מכת אונס בתחריר

בחסות המחאה: אלימות מינית קשה נגד נשים • ארגוני זכויות אדם דיווחו כי לפחות 91 נשים נאנסו השבוע בהפגנות ההמוניות בכיכר המהפכה בקהיר

צילום: אי.פי // קו הפרדה בין גברים לנשים בכיכר תחריר. זה לא עזר

בחסות הפגנות ההמונים בכיכר תחריר נגד הנשיא המודח מוחמד מורסי, נרשמה בימים האחרונים עלייה דרמטית במקרי אלימות קשה נגד נשים.

יוטיוב

ארגוני זכויות האדם Human Rights Watch האמריקני ואמנסטי הבינלאומי האשימו אתמול את הרשויות המצריות בהפקרת נשים. לטענת HRW, לפחות 91 נשים נאנסו במהלך ההפגנות שהתקיימו בארבעת הימים האחרונים בכיכר תחריר. בארגון אמנסטי ציינו כי הגיעו לידיהם "יותר מ־80 דיווחים על התקפות ועל הטרדות מיניות בתחריר".

על פי העדויות שהגיעו לידי אמנסטי, הקורבנות סיפרו כי עשרות עד מאות אנשים הקיפו אותן, "קרעו את בגדיהן ורעלותיהן, פתחו את רוכסן מכנסיהם וביצעו בהן את זממם - בין שמדובר בתקיפה מינית ובין שבאונס. בתקיפות הללו התוקפים עשו שימוש במקלות, בסכינים ובכלי נשק אחרים".

HRW ציין בדיווחיו כי המתקפות בוצעו על ידי "אספסוף" בכיכר. הארגון, שמטהו ממוקם בניו יורק, קרא לרשויות המצריות להתמודד עם הבעיה ועם "האקלים של אי ענישה" בכל הקשור לתקיפות מיניות. לטענת הארגון, ההתקפות המרובות נגד נשים "הבליטו את כישלונה של הממשלה ושל כל המפלגות הפוליטיות להתמודד עם האלימות שנשים מצריות חוות על בסיס יומי במרחב הציבורי". לדברי ג'ו סטורק, מנהל אזור המזרח התיכון בארגון, "מדובר בפשעים חמורים, שמונעים מנשים להשתתף באופן מלא בחיים הציבוריים של מצרים בנקודה מכרעת בהתפתחותה של המדינה".

שני הארגונים מתבססים על דיווחים של קבוצת זכויות האדם המצרית OpAntiSH, הנאבקת בתקיפות מיניות במצרים. ארגון זה דיווח על 46 מקרי תקיפה מינית ביום המחאה הראשון ב־30 ביוני ולמחרת דווח על 17 מקרים נוספים שכללו גם תקיפות של נשים זקנות וילדות. ביום שלישי דווח על 23 תקיפות ואתמול על חמישה מקרים נוספים.

התקיפות המיניות המרובות במצרים זכו לגינוי גם מצד האו"ם. בהודעה מטעם מזכ"ל הארגון נאמר כי "אף שכפי הנראה הרוב המכריע של המפגינים יצאו למחות ברחובות בדרכי שלום, יש לגנות את הדיווחים על מקרי מוות, אלימות ותקיפה מינית נגד נשים מפגינות, וגם על מקרים של הריסת רכוש".

תקיפות מיניות במצרים עלו לתודעה לפני כשנתיים, עם נפילת משטר מובארק, אז מפגינים אלימים תקפו מינית את כתבת התוכנית "60 דקות", העיתונאית האמריקנית לארה לוגן, שנחלצה מהמקום בסיוען של נשים מקומיות וכ־20 חיילים מצרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר