אחרי הפוגת המו"מ של המעצמות עם איראן, ג'ון קרי שוב כאן והאמריקנים מעלים הילוך: מזכיר המדינה ואנשיו הציגו אתמול לישראל ולפלשתינים "הצעת גישור", ובה ניסיון ראשון ליזום מהלך שימנע פיצוץ של השיחות.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מזכיר המדינה נועד אתמול עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן במסע דילוגים שקיים בין ירושלים לרמאללה. לצידו של קרי נמצא הגנרל ג'ון אלן, שמציג לצדדים את המתווה הביטחוני המוצע. קרי עידכן במתווה גם את המלך הירדני עבדאללה ואמש נועד בשנית עם נתניהו. בפגישה נכחו גם השרים משה יעלון וציפי לבני. הבוקר צפוי קרי להיוועד עם השר יאיר לפיד וביום ראשון בוושינגטון עם שר החוץ אביגדור ליברמן.
ההתערבות האמריקנית מגיעה לאחר שחלפה חצי מהתקופה שהוקצבה למו"מ - תשעה חודשים. הצעת הגישור היתה נחוצה מאחר שבכמה נושאי ליבה מהותיים - ובהם סידורי הביטחון ונושא מעמדה של ירושלים - הציג כל צד עמדה בלתי מתפשרת. בנושא סידורי הביטחון הודיעה ישראל כי לא תוותר על נוכחות צבאית ישראלית לאורך הירדן, ואילו הפלשתינים דרשו שלא תהיה נוכחות צבאית ישראלית במדינתם. הצעת הגישור האמריקנית - כך לפי מקורות שונים, אך לא ממקור רשמי - היא כי הנוכחות הישראלית תוגדר זמנית. בנושא ירושלים ישראל דורשת שהעיר לא תחולק, בעוד הפלשתינים דורשים שירושלים תהיה בירתם. הצעת הפשרה האמריקנית היא שתהיה הגדרה ל"ירושלים רבתי" ושהבירה הפלשתינית תכלול גם שכונות ערביות בירושלים המזרחית.
לא למשברים מלאכותיים
באופן רשמי הצדדים ממשיכים לשמור על חשאיות, ובהצהרות הפומביות שנשאו אתמול נתניהו וקרי לא היתה התייחסות לפרטים. קרי אמר כי לראייתו "יש התקדמות במו"מ" וסיפר על התוכנית שהציג עם הגנרל אלן, אך הגדיר אותה בשיח הדיפלומטי "מחשבות". מזכיר המדינה הבהיר כי האמריקנים מכירים בבעיות הביטחון של ישראל ויודעים מה הציבור בארץ עבר לאחר הנסיגה מרצועת עזה וירי הטילים.
קרי ונתניהו שידרו כי המתח שאפיין את יחסי ישראל וארה"ב בעקבות החתימה על הסכם הביניים בין המעצמות לאיראן בז'נבה מאחוריהם, וכי היחסים חמים כבעבר. "למרות מחלוקות טקטיות, אין בינינו מחלוקת לגבי האסטרטגיה הבסיסית - לא בנושא האיראני ולא בסוגיית הסכם הקבע עם הפלשתינים", הבהיר האורח האמריקני, שהוסיף כי "ארה"ב עושה כל שביכולתה כדי שתוכנית הגרעין הצבאית של איראן תנוטרל. נמשיך בהתייעצויות הקרובות עם הידידים הישראלים שלנו. אף שאין צורך, אני שב ואומר: הברית בינינו בלתי ניתנת לערעור".
רה"מ נמנע הפעם מלמתוח ביקורת פומבית על ההסכם שכבר נחתם עם טהרן, אך ציין כי יש לנקוט צעדים למניעת קריסת הסנקציות. "שיחותינו התמקדו בשתי סוגיות מרכזיות. בראש ובראשונה דנו בסכנה הנשקפת לעולם מחתירתה של איראן לנשק גרעיני, ובנוגע לנושא הפלשתיני, אני מבקש לומר שישראל מוכנה לשלום היסטורי. זהו שלום שבו ישראל יכולה וחייבת להגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל איום אפשרי. איננו זקוקים למשברים מלאכותיים, אלא להבנות ולהסכמות, והדבר מחייב עבודה קשה ורצינית".
מסלול חשאי מוצלח?
בצד הפלשתיני, לפחות כלפי חוץ, ממשיכים להנמיך ציפיות ולצאת בהצהרות פסימיות. על פי גורם פלשתיני בכיר שצוטט על ידי סוכנות הידיעות רויטרס, הפלשתינים דחו את המתווה שהציגו להם קרי והגנרל אלן. "דחינו את הרעיונות של מזכיר המדינה", אמר אותו גורם, "מכיוון שההצעות הללו יובילו להמשך הכיבוש הישראלי". יו"ר הרשות אבו מאזן, אגב, לא מסר הצהרה משותפת עם קרי לאחר הפגישה ואילו ראש צוות המו"מ הפלשתיני, סאיב עריקאת, אמר כי "המו"מ עם ישראל במצב קשה ומסובך".
בתוך כך, ערוץ 1 דיווח אמש כי למרות הפסימיות של הפלשתינים כלפי חוץ, גורמים ברשות מדווחים כי במסלול חשאי בין הצדדים נרשמה התקדמות משמעותית. על פי אותו מקור, השיחות המקבילות נערכות בוושינגטון ובעיר בירה ערבית, ככל הנראה רבת עמון.
בהכנת הידיעה השתתף דן לביא
