הבורסה בסיאול // צילום: רויטרס

הנספח הכלכלי בסיאול: "יש פה אווירה אופטימית"

שי פילר סבור שפסגת טראמפ־קים בסינגפור יצרה הזדמנויות לחברות ישראליות בדרום קוריאה • משקיעים מצפים לעליות בבורסה בסיאול כבר בזמן הקרוב

שי פילר, הנספח של מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, אופטימי בעקבות פסגת הפיוס בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ושליט צפון קוריאה קים ג'ונג־און. פילר אומר ל"ישראל היום": "אני מאמין שזה ייצור אפשרויות עסקיות גם לחברות ישראליות. חברות ישראליות שפועלות בדרום קוריאה וחברות ישראליות שיגיעו לקוריאה בעקבות הפיוס בין הדרום לצפון, אם וכאשר יהיה שלום". 

פילר אומר שכבר עכשיו יש שיח ער בדרום קוריאה על ההשלכות הכלכליות שיכולות להיות אם ייחתם הסכם כזה או אחר בין הצפון לדרום. "מדברים על הזווית הכלכלית של ההסכם בין הקוריאות, אם הוא ייחתם, בצורה מאוד אינטנסיבית", מתאר פילר את השיח בסיאול, בירת דרום קוריאה. 

"מה שמקווים שיקרה, באופן יחסית מהר, הוא שזה ישפיע בצורה חיובית על הכלכלה הדרום־קוריאנית. כיום, בגלל הסיכון של מלחמה, שמרחף באופן תמידי בקוריאה, המניות כאן נחשבות פחות חזקות בגלל מרכיב הסיכון. התקווה היא שבעקבות המפגש בסינגפור מרכיב הביטחון ישתפר בכלכלה הקוריאנית ושוק המניות יגיב בעליות.

הנושא השני הוא שיקום הצפון. המדינה נמצאת בפיגור של עשרות שנים בכל הקשור לתשתיות, לחקלאות, לרפואה, הדברים הבסיסיים ביותר. מישהו יצטרך להתחיל במלאכת השיקום והדרום־קוריאנים מקווים מאוד שהם ייקחו חלק גדול בזה. 

"בתחילת שנות ה־70 התמ"ג של דרום וצפון קוריאה היה זהה. מאז הדרום התקדם והיום התמ"ג שלה עומד על 30 אלף דולר (לעומת כמה מאות דולרים בצפון, א"ו). התעשייה בדרום קוריאה מקווה שהם ייקחו חלק בקידום הכלכלה של הצפון". 

אחת ההשלכות של הסנקציות העולמיות נגד הצפון היתה האיסור לשלוח עובדים מצפון קוריאה למדינות אחרות, מה שגרם למדינה הפסדי עתק, בעיקר כתוצאה ממחסור במטבע זר. "צפון קוריאה שולחת כוח עבודה לעבוד במקומות אחרים, אבל פחות מבעבר בעקבות הסנקציות", אומר פילר, "אני מאמין שהצעד הראשון יהיה לפתוח את אזור התעשייה המשותף של הצפון והדרום, שנמצא בגבול.

במקרה זה חברות דרום־קוריאניות יוכלו ליהנות מכוח עבודה זול שיגיע מצפון קוריאה". "בסך הכל אלה אנשים מאותו עם, שפה ותרבות. יש הרבה קשרים בין האנשים למרות ההפרדה. התחושות כאן בסיאול מאוד אופטימיות. מרגישים שיש כאן שינוי מדהים בתקופה מאוד קצרה. אנשים מאוד מתרגשים לקראת זה. באמת מקווים שזה יוביל לשינוי". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו