לאחרונה ציינו המדינות החברות באמנת "אקובמס" (ACCOBAMS) את יום הדולפינים והלוויתנים הבינלאומי, שמטרתו להעלות את המודעות לאיומים העומדים בפניהם, אולם ישראל היא מהמדינות הבודדות שעדיין אינן חתומות על האמנה הפועלת לשימור לוויתנאים בים התיכון ובים השחור. האם אימוץ תוכנית הפעולה לשימור היונקים הימיים - שהוגשה לאחרונה למשרדי הממשלה - היא צעד ממשי ראשון בדרך לפריצת דרך בנושא?
בפועל, אמנם כל מיני היונקים הימיים מוגנים תחת החוק הישראלי, אולם מעט מאוד נעשה במטרה למנוע/לצמצם פגיעה עקיפה בהם ועל כן נדרשת פעילות שימור ממוקדת במטרה למנוע את הידלדלות חברת היונקים הימיים והצטרפות לאמנת "אקובמס" היא צעד מתחייב והכרחי בכיוון זה, וודאי בכל הנוגע לשמירה על המגוון הביולוגי. האיומים הרלוונטים במיוחד לאורך החוף הישראלי הים, תיכוני הם הסתבכות בציוד דייג, זיהום ים וזיהום אקוסטי, כתוצאה מפרויקטים תת – ימיים המייצרים רעש, דוגמת הרחבת הנמלים, קידוחים של חברות הגז, סקרים סייסמים ועוד.
במצב הנוכחי נמצאים רבים ממיני היונקים הימיים מול חופי ישראל בסכנת הכחדה חמורה, הדולפין המצוי נמצא בסכנת הכחדה באגן המזרחי של הים התיכון וכלב הים הנזירי, המצוי בחופי צפון הארץ, נמצא בסכנת הכחדה חמורה.

דולפינים מצויים מול חופי הארץ // צילום: אביעד שיינין, עמותת מחמל"י
על רקע זה, ל"ישראל היום" נודע כי בחודש שעבר שלחה עמותת מחמל"י (מרכז חקר מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל) תוכנית פעולה הממליצה על צעדים לשימור אוכלוסיות היונקים הימיים ומהווה את אחת מהדרישות העומדות בפני המדינות החברות באמנה. השלב הראשון בתוכנית החומש (2017-2022) כולל הקמת ועדת היגוי, ובה נציגי משרדים ממשלתיים רלוונטים לצד מומחים בתחום, אשר תתווה את הדרך להכללתם של טורפי על ימיים אלו בתוכניות ממשלתיות או מוסדיות העוסקות בסביבה הימית.
ד"ר מיה אלסר, יו"ר מחמל"י, מדגישה כי "סביבה ימית בריאה יכולה לתרום למוניטין הבינלאומי של ישראל כאומה המודעת לחשיבות ההגנה על מורשתה הטיבעית ולהוות ענף כלכלי של תיירות אקולוגית. פעולות מבוססות מדע - המבוססות על עיקרון הזהירות, יכולות לקבוע סטנדרטים גבוהים של ממשק שימור ימי, שיכול להוות מודל להגנת יונקים ימיים - המשמרים את 'שרשרת המזון'- ולהניע מאמצי שימור ימיים נרחבים".
משרד החקלאות מסר כי הוא רואה בחיוב את היוזמה, וכי הוא בחן בעבר שיטות טכנולוגיות לצמצום הפגיעה ביונקים ימיים. לגבי התוכנית הספציפית הזו צוין שהיא "עודנה בבחינה עניינית".
ממשרד האנרגיה נמסר: "ההנחיות שהוכנו על ידי המשרד לביצוע סקרים סיסמיים הוכנו בהתבסס על חקיקה והנחיות הקיימות בים הצפוני, מפרץ מקסיקו, האוקיינוס האטלנטי ואלסקה ובין השאר גם על מידע ב"אקובמס". ההנחיות הועברו להערות חוקרים בתחום ולעמותת מחמ"לי והערותיהם הוטעמו בטיוטת ההנחיות שפורסמה לציבור. גם העקרונות המוצגים בתוכנית מיושמים בהנחיות לביצוע סקרים סיסמיים". עוד נמסר, כי "במסגרת קול קורא של המדען הראשי במשרדנו אשר יתפרסם בקרוב, ניתן יהיה להגיש בקשות לתמיכה במחקרים וסקרים שנועדו לתת מענה לפערי מידע שהוצגו ואותרו בסקר האסטרטגי לחיפוש והפקה של נפט וגז טיבעי בים התיכון, לרבות פערי מידע לבעלי חיים בגוף המיים".
המשרד להגנת הסביבה מסר כי הוא מקדם – בסיוע רשות הטבע והגנים – תוכנית לניטור של יונקים ימיים בים התיכון במסגרת הרחבת הניטור הלאומי של הסביבה הימית. בנוסף, "הנחיות למניעת פגיעה ביונקים ימיים מוטמעות בהנחיות המשרד לביצוע עבודות ימיות, דוגמת הנחת צנרות, בניית נמלים וביצוע סקרים סיסמיים בים והנושא מטופל במסגרת תסקירי ההשפעה על הסביבה". "המשרד מודע לתוכנית הפעולה, אולם זו טרם נמסרה לידיו", לשונו. ממשרד הביטחון - שהביע בעבר את התנגדותו לתוכנית – לא נמסרה התייחסות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו