ארדואן: "הולנד היא רפובליקת בננות"

משבר אנקרה-האג: "קוראים להטלת סנקציות על הולנד" • ראש ממשלת הולנד: "ההערות של ארדואן לא עוזרות לעצור את ההסלמה" • אמש: הפגנות ברוטרדם של אזרחים טורקיים • הבוקר הוסר דגל הולנד מעל השגרירות באנקרה

ארדואן // צילום: אי.אף.פי

ממשיך המשבר בין הולנד לטורקיה: רה"מ מארק רוטה כינה היום (ראשון) את הערותיו של הנשיא ארדואן כ"הערות דליקות", והתייחס להשוואה שערך ארדואן בין הנאצים להולנדים. "ההערה הזו אינה מסייעת להורדת המתח הדיפלומטי בין המדינות", אמר רוטה. 

רויטרס

רוטה אמר כי הולנד לא מעוניינת להעמיק את המשבר בין אנקרה, אך זו לא תותיר לה ברירה אם לא תפסיק את ההתבטאויות מהסוג הזה: "האינטרס של המנהיגים הוא לעבוד ביחד ולא להמשיך את ההסלמה, מה שהטורקים אמרו היום לא מסייע לכך".

במקביל, המשיך ארדואן לתקוף את הולנד וקרא היום לארגונים הבינלאומיים להטיל סנקציות על הולנד. במסגרת דברים שנשא סמוך לאיסטנבול, אמר ארדואן כי הולנד נוהגת "כרפובליקת בננות", ויצא בביקורת כנגד מדינות אירופה שאינן מגנות את התנהגות ההולנדים כנגד שר החוץ הטורקי. 

בתוך כך, הבוקר פורסמו תמונות של דגל טורקיה מתנוסס על גג הקונסוליה ההולנדית באיסטנבול. אדם אלמוני הסיר את הדגל ההולנדי והחליף אותו בדגל טורקיה, כך דווח באתר "הורייאט" הטורקי.

עוד דווח כי מפגינים רבים צרים על בניין הקונסוליה בעוד המשטרה מנסה למנוע מהם להיכנס לבניין.

שר החוץ הטורקי, שכניסתו להולנד נמנעה ביום שבת אמר היום לעיתונאים כי "התנצלות לבדה של ממשלת הולנד לא תספיק ולמעשים שלהם יהיו השלכות". עוד הוסיף מבלוט צ'בושואלו, כי הוא מצפה לגינוי אירופי ל"צעד הפשיסטי", כהגדרתו.

"הגשנו תלונה לשלטונות הטורקים"

"השלטונות הטורקיים אחראים לשלום הדיפלומטים ההולנדיים בטורקיה", כך ציין משרד החוץ ההולנדי בגין ההסלמה בין שתי המדינות, "הגשנו תלונה לשלטונות הטורקיים", הוסיפו במשרד החוץ.

מקור המקורב לנשיא טורקיה ארדואן אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "הדגלים שונו על ידי פקידי הקונסוליה ההולנדיים, ללא התערבות חיצונית".

עוד ציין המקורב, בתגובה לרוחות המאיימות המנשבות מכיוון הולנד כי "אני יכול לטוס לאיזו מדינה שאני רוצה, בכל דרך שאני רוצה אם יש לי את הדרכון שלי. אני יכול ללכת לשם במסגרת החופש הבינלאומי של טיסה".

עוד השווה המקורב לארדואן את מעשי ההולנדי ל"נאציזם ופשיזם", וטען כי אירופה מסיטה לגזענות, "מאיפה הגזענות הזאת באה? מאיפה ההפרדה הזו באה?", אמר.

"תגובה קשה ביותר"

ראש ממשלת טורקיה, בינאלי ילדרים, אמר בתגובה לצעדים שנקטה הולנד נגד שרת המשפחה ונגד שר החוץ הטורקי, כי ארצו תגיב "בדרכים הקשות ביותר שניתן". לדבריו, "אנו מוחים על המצב הזה באופן הקשה ביותר שניתן. אנו הבהרנו להולנדים כי תבוא תגובה קשה ביותר מצדנו לצעדים הבלתי מקובלים הללו".

בתוך כך הגבירה משטרת טורקיה באנקרה את השמירה על בניין השגרירות ההולנדית בעיר, למרות שנסגרה כבר אמש.

מפגינים טורקים אמש ברחובות רוטרדם // צילום: איי.אפ.פי
מפגינים טורקים אמש ברחובות רוטרדם // צילום: איי.אפ.פי

מפגינים טורקים אמש ברחובות רוטרדם // צילום: איי.אפ.פי

לפנות בוקר, ליוו כוחות המשטרה ההולנדים את שרת המשפחה והתכנון החברתי הטורקית, פאטמה בטול סיאן־קאיה, חזרה אל הגבול הגרמני. זאת, לאחר שהגיעה אמש דרך היבשה מגרמניה אל הולנד.

אמש נערכו הפגנות ענק בעיר רוטרדם על ידי תומכי ארדואן בעיר. המשטרה נאלצה להשתמש בכלבים ובזרנוקי מים על מנת להשתלט על ההמון הזועם שהשליך בקבוקים ואבנים על השוטרים. עד ראייה סיפר לסוכנות רויטרס כי מספר מפגינים הוכו על ידי שוטרים רכובים על סוסים.

 

עוד באתר:

 

פרסום ראשון: כך יקוצרו התורים לניתוחים בבתי החולים

מחריף המשבר בין המדינות טורקיה והולנד

איראן: "ישראל אחראית לחיסול מדעני גרעין"

שני סקרים באותו יום - תוצאות ופרשנויות הפוכות

הולנד מונעת נחיתת שר החוץ הטורקי במדינה

אתמול אסרה הולנד על שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושאולו, להגיע לעצרת ברוטרדם, שבה התכוון לנאום לפני קהל של בעלי אזרחות כפולה הולנדית־טורקית. בהולנד הבהירו כי הדבר נוגד את החוקה ההולנדית והציעו שצ'בושאולו יעביר את נאומו לקונסוליה הטורקית ברוטרדם, אך זה לא היה לרוחה של אנקרה. "אבקר היום ברוטרדם", אמר אתמול בראיון לרשת CNN בשפה הטורקית ואיים שאם כניסתו תימנע, טורקיה "תטיל עיצומים כבדים על הולנד אם היא תבטל את אישור הטיסה שלי". בהולנד לא התרשמו וביטלו את אישור הנחיתה - על פי חלק מהדיווחים, לאחר שמטוסו של צ'בושאולו כבר המריא. 

בתגובה קרא נשיא טורקיה, ארדואן, להולנדים "שרידי נאצים" ו"פשיסטים. ארדואן אמר על ההולנדים "הם אינם מבינים בפוליטיקה או בדיפלומטיה בינלאומית", את הדברים אמר הנשיא הטורקי  בעצרת המונים באיסטנבול על ההולנדים.

ראש ממשלת הולנד מארק אמר בתגובה כי "הערותיו מטורפות לגמרי. אני מבין שהם כועסים, אבל אמירות כאלה חוצות קווים אדומים". 

הפגנות מחוץ לשגרירות ההולנדת באנקרה // צילום: איי.אפ.פי
הפגנות מחוץ לשגרירות ההולנדת באנקרה // צילום: איי.אפ.פי

הפגנות מחוץ לשגרירות ההולנדת באנקרה // צילום: איי.אפ.פי

הכרטיס האדום שהראו ההולנדים לטורקים בא על רקע המתיחות בהולנד עצמה, שהולכת לבחירות כלליות השבוע. מסע הבחירות נסב על שאלות של זהות והיחס אל המהגרים המוסלמים, ויש סיכוי לא רע שחרט וילדרס, ראש מפלגת החירות האנטי־איסלאמית, יזכה בהן. וילדרס עצמו אמר כי האיסור הוא תוצאה של הביקורת שהפעיל על הרכות ההולנדית עד כה מול תביעות הטורקים. 

בה בעת, גם היחסים בין טורקיה לבין האיחוד האירופי הידרדרו באופן משמעותי מאז ניסיון ההפיכה הכושל שהתרחש בטורקיה ביולי אשתקד. באיחוד ביקרו בחריפות את מאות אלפי המעצרים וההדחות לאחר הניסיון, ואילו ארדואן איים לגרום להצפת אירופה במהגרים, אם האיחוד לא יקדם את המגעים לצירוף טורקיה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר