המועמד הבולט לתפקיד השליח האמריקני המיוחד לאיראן הוא רוברט מאלי. האיש שיתמנה לתפקיד יהיה אחראי לניהול המגעים עם איראן על חידוש הסכם הגרעין או הדרך לחזור אליו. אם יש חדשות רעות - ויש הרבה בימים הספורים מאז הושבע ביידן לנשיאות - זו האפשרות שרוברט מאלי אכן יתמנה לתפקיד.
בישראל רוברט מאלי מוכר היטב. עד לאחרונה היה ראש האינטרנשיונל קרייסיס גרופ. הוא היה היועץ לענייני פלשתינים והמזרח התיכון גם של הנשיא קלינטון וגם של הנשיא אובאמה. בשנת 2000, בעקבות שיחות קמפ דיוויד שבהן השתתף, הוא היה זה שהטיל את האחריות לכישלון המשא ומתן על ראש הממשלה אהוד ברק וזיכה את יאסר ערפאת. תפיסתו התקבעה בקרב השמאל הבינלאומי, כולל בישראל. לאורך השנים אחרי מות ערפאת הוא פיתח קשרים עם החוג הקרוב לאבו מאזן.
הנושא של הגרעין האיראני הוא לא בדיוק תחום ההתמחות שלו. בשבוע האחרון פרצה סערה ציבורית בחוגי הממסד הדיפלומטי והפרשנים הבכירים סביב רוברט מאלי. הממסד הדיפלומטי הגן עליו, ואילו מתנגדיו טוענים שאמינותו של מזכיר המדינה בלינקן תיפגע אם מאלי יתמנה ועמדת ארה"ב תיחלש.
בדצמבר של השנה החולפת הוא יצר איחוד שורות בין "האינטרנשיונל קרייסיס גרופ" ובין הגוף שבראשו עומד דניאל לוי, המוכר דווקא מסביבתם בעבר של אהוד ברק ויוסי ביילין. לפי העמדות שלוי ומאלי ביטאו לאחרונה, הם נמצאים די קרוב בנושא הפלשתיני לארגון "בצלם". המסמך שהוציא הארגון שבראשו עמד מאלי באמצע דצמבר 2020 חושף את גישתו, וממנה ניתן לגזור את המסקנות לגבי הדיפלומטיה האיראנית שלו, אם תהיה כזו. על פי תפיסתו, הממשל החדש צריך קודם כל לחסל את היוזמות שהנשיא טראמפ מימש בשנים שלו בבית הלבן. "זאת בעדיפות ראשונה".
הוא רואה כיעד לטיפול בין אבני היסוד של המדיניות הפלשתינית של הממשל, "יצירת ציבור ישראלי שמבין את התוצאות של מצב כיבוש תמידי". כוונתו כנראה להפגין יד קשה שתבהיר לציבור בישראל שיש מחיר מהצד האמריקני לאחיזה ביהודה ושומרון. מנגד, הוא דורש מהציבור וההנהגה הפלשתינים שיאתגרו את הסטטוס קוו באמצעים לא אלימים ובהתאם לחוק הבינלאומי. העיקר זה גלגול לאחור של אותן מגמות בשטח, בתחום המדיני והמשפטי, ש"קרעו לגזרים (בשנים האחרונות) את הנוף הדיפלומטי ולא יכולות להבטיח את זכויות האדם הבסיסיות ביותר עבור הפלשתינים".
הוא רואה בישראל את הבעיה, והפתרון כרוך בטיפול ב"בעיה" הזאת. זה כולל עצירת "הסיפוח הזוחל", כהגדרתו, והגנה על הפלשתינים כולל במזרח ירושלים ועזה. עזה סובלת ממצב חירום הומניטרי כתוצאה מה"מצור". כל נושא איום הטילים על העורף האזרחי לא זוכה להתייחסות מצידו. מאלי מציע להשתמש בווטו האמריקני באו"ם - כלומר, הימנעות מהשימוש בווטו - כאמצעי לחץ על ישראל. זה היה אקורד הפרידה של ממשל אובאמה בסוף דצמבר 2016. הוא דוגל בעבודה משותפת עם האיחוד האירופי ושאר הפורומים הבינלאומיים. הוא גם מציע להטיל פיקוח על השימוש שעושה ישראל בסיוע הביטחוני ובציוד האמריקני.
בתרגום לזירה האיראנית, רוברט מאלי הוא דיפלומט שלכל היותר מוכן לשלם מס שפתיים לצורך להשיג חיים בביטחון לתושבי ישראל. ערכי השוויון והסימטריה בין ישראל לאויביה, כמו גם שיתוף האיחוד האירופי, הם אלה שמדריכים אותו. הוא התנגד ל־12 העקרונות שהציג המזכיר מייק פומפאו כתנאים להסרת הסנקציות מאיראן. מי שרוצה לחסל את מורשת טראמפ במזרח התיכון, וזה הרעיון המסדר של רוב מאלי, יביא איתו את הבגאז' הזה גם לתחום האיראני. מאלי הוא הדוגמה הקלאסית של אדם בעל גישה אידיאולוגית מאוד פרו־פלשתינית - ואצל הדמוקרטים הגישה הזאת משקפת גם פרו־איראניות - שמכסה עליה בשפה ממסדית של אליטה דיפלומטית בינלאומית.