אימפריית הרשע של נוני מוזס

למה ואיך המציאו ב"ידיעות" כותרת הפוכה לנתונים • דווקא באתר הבית ynet דיווחו אמת: שיעור האבטלה - 6.9%

צילום: יוסי זליגר (ארכיון) // נוני מוזס

אתמול עמדתי לפתוח את בקבוקי השמפניה ולחגוג בעקבות הנתון החדש מהלמ"ס - 3.4 מיליון ישראלים עבדו בחודש מאי. לא האמנתי למראה עיניי. הנתונים הראו חד וחלק שלא חל כמעט שינוי ביחס לחודש אפריל השנה. האבטלה במשק נותרה באותו שיעור, 6.9%. בלי כל תזוזה. הייתי בדרך אל השמפניה, עם כובע פריך וחד־פעמי שאנחנו בכלי התקשורת אוהבים לחבוש למקרה שנצטרך לאכול אותו. אבל אז נפל עלי עולמי, משום שקראתי את הכותרת הראשית של מוסף "ממון" מבית "ידיעות אחרונות" וגיליתי את התמונה הנוראה.

רבע מיליון מובטלים, זעקה הכותרת. נפל עלי שבר עמוק. המצב קשה. יש כאן רבע מיליון מובטלים. בערך אותו מספר כמו שהיה כאן בחודש אפריל. אמנם זהו שיעור מובטלים נמוך יותר ממה שהיה ביום האחרון של ממשלת אולמרט. אותה ממשלה סיימה את ימיה ב־31 במארס 2009, אז שיעור האבטלה פה היה 7.5% - בשיטת החישוב הישנה שנתנה "הנחה" בגודל האבטלה, ואשר שונתה כמה שנים לאחר מכן. כלומר, בנתונים של היום זה היה צריך להיות שיעור גבוה אף יותר.

מה שהיה מוזר ולא מחמיא, בלשון המעטה, בכותרת האימתנית של "ממון" הוא שלא חלה, כאמור, שום תזוזה בשיעור המובטלים במשק בין מאי לאפריל. להפך, מספר המועסקים במשק אפילו עלה בשיעור קל. לפי הלמ"ס, 3.415 מיליון ישראלים עובדים. עלייה מזערית ביחס לאפריל, אז הסתכם מספרם ב־3.413 מיליון עובדים. נכון, זו לא סיבה לחגיגה. אבל גם הניפוח המכוון של הכותרת של רבע מיליון מובטלים היא כותרת מטעה, שלא מראה על החרפת המגמה. 

אז מה היה השיקול מאחורי הכותרת הזו ומה השיקול לתרגם אותה לכותרת־גג בעמוד הראשון של "ידיעות" אתמול, בניסוח "האבטלה שוב מזנקת"? ההסבר ברור: עוד חוליה בשרשרת הפרסומים המגמתיים, חלק מסדר היום של "ידיעות", שעיקרו בפשטות להחליף את השלטון.

אגב, במקום אחר באימפריה של קבוצת "ידיעות אחרונות", באתר ynet, דווקא נכתב אתמול פשוטו כלשונו ששיעור האבטלה במשק לא השתנה בחודש מאי ועמד על 6.9%. אולי תקלה באימפריה, אבל זה דווקא מדויק.

ואם כבר רוצים לשים בפרופורציות, כדאי לזכור שאבטלה של עד 6% במדינה מפותחת נחשבת אבטלה "מבנית", מקובלת. ותמיד אפשר לעלות על מטוס צ'רטר זול (יש שמיים פתוחים, לא חייבים לטוס באל על) ולטוס לאירופה. שם, בגוש מדינות היורו, שיעור האבטלה באמת עלה במאי ל־12.1%, מול 12% באפריל. בכל 27 מדינות האיחוד האירופי נותר שיעור האבטלה על 10.9% במאי. ולא אמרנו מילה על שיעור המובטלים הצעירים, שהגיע בגוש היורו ל־23.8% במאי הנוכחי. כמעט אחד מכל ארבעה צעירים.

כאמור, אפשר לפעמים לנסות לשקף את המציאות, גם אם יש מחסור בכותרות שליליות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר