צילום: gettyimages // אילוסטרציה

מחקר: "ניתן לתת אפידורל בכל שלב בלידה"

בי"ח הדסה במחקר פורץ דרך: "משך זמן הלידה לא מושפע כלל מהשלב שבו ניתן האלחוש" • מנהל אגף נשים ויולדות בהדסה: "נשים לא צריכות לסבול"

מחקר חדש שנעשה בהדסה מנפץ את אחד המיתוסים הרווחים בלידה, לאחר שמצא שמתן אפידורל בכל פתיחה אינו מאריך את משך הלידה ולא מעלה את השכיחות של סיבוכים. התוצאות היו נכונות הן ליולדות בלידה ראשונה והן בלידה שנייה ומעלה.

בכל חדר לידה בישראל הנוהל מעט שונה, אבל נשים רבות שביקשו אפידורל נתקלו בתשובה שמדובר בשלב מוקדם מדי ושעליהן לחכות, או שהן בפתיחה מתקדמת וכבר "מאוחר מדי".

במחקר שנערך במרכז הרפואי הדסה  בקרב  18,870 נשים שילדו בשנים  ,2015-2003 נמצא כי משך הלידה לא השתנה משמעותית בין נשים שבחרו לקבל אלחוש אפידורלי בתחילת הלידה, לכאלה שקיבלו באמצע הלידה או בסופה. החוקרים בדקו לגבי כל אחת מהיולדות מתי קיבלה את האפידורל  (לפי פתיחה של צוואר הרחם) וכמה זמן  ארכה הלידה. כמו כן, נבדקו סיבוכים  כמו לידה מכשירנית (ואקום).

משך הלידה לא הושפע מהשלב בלידה שבו ניתן אפידורל, ולא נמצאו הבדלים מובהקים. עם זאת, נמצא שלידה עם אפידורל מעט ארוכה יותר.

בלידות ראשונות משך שלב הצירים והלחיצות התארך עד כשעה בפתיחות השונות, לעומת נשים שלא קיבלו אלחוש אפידורלי. בלידות חוזרות שלב הצירים התארך עד שלושת רבעי  שעה, ושלב הלחיצות התארך בכ8-  דקות יותר.

"בשורה לכל אישה"

עוד נמצא במחקר שלידה באמצעות אפידורל היתה קשורה ליותר לידות  מכשירניות (ואקום), אך לא לוותה בשיעור גבוה של סיבוכים לאם או לעובר. מסקנת החוקרים היתה כי "אלחוש אפידורלי יכול להיות מוצע  בשלב מוקדם של הלידה".

"היופי במחקר הזה הוא שהוא מראה שנשים לא צריכות לסבול, ושאפשר לקבל אפידורל בכל שלב", אומר  פרופ' שמחה יגל, מנהל אגף נשים  ויולדות בהדסה, "כבר שנים שאני שומע שיש הנחה רווחת בקרב היולדות כי עדיף להן לקבל אפידורל כמה שיותר מאוחר בלידה. במחקר הוכחנו חד-משמעית שאורך הלידה זהה בכל שלב שבו מקבלים אפידורל. הבשורה שלנו ליולדות: קחי אפידורל מתי  שאת רוצה".

החוקרת הראשית, מיכל ליפשיץ: "בסיום המחקר הבנו שבפינו בשורה לכלל הנשים. אם החלטת לקבל אפידורל את לא צריכה 'לסחוב' צירים,  קחי אפידורל ברגע שבא לך".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו