שנים רבות חלפו מאז לגמתי להנאתי ספל מרק מהביל במרקם מפוקפק שלא אני הכנתי. זה היה בצבא, כמדומני, ואני כבר אינני בת 20. מה רבה היתה שמחתי למקבץ הודעות חורפיות על אודות חידושים והבלחות בקטגוריית המרקים המוכנים מטעם המותגים המובילים. מייד זימנתי אל מטבחי אוסף שקיות, קופסאות וגביעים מתוך קולקציית חורף 2017, להנאתי.
הבשורה הגדולה ביותר היא התרחבות סל המוצרים אל מדף המוצרים המצוננים. לא רק אבקות נמסות או לקט ירקות קפואים, אלא מרק מבושל ומצונן ארוז ומוכן לחימום. למעט החדשה המרעישה הזאת, למדתי מהר מאוד כי דבר לא השתנה באגף המרקים המוכנים.
כדי להבין את השגותיי, אספר בקצרה מה סל המצרכים שלו אנו נדרשים על מנת להכין מרק ירקות טרי תוצרת בית. ובכן, מעט שמן זית, בצל, גזר, שום, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, קישואים, תפוחי אדמה, עלי פטרוזיליה, שמיר, מלח ופלפל. אפשר, כמובן, להוסיף אפונת גינה, גרגירי תירס, שעועית ירוקה, בצל ירוק, כוסברה וכל טוב השדה.
כדי להעמיק את טעמו של המרק, מומלץ להזהיב את ירקות השורש ובכך טעמם יתחזק. עשבי התבלין ותבלינים, כגון מלח, פלפל ושאר פפריקות, עלי דפנה, תימין וכדומה, יסייעו גם הם להשגת מרק עשיר בטעם.
בשום מתכון בשום ספר בישול לא מופיעים שמרים, מלטודקסטרין, עמילנים מעובדים, מחזקי טעם, קסנטן גאם ודומיהם.
נכון, מדובר במוצרי מזון תעשייתיים בעלי חיי מדף ארוכים עד מאוד ומחירם נמוך באופן יחסי. אך מכיוון ש־2017 בוודאי למדה מקודמתה על אודות התהליכים הרבים להבראת תעשיית המזון העולמית, ובתוך כך גם הישראלית, רצוי להבהיר בקול רם וצלול כי רוב המרקים שנדגמו הם מוצרים בעייתיים, ובאופן מסוים אף מזיקים.
נקודת אור קטנה

מצילים את המצב. שופרסל
בואו נתחיל דווקא באופטימיות ובסידרת מרקים שדווקא מעודדת: סידרת המרקים המבושלים והמצוננים של שופרסל, "המטבח הישראלי", הושקה החורף בסיועה של חברת "מבושלת" ממבוא חורון. תהליך הייצור וטכנולוגיית האריזה מאפשרת למכור את המוצר מצונן ללא חומרים משמרים.
ובאשר לטעם, המרק שנבחר לטעימה הוא מרק עגבניות עם אורז. ראשית, המרק מכיל שמן זית וזה כבר משמח אותי עד מאוד. מרשימת המרכיבים עולה כי המרק מכיל כמות גדולה של עגבניות (44%), ובהמשך חומרי גלם המצויים בכל מזווה ביתי דוגמת כרישה, עשבי תיבול, שום ומלח. המרק מכיל סוכר חום, אך בכמות מאוזנת בדיוק כפי שנהוג להשתמש במרק עגבניות ביתי. טעמו של המרק טעים וביתי, וכל בשלן עצל מוזמן לרוקן את תוכן הגביע אל תוך סיר רחב שוליים, לחמם, לזרות מעל עשבי תיבול טריים קצוצים ולספר כמה קשה הוא עמל על הכנת המרק. איש לא יחשוד.
המחיר: 11.90-9.90 ש' ל־550 מ"ל, 3-2 מנות.

היזהרו מהציר. סנפרוסט
ציפיות רבות נתלו בסידרת המרקים המפורסמת של "סנפרוסט". הסידרה היא המשך ישיר של מוצרי הירקות הקפואים והטובים של החברה, שבהם אני משתמשת לא מעט - אך המרקים מאכזבים. "מרק ירקות עשיר" התגלה כספוגי למדי. תפוחי האדמה, הקישואים והגזר לא עוברים את מבחן ההקפאה והבישול כמו שאר הירקות של סנפרוסט. מכיוון שאני בהחלט מאמינה במותג החלטתי לטעום מרק נוסף, ואכן השעועית במרק השעועית העשיר טובה מאוד. ואולם זו לא הבעיה היחידה של המרקים. החיסרון הגדול נעוץ בשקית "ציר למרק" המצורפת לאריזה והיא זו שאמונה על טעמו. שני צירי המרק, זה של מרק הירקות וזה של השעועית, לוקים באותו החטא, הם שניהם מתוקים. הצצה מהירה בתווית המוצר מגלה כי הסוכר מופיע במקום בולט וראשי ברשימת הרכיבים, וזה מכעיס. כך, בדלת האחורית, נכנס אויב העם מספר אחת (או שתיים, תלוי ביום ובשעה) - הסוכר. בציר הירקות הוא מופיע שני, מייד לאחר המים - כלומר סוכר הוא חומר הגלם העיקרי של ערכת התיבול למרק הירקות, שעל אריזתו מצוין כי אינו מכיל חומרים משמרים, צבעי מאכל ומונוסודיום גלוטמט. מכאן כבר לא משנה כמה שמרים, מלחים, עמילנים ומייצבים יש בשקית הקטנה, ויש מהם לא מעט.

ספוגי למדי. סנפרוסט
המחיר: 14.90-12.90 ש' ל־500 גרם, 6-4 מנות.
נמסנו מבושה
אל סידרת "נמס בכוס" של קנור ניגשתי ללא ציפיות כלל. זהו מוצר זול וחסכוני הנחשב בגדר פתרון מהיר לארוחת ביניים מחוץ לבית. גם במקרה הזה, אריזתו מתהדרת בתווית המציינת כי המרק אינו מכיל חומר משמר, צבעי מאכל ומונוסודיום גלוטמט. אך אבוי, כמות הסוכרים השונים המצויים באבקה היא מבעיתה: ראשית מלטודקסטרין, המופיע שלישי ברשימת הרכיבים, הלוא הוא ממתיק מלאכותי. לצידו מככבים גם סוכר וסירופ גלוקוזה ומספר רב של עמילנים שסימונם נפל תחת הקטגוריה "חומרים כימיים נוספים".

גם החריף מתוק. קנור
כל אלה באים לידי ביטוי גם בטעם. המרק מתוק. וזה לא משנה אם מדובר במרק עדשים חריף או במרק עגבניות. שניהם מתוקים ואין זכר לטעמם של העדשים או של העגבניות. נותרתי רק עם טעם לוואי לא נעים של סוכר ועלבון.
המחיר: 6.90 ש' לאריזה של שתי מנות במשקל של 27 גרם כל אחת.

סינתטי ומסוכר. אסם
בהמשך טעמתי גם שני מרקים מסידרת "רגע חם" של אסם, שמתגאים בעיקר בערך קלורי נמוך. במרק התירס הקטיפתי אמנם אין מונוסודיום גלוטמט, אך יש בו מחזק טעם אחר המקודד במספר E635 המחשיד ושני עמילנים מעובדים שמספרם מסגיר כי הם נכללים ברשימת "חומרים כימיים נוספים". בצער רב גיליתי כי טעמו של המרק מתוק כקינוח, אך אין בכך הפתעה נוכח העובדה שרשימת הרכיבים מורכבת בעיקר מ־28% תירס מיובש, עמילנים, סוכרים ואבקת סירופ תירס - שאף היא, למרבה ה"הפתעה", סוכר. לזכות אסם יירשם כי תוספת שקית שקדי המרק האהובים היא רעיון נהדר.
המחיר: 16.90 ש' למאגדת המכילה 5 מנות מרק.
אחרונה חביבה היא אבקת מרק נמס אורגני בטעם עוף של "השדה", הנמכרת בין השאר ברשת "עדן טבע מרקט". האבקה, שמכילה בעיקר אבקת ירקות שונים ותבלינים, אף היא לוקה בסוכרת יתרה ואינה מזכירה כלל טעם של עוף או של ירקות - אלא של סירופ מתובל. אני, שמעריכה ומקדמת חקלאות ותוצרת אורגנית, חוששת שדווקא במוצרים מתועשים כגון אלה המילה "אורגני" חוטאת לצרכן הממוצע ומוכרת לו אשליה, שכן מלטודקסטרין תירס אורגני הוא עדיין תחליף סוכר תעשייתי שמזיק לבריאות - גם אם הוא אורגני.
המחיר: 23.90-19.90 ל־13 מנות.
הסודות - והאכזבות
לסיכומה של טעימה מחמישה מותגי מזון מוערכים, המקפידים לצעוד ברוח התקופה, נותרתי זעופה ומאוכזבת. מבקשת לשלוח קריאה אל מיטב מהנדסי המזון ולהפציר בהם לשפר, לשנות ולהיטיב עם הקטגוריה הפופולרית הזאת כדי שגם הם יזקפו לזכותם מוצר ראוי, בריא ומזין.
ולכם, צרכנים נבונים באשר אתם, קיראו תוויות בדקדקנות. לא רק את ההבטחות שעל גבי האריזה הקדמית - אלא גם את הסודות ואת האכזבות הטמונים באריזה האחורית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו