מזכיר המדינה מייק פומפאו// צילום: AP

פומפאו: "טראמפ צפוי לפרוש מהסכם הגרעין"

מזכיר המדינה מייק פומפאו מדגיש כי ללא תיקון שיפצה על מגרעות ההסכם, ארה"ב צפויה לחדש את הסנקציות על איראן במאי

מזכיר המדינה האמריקני החדש מייק פומפאו, שהושבע ביום חמישי, לא מבזבז זמן ומבהיר במהלך סוף השבוע הזה, כי הנשיא נחוש לפרוש מהסכם הגרעין מיולי 2015 אם לא ייענו דרישותיו לשיפורו. 

 "הנשיא הבהיר כי בהיעדר תיקון משמעותי שבמסגרתו ניתן יהיה לפצות על המגרעות של ההסכם, הוא אינו צפוי להישאר בהסכם כשיגיע הדד-ליין של אמצע מאי," כך אמר פומפאו.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

ב-12 במאי יפקע הצו שבמסגרתו הקפיא הנשיא את הסנקציות על איראן, כחלק מיישום הסכם הגרעין. אם יחליט שלא לחדש את צו ההקפאה, למעשה יודיע הנשיא כי ארה"ב חדלה למלא את חלקה בהסכם, ובמקרה כזה איראן הבהירה כי גם היא תרגיש חופשיה לא למלא את חובותיה במסגרת ההסכמות. 

בשבועות האחרונים מדינות אירופה פועלות בקדחתנות על-מנת להגיע לנוסחה שתרצה את טראמפ, בין היתר על-ידי העלאת האפשרות לחתימה על הסכמי צד או נספחים להסכם, או על-ידי מתן פרשנות חדשה לנוסח הקיים של הסכם הגרעין. 

פומפאו צפוי לדון בסוגיית איראן במסגרת ביקורו במזרח התיכון השבוע, הכולל ביקור בישראל. 

בתוך כך, גם הנשיא טראמפ עצמו התייחס שוב לאפשרות שיפרוש בחודש הבא מההסכם. ביום שישי, במהלך מסיבת עיתונאים עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, איים הנשיא כי ללא קשר לגורל הסכם הגרעין, הממשל לא ייתן לאיראן להתקדם בתכנית הגרעין ואמר: "האיראנים לא יפתחו נשק גרעיני". 

כשנשאל אם יהיה מוכן להפעיל כוח צבאי נגד איראן אמר הנשיא האמריקני כי הוא לא מעוניין להרחיב. מרקל, שמנסה לשכנע את טראמפ להמשיך לקחת חלק בהסכם אמרה: "ההסכם הוא הכול חוץ ממושלם, והוא לא יפתור את כל הבעיות עם איראן. הוא חלק מפסיפס, בסיס שאפשר לבנות עליו עוד שכבות." היא הודתה ש"גם מבחינת הגרמנים, אין די בהסכם כדי לרסן את שאיפותיה של איראן ולהכיל אותה."

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו