שומרים על המשקל? כך תעברו את החג בשלום

ישנן לא מעט דרכים לא מסובכות לשמור על הגזרה בחגיגות "על האש" המקובלות ביום העצמאות. הדיאטניות ממליצות

ה"על האש" המסורתי // צילום: אייל מרגולין ג'יני

לאחר שעברנו את חג הפסח בשלום באופן יחסי, מגיע תורו של יום העצמאות. גם בחג הזה נמשיך לפנטז על הדיאטה שאחרי החגים ונקיים את מסורת הפיקניקים הכוללת הרבה אוכל, שתייה וקינוחים.

עם זאת, ישנן לא מעט דרכים לא מסובכות לשמור על הגזרה בחגיגות "על האש" המקובלות. שאלנו את אולגה רז, דיאטנית קלינית וראש חוג תזונה קלינית באוניברסיטת אריאל ואת רונית דוייב, המנהלת המדעית של אבוט כיצד כדאי להיערך נכון לחג.

לדברי רז, "הישראלים אוהבים לעשות על האש בחג ולכן כדאי לעשות את זה נכון. כדאי לבחור סוגי בשר רזים ככל הניתן,  החיבור בין שומן לגריל גורם להיווצרות חומרים פרו סרטניים. כמובן שזה לא נורא אם עושים "על האש" פעם בשנה משום שככל הנראה, לא מדובר באפקט מיידי..."

"...סוגי הבשר המומלצים הינם: חזה עוף הודו והנתחים הרזים של בשר בקר כדוגמת פילה סינטה ושייטל. בעיני, לאכול אנטריקוט שמכיל 20-30 אחוזי שומן זה מוגזם", אומרת רז ומוסיפה:  "מי שאוכל קבב יכול להכין בבית מבשר בקר רזה ששמו צ'אך, ניתן להשיגו בכל קצבייה. אפשר להוסיף לו תבלינים, קצת שמן זית, בצל חתוך עבה וזה יוצא מדהים. עם קצת מאמץ ומחשבה אפשר לאכול אוכל נהדר". 

רז ממליצה: "כדאי לקחת לאירועי "על האש" את כל הירקות האפשריים: קישואים, חצילים, בצל, פלפלים ולשים אותם ליד הבשר. זה יוצא אחד המאכלים הכי טעימים שיש". דוייב מוסיפה לדברים ואומרת, "ניתן להכין את הירקות כשיפודים וכן אפשר להכין חציל שלם עם מעט מלח גס. מומלץ לצמצם את תוספת השמן או להעדיף ללא שמן כלל".

כדאי לוותר על הנקניקיות // צילום: GETTY

לדעת דוייב, "קלייה קצרה על המנגל אמנם תהרוס חלק מהוויטמינים, אך לפחות אפשר להרוויח מנת נוגדי חמצון. ניתן להכין קציצות על בסיס ירקות. בנוסף, קינואה, בורגול, שיבולת שועל אלו לא סתם חלק מטרנד הבריאות. מדובר באופציות לתוספת למנה עיקרית, המבוססת על דגנים מלאים, מכילה סיבים תזונתיים ובהחלט משהו שכדאי לאמץ לתפריט".

רז מציינת כי כדאי לוותר על בשר מעובד. לדבריה, "בשר מעובד נחשב היום כמזון לא בריא וכמזון שעלול להשפיע על סרטן גם בגלל הרכיבים שלו וגם בגלל אחוזי שומן גבוהים. הבעיה היא שנקניקיות זה דבר טעים ואוכלים הרבה מהן, אך עדיף להימנע מלאכול אותן, יש מספיק היצע של בשר בחג". 

דוייב מוסיפה כי, "כדאי להימנע משלל מרינדות עתירות קלוריות. תיבול קל יעשה את העבודה. אפשר לשלב ערכים תזונתיים חשובים ברטבים על ירק, סלט או בשר ועוף או במילויים כדוגמת שמן זית, סילאן, טחינה ועוד".  

ומה עם הפיתות?

רז: "ההרגל הלאומי שלנו הוא לאכול הכל בפיתה ואנחנו לא נשנה את ההרגלים לאנשים דווקא בחג. אם אפשר להסתדר בלי פיתות ועם הרבה ירק זה נהדר. יש בחג כמות גדולה של בשר טעים ואפשר להסתפק רק בזה, אם לא, כדאי לדעת כי קיימות היום אפשרויות אחרות. אפשר לקנות פיתות קטנות מקמח מלא המכילות 80-90 קלוריות. פיתה אחת רגילה מכילה הרבה קלוריות, זה מקביל ל-3 פרוסות לחם וזה חבל. כמובן שסלט ירקות לצד הבשר זה נהדר".

פיתה מקבילה ל-3 פרוסות לחם // צילום: לירון אלמוג

דוייב מוסיפה, "לחם לבן, פיתות ולחמניות הם לחמים העשויים מקמח לבן. מדובר בקמח המכיל את האנדוספרם בלבד ולכן הוא דל בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים ושומנים טובים. מבין הלחמים שניתן לבחור היום בשוק לחמים אלו הם הכי פחות בריאים ומספקים בעיקר הרבה פחמימות..."

"...קמח מלא מכיל סיבים תזונתיים שמקורם בקליפות שעוטפות את גרעין החיטה. סיבים אלו אינם מתעכלים אך הם חשובים מאוד לבריאות מערכת העיכול ויכולים להפחית בעיות עיכול. בנוסף ,הם תורמים להפחתת השמנה, סוכרת ומחלות לב", אומרת דוייב.

בין המוצרים הנמכרים ביותר לצד הבשר בחג נמנים הסלטים המוכנים. לדברי רז  "באשר לסלטים מוכנים, יש מגוון סלטים ולכן יש הבדלים. חצילים על האש ופלפלים קלויים למשל הם טעימים ויחסית דלי קלוריות.  יש גם סלטים אחרים עם הרבה מיונז וזה פחות מומלץ, אלא אם כן מדובר במיונז דל שומן. אם שמים מעט סלטים בצלחת זה בסדר, אבל בדרך כלל אנחנו אוהבים לשים הרבה וזה גרוע מאד. זה עניין של החלטה".

דוייב מוסיפה כי מומלץ להגביל את השתייה המתוקה והמוגזת ב"חגיגות על האש". משקאות אלה לא בריאים והם רוויים בסוכר ובקלוריות. מים היא האופציה המועדפת ובהחלט בריאה יותר לשיניים של הילדים. תמיד טוב להציע מים לילד שרוצה עוד ועוד תוספת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר