את ג' הכרתי במסגרת עבודתי לפני שנתיים וחצי. תמכתי וליוויתי אותה בהתמודדות עם מחלתו הקשה של בעלה, ובהמשך עם האבדן והאבל שחוותה לאחר פטירתה של הנפש התאומה שלה בחמישים וחמש השנים האחרונות.
ג' חגגה 70 לאחרונה והיא אישה מרשימה ומטופחת, שערה השחור גולש עד כתפייה והיא רהוטה ומלאת חוש הומור. בפגישה שלנו, ג' סיפרה לי כי היא מרגישה חסרת סבלנות, היא מתרגזת במהירות, חווה אי שקט וקשיי שינה. היא מגיעה הרבה לרופא המשפחה עם מיחושים שונים וקובעת עוד ועוד בדיקות רפואיות.
ג' לא ידעה להסביר לי או לעצמה מה לא טוב. לכאורה, כך הסבירה, הכל בסדר. הילדים מסורים, הנכדים חמודים, היא חיה בבית יפה שהיא אוהבת, הולכת לחוגים, להרצאות או סתם לבית קפה עם חברות ותיקות. ג' סיפרה שלמרות כל זאת משהו חסר.
ההכרות המוקדמת שלנו סייעה לי לשאול בצורה עדינה אך בלי ללכת סחור סחור, מה עם דייטים וחיפוש אחרי זוגיות חדשה. ג' עשתה תנועה מבטלת עם ידה, תוך שהיא מגחכת ואמרה "אה, זה לא לגילנו".
התפיסה המוטעית כי זוגיות, אינטימיות ומיניות שמורה לצעירים ויפים חילחלה גם לג' עצמה ולרבים מבני גילה. אנחנו יצורים מיניים מהרגע בו נולדנו ועד הרגע בו אנו מתים, וחשוב לטפח ולשמר את המיניות הזו בכל גיל. כי כולנו זקוקים לקרבה, לאינטימיות, למגע, וכן – אפילו לחוות אורגזמה מידי פעם. חשוב לציין כי המונח "מיניות" אינו אך ורק יחסי מין אלא כולל בתוכו מרכיבים פיזיים של מגע, מרכיבים נפשיים של אהבה וחיבה, ומרכיבים של צורך בקרבה אנושית וקשר עם הזולת.
האפליקציה הביאה איתה אופציות מעניינות // צילום אילוסטרציה: Thinkstock
ג' ואני שוחחנו על הזוגיות שהיתה לה, היא נזכרה בגעגוע כמה טובה ומספקת היא היתה וכמה חסרה לה הקרבה הרגשית והפיזית שזוגיות מספקת מביאה עמה, וכמה כעת תחושת הלבד פוגעת באיכות החיים שלה.
במהלך הפגישות שלנו, ג' פתחה דלת והסכימה לתת מקום למיניות בחייה. מגע, אינטימיות וקרבה נצרכים בכל גיל ולא קשורים בהכרח לאקט המיני המלא, אם כי גם הוא חשוב בכל גיל בפני עצמו. מגע, מעבר להיבט הרגשי של תחושת הביחד, משחרר אוקסיטוצין (הנקרא גם הורמון האהבה) ובעקבות הפרשתו למחזור הדם מתעוררים רגשות של עדינות אהבה וקרבה.
מעבר לאורגזמה המוכרת והיפה, פעילות מינית נושאת עמה יתרונות לא מבוטלים: היא מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות לב, מפחיתה דיכאון, מחזקת את המערכת החיסונית ואפילו מסייעת בהפחתת אוסטואופורוזיס. האורגזמה הנשית עצמה, אשר יכולה להשתפר בעצמתה ובאיכותה עם הגיל והניסיון, מביאה עמה תחושת אופוריה וריחוף בזכות אנדרופינים המופרשים במח, כמו גם אלמנטים של הרפיית שרירים ושיכוך כאבים.
אט אט במהלך המפגשים הטיפוליים, הפנימה ג' כי התאלמנה מבן זוגה האהוב אך לא מהמיניות שלה. הבנה זו הייתה צעד ראשון בדרך למפגש מחודש עם המיניות האישית שלה ובהמשך להכנסת הרגל למים העמוקים של עולם הדייטים.
יחד הורדנו טינדר, שאמנם התחילה כאפליקצייה לסטוצים, אך היום היא משמשת אפליקציית היכרויות לכל דבר. יחד חשבנו והגדרנו מה נכון לה. קטגוריית 55+ הביאה איתה אופציות מסקרנות ודייטים מפתיעים. היום ג' מחפשת, בלי להסתיר, בלי להתגונן ובלי רגשות אשם, שותף חדש עמו תוכל לחוות את היתרונות הרבים של אינטימיות זוגית ומינית בגיל השלישי.
ד"ר חגית רודריגז גרסיא היא עובדת סוציאלית במרכז בריאות האישה בשרותי בריאות כללית ומתמחה בטיפול מיני בתוכנית ללמודי המשך באוניברסיטת בר אילן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו