הלילה שבו דמשק רעדה

48 שעות, שתי תקיפות • לפי פרסומים זרים, צה"ל שב ותקף מטרות באזור דמשק והשמיד מצבור טילים נוסף שהגיע מטהרן • אחת המטרות - סמוכה לארמונו של אסד • דיווח: בכירים איראנים שהו באחד המתקנים שהותקפו

צילום: אי.אף.פי // אחד האתרים שהופצצו מצפון לדמשק

הזרוע הארוכה היכתה שנית בתוך יומיים? כלי התקשורת הזרים דיווחו אתמול כי חיל האוויר הישראלי שב והפציץ מטרות בסוריה. שוב באזור דמשק, ופעם נוספת, על פי הדיווחים, הושמדו מצבורי טילים שנשלחו מאיראן ויועדו עבור חיזבאללה.

בועז ביסמוט על התקיפה ומשמעותה

צילום: מאיר פרטוש, הפקה: בת חן הולנדר

 צילומי ארכיון: רויטרס, עריכה: רן מידן

התקיפה השנייה היתה, על פי עדי ראייה, הרסנית ומאסיבית יותר מזו שקדמה לה. כלי התקשורת הממלכתיים בסוריה דיווחו כי התקיפה התרחשה סמוך לשעה ארבע לפנות בוקר בלילה שבין שבת לראשון. לפי הדיווח, לפחות ארבעה מטוסים תקפו את "מכון ג'מהריה למחקר מדעי" שנמצא מצפון לדמשק, וכן שורה של מטרות נוספות בדרום־מערב הבירה, ובהן שדה התעופה הבינלאומי של דמשק ובסיס נוסף בהר קאסיון, מצפון לבירה. ככל הידוע, הופצצו גם יעדים הסמוכים לארמונו של אסד וכן שני בסיסים של חטיבות 104 ו־105, עם המרכז למחקרים מדעיים.

"בישראל אישרו התקיפה"

על אף הדיווחים, בחיזבאללה ניסו למזער נזקים וטענו כי עיקר הנזק נגרם למפעל מזון סמוך. רשת אל־מנאר שידרה אתמול תמונות של תרנגולים מתים ושל אנשי צבא סורי שטענו שבזאת הסתכם הנזק. ואולם, אמש דווח כי לא רק שהמטרות שהושמדו היו "רגישות", אלא שבאחד מהמתקנים שהו גם בכירים ממשמרות המהפכה האיראניים.

גורמים במשרד החוץ של סוריה הכחישו דיווחים, שלפיהם שוב הופצצו טילים ארוכי טווח מסוג פאתח 110 שהגיעו מאיראן ויועדו לחיזבאללה. סוכנות הידיעות הצרפתית אי.אף.פי טענה אתמול כי גורם ישראלי בכיר אישר את התקיפה סמוך לשדה התעופה של דמשק נגד טילים איראניים המיועדים לארגון חיזבאללה. הבכיר הישראלי הודה כי צה"ל אחראי להפצצה בפרברי דמשק. רשת NBC האמריקנית דיווחה אתמול כי על פי בכיר בממשל, מטוסי קרב ישראליים אכן הפציצו את מתקן המחקר בדמשק.

"8 פיצוצים עוצמתיים"

עדי ראייה מקרב המורדים בסוריה תיארו את התקיפה: "בתוך פחות מחצי שעה היו שמונה פיצוצים חזקים שהרעידו את כל אזור דמשק. הופצצו מחסני טילים ובסיסים של הצבא הסורי, ולאחר מכן היתה הפסקת חשמל. זה הרגיש ממש כמו רעידת אדמה עוצמתית. חלונות בבתים התנפצו מרוב העוצמה". 

נוסף על כך, שודרו סרטונים שבהם נראו כמה כדורי אש גדולים מעל דמשק ולאחר מכן מה שנראה כמו פיצוצי משנה.

בראיון לרשת אל־ג'זירה אמר בכיר בצבא סוריה החופשית: "אנו מגנים את התקיפה, אך במחסנים שהופצצו בדמשק אוחסנו כלי נשק שהמשטר בסוריה כיוון לא רק לעבר ישראל, אלא גם לעבר אזרחים חפים מפשע בסוריה".

ערוץ הלוויין הרוסי בשפה הערבית ציטט גורמים בכירים בצבא הסורי, שטענו כי במתקפה נהרגו לפחות 300 חיילים סורים ומאות נפגעו, אולם מאוחר יותר דווח כי בתקיפה נהרגו רק כמה בני אדם.

יוניפי"ל העלה רמת הכוננות

רשת אל־מנאר של חיזבאללה אף דיווחה מפי בכירים בצבא הסורי כי בתקיפת חיל האוויר בסוריה נפגע מטוס של חיל האוויר הישראלי פגיעה ישירה, לאחר שמערכות הנ"מ של צבא סוריה זיהו את אחד המטוסים ופתחו באש. דיווח זה לא אומת, ומאוחר יותר בסוריה הכחישו את הידיעה.

בלבנון דווח עוד כי צה"ל עיבה את כוחותיו בגבול עם סוריה ועם לבנון, שעה שמטוסי קרב ישראליים עורכים גיחות בגובה נמוך בשמי לבנון ובגבול לבנון־סוריה. כוח יוניפי"ל בדרום לבנון עידכן את משרד ההגנה בביירות כי הוא מעלה את רמת הכוננות לנוכח החשש להסלמה.

עם או בלי קשר לפעולה בסוריה, רשת BBC דיווחה אתמול כי תושבים רבים באזור דמשק טענו כי הריחו ריחות חריפים, וכי חלקם אף נתקפו בשיעולים קשים.

בתוך כך, נמשכת מלחמת האזרחים בסוריה. המורדים הודיעו כי הצליחו להשתלט על בסיס מטוסים של הצבא הסורי בצפון־מערב המדינה. מדובר בבסיס שבעבר הצליחו המורדים להשתלט עליו, ועכשיו חזרו וכבשו אותו שוב.

בהכנת הידיעה השתתף דן לביאטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר