טראמפ ניצח - הבורסות צנחו והתאוששו

הדולר בירידה חדה, כמו גם מניות אסיה ומדד ה-S&P 500 • משקיעים בורחים • המטבע המקסיקני מגיע לשפל שיא • הזהב בעלייה

אי וודאות בבורסות ברחבי העולם, מחכים לתוצאות סופיות של הבחירות // צילום: רויטרס // אי וודאות בבורסות ברחבי העולם, מחכים לתוצאות סופיות של הבחירות // צילום: רויטרס

התקף החרדה שעבר על המשקיעים בשווקים הפיננסיים כשהחלו להתברר תוצאות הבחירות בארה"ב החל להתפוגג, אך עדיין הזעזועים לא נגמרו. הבחירה בדונלד טראמפ היתה הפתעה גדולה והובילה את הבורסות באסיה לנפילות חדות. ביפן צנח מדד הניקיי בבורסת טוקיו ב-5.4%.

החוזים העתידיים על המדדים המובילים בבורסות האמריקניות נסחרו לפני מספר שעות בנפילות חדות של בין 4% ל-5%, אולם כעת נחלשה המגמה והחוזים נופלים בין כ-1.7% במדד הדאו ג'ונס ל-2.5% במדד הנאסד"ק. מדד הפחד בשווקים מזנק בכ-10%.

המסחר בוול סטריט ייפתח בעוד מספר שעות, ובינתיים נפתח המסחר בבורסות אירופה. שם נרשמות ירידות מתונות בהרבה מאשר בבורסות אסיה. בלונדון יורד מדד הפוטסי בכ-0.4%. בפרנקפורט יורד מדד הדאקס בכ-1.6% ובפאריס יורד מדד קאק-40 בשיעור דומה. לכל הדעות לא מדובר בקריסה. גם אם העצבנות כך לפי ההערכות צפויה להימשך.

הבורסה שלנו ברחוב אחוזת בית בתל אביב פתחה את יום המסחר בירידות חדות של מעל ל-1.5%, אבל עד מהרה התאוששה. כעת, כשעה לאחר פתיחת המסחר מדד הדגל המקומי, מדד ת"א 25, אפילו עולה בכ-0.1%. 

הסיבה העיקרית לעלייה הקלה בבורסה המקומית היא מעט שולית, אך חשובה מבחינת המשקיע הישראלי. הסיבה היא ההקלה שחשים המשקיעים ושמתבטאת במחירי מניות חברות התרופות. סקטור התרופות היה תחת הכוונת של הילארי קלינטון. הן הפכו לגורם דומיננטי במדד המוביל וכעת הן מושכות אותו כלפי מעלה. מניית מיילן מזנקת ב-4.7%, מניית טבע קופצת בכ-3.9% ומניית פריגו מזנקת בכ-3.8%. 

"טראמפ מביא עמו בשורה כלכלית"

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס ואביתר בן-דוד, אנליסט מאקרו בחברה, העריכו הבוקר ביחס להשפעת בחירתו של דונאלד טראמפ לנשיא ארה"ב על השווקים כי "ביומיים הקרובים תגובות מדדי המניות בעולם יהיו שליליות. עם זאת, להערכתנו צריך להתעלם מהתגובות של היומיים הקרובים. משום שלמרות שהטווח הקצר והמיידי יהיה רווי באי וודאות, מצד שני, בטווח המעט ארוך יותר, לא בטוח בכלל שטראמפ יהיה רע לכלכלה האמריקנית". 

באקסלנס אומרים כי "מבין שני המועמדים, טראמפ הוא היחיד שמביא עמו בשורה כלכלית. טראמפ הוא היחיד שמדבר על הרחבות פיסקליות, כולל הפחתת מסי החברות בצורה חדה, הגדלת הוצאות הממשלה ובעצם על שינוי כיוון מהמדיניות המוניטרית האופפת את העולם. בנוסף, ההבטחות הפיסקליות הגרנדיוזיות יגדילו את הגירעון, ולכן גם יכולות לקחת את התשואות כלפי מעלה".

חברון ובן-דוד מעריכים כי "גם העלאת הריבית בארה"ב תתקיים בחודש דצמבר (להוציא מצב של תהפוכה באירופה כתוצאה ממשאל העם באיטליה), בייחוד בהינתן הרוח הגבית לה מספקת ההיחלשות הנוכחית של הדולר. לכן, הם סבורים כי "לתוך ירידת התשואות שנראה ביומיים הקרובים, בהחלט שווה לפעול לקיצור התיק". 

"היחלשות הדולר לא תימשך"

עוד סבורים באקסלנס כי "המדדים בארה"ב יהפכו בזמן הקרוב מאוד לקנייה, לא רק בשל העובדה שלא בטוח שטראמפ באמת רע להם, אלא גם משום שלפאניקה יש תכונה המביאה את המשקיעים להתנהג באגרסיביות יתר". הם מעריכים כי "גם ההיחלשות של הדולר לא תימשך לאורך זמן. לכן השווקים המתעוררים הם כרגע מכירה. אפשרות לקנייה של call-ים מחוץ לכסף על שערו של הדולר, בישראל או בעולם, עשויה להתברר כאטרקטיבית אף היא.

התנודתיות לא מתבטאת כמובן רק בשווקי המניות. כמובן ששוק המטבעות הוא גורם מרכזי בשווקים ושם אנחנו רואים את הדולר האמריקני שנחלש מול המטבעות המובילים. לפי ההערכות מדובר בהערכה כי טראמפ יפעל להותיר את הריבית ברמתה האפסית דבר שמחליש את הדולר.

"תופעה מעניינת שרואים הבוקר היא היחלשות של הדולר. באופן היסטורי, כאשר התנודתיות בעולם ההשקעות עולה ומדד הפחד עולה אנו רואים את תופעת Flight to Safety, כאשר המשקיעים בורחים לנכסים בטוחים והראשון שבהם הוא הדולר", מסביר אוהד חיים, אנליסט ניירות ערך זרים בלאומי שוקי הון. הוא מוסיף כי "המשברים שהתרחשו בשנים האחרונות הם עדות לכך - הברקזיט, משבר מחירי הסחורות, משבר האשראי באירופה ובועת הנדל"ן בסין. הדוגמה הבולטת ביותר היא מ-2008, ביום נפילת ליהמן ברדרס, כשברקע חשש אמיתי למערכת הפיננסית האמריקנית, הדולר, באופן פרדוקסלי, התחזק".

בן חיים מציין בראשית דבריו כי "בחירתו הסנסציונית מספקת לשוק את מה שהוא הכי חושש ממנו - עלייה משמעותית ברמת האי וודאות על רקע העובדה כי טראמפ נתפס כאדם בלתי צפוי, לא עקבי ולא ברור. לטראמפ אין שום מחויבות מוקדמת כולל לא למפלגה הרפובליקנית, שתחת המטרייה שלה הוא נבחר, ושניסתה להתנער ממנו בכל דרך אפשרית טרום הבחירות. לכן, רב הנסתר על הגלוי לגבי המדיניות שלו כולל הכוח הרב המוענק לנשיא לפי החוקה האמריקנית".

דעה מעניינת נוספת מגיעה מדן וינטרניץ, מנהל השקעות בכיר לשווקים גלובליים בקבוצת פיוניר. הוא מציין כי הבחירה בטראמפ "מביאה ללא ספק בשורות חדשות לעולם. השוק, שאוהב וודאות וכפועל יוצא אוהב את קלינטון, הוכה בתדהמה והשווקים הראשונים להגיב היו אלה שבמזרח עם ירידות חדות בהובלת יפן, תשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב (שהספיקה כבר לתקן כמעט לגמרי את הירידה מהבוקר) והפזו המקסיקני. אם לשפוט על פי התנהגות השווקים ישנה אי ודאות שיוצרת לחץ למימושים, אך ישנה התמתנות מהירה יחסית בעיקר מצד המשקיעים היותר מתוחכמים, כפי שניתן לראות מהתיקון החד והמהיר בתשואות האג"ח האמריקניות הארוכות הנסחרות באופן רציף גם כעת".

"טראמפ יכול להוביל מהלכים כלכליים חיוביים"

"למעשה, בשוק הסולידי מלבד התנודה התוך יומית, אין אנו רואים דרמה גדולה. לעומת זאת, בשוק המניות החזרה לשגרה לוקחת קצת יותר זמן וכאן גם ההזדמנות. יכול להיות מאוד שטראמפ דווקא יוביל שינויים חיוביים לכלכלה, כמו הפחתת מיסים והקלה רגולטורית, אשר ידחפו סקטורים כגון הפיננסים והצריכה כלפי מעלה. סקטור הפארמה יכול לנשום לרווחה לאחר שהוסר מעליו האיום של קלינטון בדבר מלחמה על הורדת מחירי התרופות. תעשיית הנפט תמשיך לשגשג וכך גם התעשייה הביטחונית שתצטרך לעמוד בדרישות הממשל לחיזוק השליטה הצבאית באזורים שונים בעולם. למעשה, הענף או תת-הענף היחיד שעשוי להיפגע מניצחונו של טראמפ הוא חברות הקשורות בדרך ישירה או עקיפה לתוכנית הבריאות "אובמה-קר", אותה טראמפ מעוניין לגנוז".

"לגבי הפזו המקסיקני, אנו מאמינים שיהיה קשה לארה"ב, למרות כל ההצהרות, להתנתק מהשכנה מדרום ולכן ניתן לנצל את תגובת היתר במטבעות בשווקים המתעוררים, בהובלת הפזו המקסיקני, דרך חשיפה לאג"ח השווקים המתעוררים, ולמשקיעים אמיצים במיוחד, אף ללא נטרול מטבעי".

וינטרניץ מוסיף כי "תחום נוסף אליו כדאי לשים לב הינו הגז. בשקט בשקט, מתחת לרדאר, כשהשוק עוד היה שרוי באופוריה שקלינטון תנצח, הגז הטבעי נפל ב-7% בעקבות החורף החם יחסית בארה"ב. משקיעים חדי עין שניצלו את רעש הבחירות ופתחו פוזיציות שורט צפויים לגרוף תשואה משמעותית בזמן הקרוב".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר