אנו ערוכים למבצע החיסון | ישראל היום

אנו ערוכים למבצע החיסון

בעת כתיבת שורות אלו אנו נמצאים בעיצומו של תהליך עולמי ולאומי מיוחד במינו, מסעיר מחשבה אך מורכב מאד. התהליך החל בהתקשרות המדינה עם יצרניות החיסונים עוד בשלבי מחקר ראשוניים, בכדי להבטיח לנו את האופציה לקבל חיסונים בשורה הראשונה של המדינות. 

אכן, המאמץ הגלובלי ויישום טכנולוגיות מתקדמות אפשר את התוצאה שעוד בשנת פריצת הפנדמיה של הקורונה. שני חיסונים הגיעו לקו הגמר ועוד נוספים בדרך. כמי שנוטל חלק בתכנון היערכות מבצע החיסונים, אני נחשף להיבטים שונים של ההיערכות. יש את הזרוע של תכנון והיערכות לוגיסטית - הטסת מארזי החיסונים בהקפאה עמוקה של פייזר שזה עתה אושרו על ידי ה-FDA למרכזי האכסון והלוגיסטיקה הלאומיים. משם יבוצע פיזור החיסונים בקירור אל נקודות החיסון. 

את ביצוע החיסון יבצעו גופים שונים: בתי חולים, צה"ל, מוסדות גריאטריים וכמובן השחקן הראשי שהן קופות החולים. הקופות מצדן תפרוסנה את מאות נקודות החיסון באתרים ייחודיים שיוקדשו לחיסון בחלק מהמרכזים הרפואיים שלהן, ואף במתקנים יבילים שיגיעו לישובים מרוחקים בפריפריה. 

חלק מההיערכות כוללת את הכשרת כוח האדם הסיעודי והתומך שיאייש את תחנות החיסון, תוך כדי מתן שירות רפואי שגרתי, והתמודדות עם נדבקי הקורונה והמבודדים עם אופציה לסגר נוסף. 

היבט חשוב של ההיערכות הוא קביעת קבוצות יעד לחיסון לפי קדימויות ועדיפויות להתחסנותם. המטרה היא להגיע קודם לקבוצות בסיכון, בעיקר קשישים, וצוות רפואי שנותן את הטיפול לכלל האוכלוסייה; וכולל גם אוכלוסיות שלא ייכללו במבצע לעת עתה, כגון ילדים ונשים הרות, מי שהחלים מקורונה או שנמצא כבעל נוגדנים בבדיקה סרולוגית. 

משרד הבריאות קובע את ההנחיות הקליניות לתחנת חיסון, תשאול רפואי מובנה לפני חיסון ומחלות או מצבים שיוחרגו - על סמך המידע שהצטבר על החיסון עד כה. ההיערכות שאין להמעיט בחשיבותה היא במחשוב שיחבר את הארגונים בזמן אמת, יאפשר מעקב אחר כמויות, יהווה בסיס לזימון מדוקדק של ציבור היעד לחיסון (של פייזר) לשני מועדים בהפרש 3 שבועות, ויאפשר ניטור תופעות לוואי לאורך המבצע ואחריו. 

לבסוף ישנו גם היבט ההסברה לציבור הרחב בכל אמצעי המדיה - שהוא נדבך חשוב להצלחת המבצע. אני מאחל לכולם חורף קל ובריא, ומי שזומן לחיסון - למהר לעשות זאת. אני תקווה שבהדרגה - נוכל לשוב לשגרה זהירה.

הכותב הוא רופא מומחה ברפואת ילדים ב"לאומית שירותי בריאות", חבר עמותת "מדעת"

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר