הרשימה השחורה: שישה עברייני מין ניסו להתקבל כמורים

לאחר חשיפת המורים הפדופילים: משרד החינוך עשה שיעורי בית • 2,000 עובדי הוראה חסומים להעסקה - מתוכם 334 נחסמו כשביקשו להתקבל ללמד בשנה"ל הקרובה • בד בבד, נבדק הרישום הפלילי של כל 180 אלף עובדי משרד החינוך

הקרב על זהות מערכת החינוך הממלכתית בישראל. למצולמים אין קשר לכתבה, צילום: יהושע יוסף

נראה כי האירועים האחרונים, שבהם נתפסו עובדי הוראה לאחר שביצעו עבירות מין בתלמידים ובתלמידות, לא מרתיעים אחרים מלנסות להתקבל ללמד בבתי הספר. ל"ישראל היום" נודע כי 334 מועמדים בעלי רישום פלילי ביקשו להתקבל כעובדי הוראה במערכת החינוך בשנת הלימודים הקרובה תשע"ח. 

מתוכם שישה בעלי רישום פלילי של עבירות מין - חלקם פדופילים. אלא שהם לא עוברים את המסננת של משרד החינוך: כ־2,000 עובדי הוראה בסך הכל נחסמו להעסקה על ידי המשרד. 

במשרד החינוך מסבירים כי הם מבצעים סינון קפדני בעקבות המקרים האחרונים שנחשפו, כך שעד כה נפסלו 334 מועמדים חדשים בעלי רישום פלילי שביקשו להתקבל כמורים במערכת החינוך. במשרד החינוך מדגישים כי אף אחד מהמורים לא נקלט במערכת. 

שורת האירועים האחרונים חשפו מקרים מזעזעים של מורים שפגעו בתלמידים. המורה שאול שמאי מתל אביב הואשם בביצוע מעשים מגונים בתלמידות כיתה א', ומורה אחר, יותם בן ברוך, הואשם כי ביצע מעשים מגונים בתלמידה בעת שהיתה בת 12. 

המורים הנאשמים. יותם בן ברוך ושאול שמאי // צילומים: קוקו

שמאי הואשם בריבוי עבירות של מעשה מגונה בנסיבות אונס ומעשה מגונה בפני קטין, וכן על הדחה בחקירה. על פי כתב האישום, שמאי ביצע את המעשים בחמש ילדות - ארבע מהן בנות ‭ ,8־ו 7‬שלימד בכיתה ב' בבית ספר בצפון תל אביב, ואחת בת ‭ ,13‬שאותה לימד באופן פרטי בביתה. לדברי התובעת, מעשיו של הנאשם בוצעו נגד הילדות מכיתה ב' במהלך השיעורים בכיתה, כשהושיב אותן על ברכיו, הכניס את ידיו מתחת לבגדיהן ונגע באיבריהן האינטימיים. באשר לילדה בת ‭ ,13־ה‬לאחר המעשה הביע בפניה צער ואמר לה שאם תחשוף את מעשיו - תהרוס לו את הקריירה.

 

מעלים הילוך

המקרים האלו הביאו את משרד החינוך להעלות הילוך בניסיון להילחם בתופעה וכיום יש מאגר של כ־2,000 עובדי הוראה שחסומים להעסקה במערכת החינוך מסיבות שונות, בין השאר בשל עבירות מין ואלימות.

על פי דו"ח של משרד החינוך, בשנת 2016 הוקצו לטובת הטיפול בפגיעות מיניות סכום של 455,000 שקלים, אלא שבתקציב שנת הלימודים הנוכחית (2017) התקציב שהוקצה לסעיף פגיעות מיניות כבר עמד על סכום של 719,000 שקלים. יש לציין כי במקרים האלה מדובר בפגיעות מצד בני משפחה ורק במקרים בודדים מדובר באיש צוות מבית הספר.

משרד החינוך בודק בימים אלה לא רק את המורים החדשים שמבקשים להצטרף למערכת החינוך, אלא גם את המורים שכבר מועסקים. לפני כחודשיים הודיעה מנהלת אגף כוח אדם בכיר בהוראה במשרד החינוך סוניה פרץ כי לנוכח האירועים האחרונים יקיים משרד החינוך בדיקה במערכת הממוחשבת המשותפת עם המשטרה לגבי כל עובדי ההוראה. מדובר בכ־180 אלף עובדי הוראה ומטרת הבדיקה היא לברר אם מתנהל נגדם הליך פלילי כלשהו שהחל לאחר שנקלטו והחלו את עבודתם. עד כה נהגו במשרד החינוך לבצע בדיקה זו אחת ל־5 שנים בלבד. 

כמו כן, הנחיה שיצאה לאחרונה למנהלי בתי הספר קובעת כי מנהלי בתי הספר יעבירו פרטים של מועמד להוראה או משרת מורה מחליף למטה משרד החינוך לבדיקה ועליהם לקלוט אותו רק לאחר שקיבלו אישור לכך. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר