"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

"צוק איתן" פגע בפוריות הגבר הישראלי

מחקר שבחן דגימות זרע שנלקחו בזמן המבצע סבלו מתנועתיות נמוכה • "לסטרס ממושך כמו במלחמה, יכולה להיות השפעה על איכות הזרע", אומרים החוקרים

,עודכן
אילוסטרציה: Gettyimages

מצב של מתח ביטחוני פוגע באופן מובהק ביכולת התנועתיות של הזרע הגברי, עם זאת מוקדם לדעת אם יש לכך השלכות על יכולת הפוריות הגברית - כך עולה ממחקר שנערך על אלפי דגימות זרע בבית החולים סורוקה.

המחקר השווה בין דגימות זרע שנלקחו בתקופת המבצעים הצבאיים עמוד ענן וצוק איתן שלוו בירי טילים ואזעקות, לעומת תקופות רגיעה ביטחונית. נמצא כי ב-37 אחוז מדגימות הזרע שנלקחו בזמן של מתח בטחוני נמדדה תנועה פרוגרסיבית נמוכה (מדד לתנועתיות הזרע), לעומת 30 אחוז מדגימות הזרע ברגיעה. באופן כללי הסיכוי של דגימת זרע שנלקחה בתקופת מתח ביטחוני לסבול מתנועתיות חלשה היה גבוה ב-47 אחוז.

במחקר נכללו דגימות זרע שנאספו בשנים 2009-2017 וכאמור הוא השווה בין 659 דגימות זרע שנלקחו בתקופת מבצע צוק איתן ומבצע עמוד ענן, או בחודשיים שאחריהם לעומת 10,536 דגימות שנלקחו בתקופות רגיעה. לא היה שוני בגיל ממוצע, עישון אוBMIבין הנבדקים. הגיל הממוצע של הנבדקים עמד על 32, כאשר 44 אחוז מהם עישנו. דגימות הזרע שנבדקו לא נלקחו מסיבה של בעיית פוריות אצל הגבר.

החוקרים ציינו כי מתח נפשי ידוע כגורם שמשפיע לרעה על פוריות, אך אין מחקרים רבים על השפעת מתח נפשי על איכות הזרע. "אנחנו יודעים שלסטרס ממושך, כמו בתקופה מלחמה, יכולה להיות השפעה על איכות הזרע יותר מאשר ימים ספורים. הזרע הגברי משתנה עם הזמן ומושפע מהרבה גורמים סביבתיים אפילו מעונות השנה", אומר ד"ר אליהו לויטס, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בסורוקה ומנהל בנק הזרע.

"הסברה שלנו הייתה שגם גבר שלא נמצא בחזית, אלא רק בטווח האזעקות חווה סטרס לאורך היום. גילינו להפתעתנו שיש קשר בין המצב הביטחוני לספירות הזרע עצמן, שנמצאו פחות איכותיות. תנועת הזרע נחלשה בצורה משמעותית סטטיסטית. אנחנו יודעים שירידה בתנועת הזרע עשויה להתבטא גם בירידה ביכולת של הזרע להפרות את הביצית, אך לא בדקנו זאת במחקר. זה לא יכול להעיד כרגע על ירידה ביכולת הפוריות, וזה דורש מחקר נוסף".

למחקר היה שותף ד"ר יובל מיזרקלי, והוא הוצג בכנס השנתי של איל"ה - האיגוד הישראלי לרפואת פוריות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר