כחצי מהציבור חושש להיפגע בפיגוע

כך עולה מסקר שערך מכון סמית עבור כנס האבטחה של ישראל • 22% רכשו כלי נשק לעצמם בעקבות המצב הביטחוני

זירת פיגוע בתל אביב, לפני כחמישה חודשים // צילום: אי.אף.פי (ארכיון) // זירת פיגוע בתל אביב, לפני כחמישה חודשים

כמחצית מכלל הציבור חושש להיפגע בפיגוע טרור, במיוחד באזור ירושלים וביהודה ושומרון. כך עולה מסקר שערך מכון סמית עבור מארגני כנס האבטחה של ישראל. עורך הסקר, רפי סמית, מציין כי מניתוח הממצאים עולה כי "בירושלים וביו"ש חוששים יותר מפיגועי דריסה וירי. בדרום קיים חשש יתר מירי רקטות או טילים".

53% ממשתפי הסקר מרגישים כיום פחות בטוחים בהשוואה למצב שלפני שנתיים-שלוש ו-51% חושבים שהמצב הביטחוני חמור יותר בהשוואה לאינתיפאדה השנייה. רק 25% ציינו כי לדעתם המצב "פחות חמור".

קרוב למחצית מכלל הציבור, 45%, ציינו כי בחודשים האחרונים ערכו שינויים באורח החיים הרגיל שלהם, בעוד ש-56% ציינו שנמנעו מנסיעה בתחבורה הציבורית ו/או כניסה למקומות הומי קהל. מעל שליש  ציינו כי הם נמנעו מכך מספר פעמים.

בשל גל הטרור, 70% מהציבור חושש להיפגע בעיקר בפיגוע דקירה. פחות מ-50% חוששים מירי במקום ציבורי ו-43% חוששים להיפגע בפיגוע דריסה. הציבור, כך לפי הסקר, מרגיש פחות בטוח ברחוב, במרחב הציבורי ובתחבורה הציבורית.

הסקר בחן גם מה מידת יחסו של הציבור אל המאבטחים שהצליחו באירועים רבים לנטרל מחבלים בזכות תושייה רבה וקור רוח. 60% מהציבור ציין שמאבטח מיומן יכול להגן מפני תקיפה אלימה ו–78% ציינו שמאבטח חמוש תורם לתחושת הביטחון האישי שלהם. הציבור מייחס חשיבות רבה למיומנויות הירי ויכולת הנטרול על ידי אנשי האבטחה.

 

לבטל כתבי אישום

קרוב למחצית מהנשאלים בסקר סוברים כי יש לבטל את כתבי האישום כנגד המעורבים בהרג האזרח הזר שזוהה בטעות כמחבל. הציבור מייחס לכך תגובה ספונטנית שהייתה כורח הנסיבות  באותו אירוע. 

עוד עולה מהסקר כי קיים צורך לקיים הסברה לציבור בדבר מגבלות השימוש בכוח, וכי 52% טוענים שיש לאפשר למערכת החוק לחקור את האירוע וכן להחמיר במיוחד עם אזרחים אשר לוקחים את החוק לידיהם.

עם זאת, 69% חושבים שאזרח שנושא נשק במקום ציבורי תורם במידה רבה לתחושת הביטחון האישי. 38% מסכימים לדעה כי בגלל המצב הביטחוני חובה לכל אזרח להצטייד בנשק אישי, ו-22% ציינו שעקב המצב הביטחוני קנו אמצעי הגנה לעצמם או לבן משפחתם (בולט יותר בקרב צעירים).

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

הסקר נערך לקראת כנס האבטחה של ישראל בו צפויים לשאת דברים גם השר לביטחון פנים, מפכ"ל המשטרה, והשר לשעבר דן מרידור.

פיני שיף, מנכ"ל הארגון הארצי של חברות האבטחה, התייחס לממצאים ואמר כי "הירידה בתחושת הביטחון בקרב הציבור הינה אך טבעית לאור העלייה החדה באירועי הטרור. לא ניתן לצפות מהציבור בישראל לתגובה אדישה כאשר רמת הסיכון לאזרח במרחב הציבורי עלתה באופן משמעותי מאז פיגועי הבודדים באוקטובר 2015. קיים שיתוף פעולה הדוק בין משטרת ישראל לחברות האבטחה ושילובם של אנשי האבטחה במערך האבטחה הכולל תורמת לצמצום הפגיעה בנפש וחיזוק תחושת הביטחון של האזרחים". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר