר גרייבסקי: "אנחנו מברכים על כך שרשת אורט הפנימה כי למורים יש הזכות לבטא את עמדותיהם, תוך כדי מתן כבוד למגוון הדעות, ומקווים שסיום הפרשה באופן הזה יעודד מורים לקיים דיונים גם בנושאים שנויים במחלוקת".
בהודעה שפירסמה אמש רשת אורט נאמר כי "המורה אדם ורטה הביע את התנצלותו בפני התלמידה, ואף חזר בו מחלק מאמירותיו - בעיקר לגבי מוסריות צה"ל ועמדת אורט בנושא הגיוס - והבהיר את אמירותיו האחרות. עם זאת, לאור העובדה שמדובר באירוע שלישי בין המורה לתלמידה, הוחלט לתת התראה למורה לבל יישנה הדבר".
"לא לדעות קיצוניות"
צבי פלג, מנכ"ל רשת אורט ישראל, אמר כי "כחלק מהאני מאמין החינוכי של רשת אורט, בבתיה"ס של הרשת מתקיים שיח שוויוני, פלורליסטי ופתוח, המאפשר התייחסות לכל העמדות בלי להותיר אצל מי מהתלמידים תחושה קשה כאשר עמדתם אינה משקפת את עמדתו האישית של המורה העומד מולם. לא נסכים להבעת דעות קיצוניות אישיות על ידי ציבור המורים והמנהלים ולא להבאת האני האישי לכיתת הלימוד, אלא אך ורק בהצגה רחבה של כלל הדעות, תוך כדי כיבוד מלא ושוויוני בעת הצגתן. בוודאי שלא נסכים שכאשר תלמידים מביעים דעות שונות מאלה של המורה, הם יינזפו או יושמו ללעג".
יורם ורטה, אביו של אדם, סיפר כי בשבועיים אחרונים קיבל בנו איומים על חייו: "זו תקופה קשה. קיבלנו איומים, ולאדם - איש משפחה עם שני ילדים - זה לא פשוט לעמוד בכל הלחץ. הוא איש חינוך, לא איש פוליטי וכל הפרשה פשוט נפלה עליו".
חברי תנועת המורים הגיעו להפגין לידי משרדי אורט ואמרו לאחר ההחלטה: "פרשה זו הוכיחה את החשיבות העצומה ביצירת שיח משמעותי בכיתות על סוגיות רגישות, כחלק מיצירת תרבות פלורליסטית, פתוחה ומכילה. לשיטתנו, על מנת לעשות זאת יש צורך להעניק גיבוי למורים ולמורות שבוחרים לבחון סוגיות קונפליקטואליות וליצור שיח בכיתה, בלי לחשוש למעמדם".
"להלך אימים על מורים"
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה כי "כל הליך השימוע לאדם ורטה גרם נזק חינוכי חמור והשיג את מטרתו -להלך אימים על מורים שמבקשים לעסוק בנושאים אקטואליים ולהתמודד עם נושאים שנויים במחלוקת. על שר החינוך להוציא הנחיות ברורות, המודיעות על כך שמשרד החינוך לא יאפשר לקרוא למורים לשימוע בגלל התבטאויות בכיתה, ולא רק זאת - אלא שהוא מגבה דיונים ערכיים בכיתה".
ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי): "יש להוקיע מורה שקורא תיגר על המדינה ועל חיילי צה"ל. אני מגבה כל החלטה לפטר מורה שכזה. לכנות את צה"ל צבא אכזרי זו לא עמדה פוליטית, זו כבר הסתה נגד חיילי צה"ל וזה לא לגיטימי; בוודאי ובוודאי שמורה לא יכול לדבר כך".
הפורום המשפטי למען ישראל גינה את ההחלטה בעניין ורטה: "אם עד היום רק באוניברסיטאות מסוימות היו צריכים הסטודנטים לשמוע שהחיילים שלהם קלגסים ושהפלשתינים הם אבירי זכויות האדם והמוסר, מעתה הותר הרסן והיום בפועל ניתן אור ירוק גם למורים ללמד זאת בכיתות".
יעל ברנובסקי, כתבתנו לענייני חינוךטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו