סערת החתולים

בארגונים למען בע"ח זעמו על הצעת השר אריאל לשלוח חתולים למדינה אחרת • "הפתרון היחיד - עיקור או סירוס" • במשרד החקלאות הסבירו: "בוחנים חלופות שאינן כוללות צער ועינוי" • בעולם התפלאו: "איך יגרשו אותם? בצ'רטר?"

חתול, צילום: משה שי

מחאה חריפה בקרב ארגוני בעלי החיים על רקע יוזמת שר החקלאות אורי אריאל להפסיק את סירוס החתולים, ולעבור לחלופה שעל פיה המדינה תחפש לחתולי הרחוב "מדינה זרה שתיאות לקבלם". 

הנושא נמצא על השולחן זה חמישה חודשים, שבמהלכם ממתינים בארגוני בעלי חיים וברשויות המקומיות בישראל ל"קול קורא" של משרד החקלאות בעניין העמדת התקציב השנתי של 4.5 מיליון שקלים, המיועד לעיקור ולסירוס של חתולים בקהילה. על פי הערכות, במהלך השנים עוקרו או סורסו כ־100 אלף חתולים חסרי בית.  

המחאה נולדה, כאמור, על רקע האפשרות שהעלה השר אריאל במכתב ששלח לאחרונה לשר להגנת הסביבה אבי גבאי לקחת את התקציב המיועד לטיפול בבעלי חיים משוטטים במטרה להשתמש בו "להעברת כלבים ו/או חתולים משוטטים ממין אחד, כל הזכרים או כל הנקבות, למדינה זרה שתיאות לקבלם". לדידו של אריאל, קיימת בעיה הלכתית בסירוס ובעיקור החתולים והכלבים למניעת התרבותם. אפשרות אחרת שהעלה אריאל ומצוינת במכתב היא "להקצות תקציב זה לטובת קול קורא למחקר למציאת חלופות למניעת התרבותם של בעלי חיים משוטטים שאינן כוללות סירוס, עיקור או הריגה". 

ביום חמישי האחרון פנתה עמותת תנו לחיות לחיות במכתב לשר אריאל, שכלל התראה לפני פנייה לבית המשפט בנושא. בפניית העמותה מוזכר כי לפי סעיף 14א' לחוק צער בעלי חיים מוקצים בתקציב המשרד 4.5 מיליון שקלים לצמצום התרבות של בעלי חיים משוטטים. החוק קובע עוד כי התקציב למימון פעולות לפי סעיף זה לא ישמש לשם המתת בעלי החיים. בפנייה אף מצוין כי "מאחר שהדרך היחידה לצמצם את התרבות בעלי החיים המשוטטים היא באמצעות עיקור וסירוס, זהו הייעוד הבלעדי של כספים אלו. מההיסטוריה החקיקתית של הסעיף עולה בבירור שזו היתה גם כוונת המחוקק". 

בפועל, חודשיים לפני סיום השנה, לא יצא קול קורא לניצול הכספים לשנת 2015. בעמותה ביקשו לזרז את הוצאת הקול הקורא ולהעביר לידיהם ללא דיחוי את ההחלטה בדבר אופן הקצאת הכספים. "כל עיכוב נוסף בהוצאת הקול הקורא, כמו גם כל החלטה המנוגדת להוראות סעיף 14א', תאלץ אותנו לשוב ולפנות לבית המשפט", לשון המכתב.

מנכ"לית תנו לחיות לחיות, יעל ארקין, הדגישה כי "על פי מחקרים רבים ברחבי העולם, הפתרון היעיל היחיד להתרבות חתולי הרחוב הוא עיקור וסירוס. העיכוב בהעברת התקציב ובביצוע העיקורים והסירוסים גורם נזק לחתולים שנולדים לחיי סבל ברחוב, וגם לבני האדם בקהילה שבה הם חיים". 

אורי אריאל \ צילום: גדעון מרקוביץ'

מעמותת אנונימוס לזכויות בעלי חיים נמסר כי "כשר החקלאות, אורי אריאל מופקד על יישום חוק צער בעלי חיים. השר הבטיח פעמים רבות לפעול לשיפור ההגנה על בעלי החיים ומצער ומקומם שבשטח הוא מבטל עיקור וסירוס, מתנגד להחלת אחריות על מנהלים בתאגידים לעבירות התעללות, ומשתף פעולה עם תוכנית האוצר לרפורמה בתעשיית הבשר, שתביא להרג מיותר של 20 מיליון אפרוחים בשנה".

סערה בעולם וברשת

ממשרד החקלאות נמסר כי התקיימה התייעצות על האפשרויות הקיימות ובחינת הצעות חלופיות לעיקור ולסירוס בעלי חיים, שאינן כוללות צער ועינוי. "בין שאר ההצעות, עלתה אפשרות להעביר את בעלי החיים למדינה זרה שתסכים לכך, אולם היא נדחתה. בתום הדיונים הוחלט כי המדען הראשי במשרד, ד"ר אבי פרל, יוציא קול קורא למחקרים ישומיים שימצאו פתרונות קבע לבעיית התרבות בעלי החיים תוך גרימת צער מינימלי". 

הרשת געשה אתמול בעקבות הפרשה. פוסטים ו"ממים" נכתבו ועוצבו, והיו מי שדיברו על לא פחות מ"שואת הכלבים והחתולים. ישראל 2015". הפעילה למען בעלי החיים טלי לוין כתבה בעמוד הפייסבוק שלה "ומה השר הממונה על רווחתם וטובתם של בעלי החיים מתכוון לעשות כדי להפסיק את השואה הזו? הפסקת התקצוב (הקטן מדי גם כך) הניתן לעיריות לעיקור וסירוס חתולי רחוב, ולחלופין 'טרנספר' לשני מיליון חתולי הרחוב בישראל, לנופש בקאריביים". מנגד, באתר סרוגים בחרו זווית אחרת לעניין. בידיעה אתמול נכתב כי "אורי אריאל דרך על היבלת הכי כואבת של השמאל - החתולים. הצעתו להפסקת סירוס חתולי הרחוב ושליחתם למדינה אחרת הוציאה את השמאל מהכלים".

בתוך כך, יוזמת שר החקלאות הגיעה לכותרות גם ברחבי העולם, עם נימה בולטת של פליאה וגיחוך. "ישראל מייללת עקב ההצעה לגרש חתולי רחוב", היתה הכותרת ב"וושינגטון פוסט", שתהה "כיצד זה עשוי לעבוד? טיסות צ'רטר, מצנחים קטנים, עסקאות נשק?". אתר החדשות של "יאהו" פירסם דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, תחת הכותרת "טעות מגוחכת? שר ישראלי מציע לגרש חתולי רחוב". ובאתר של סוכנות הידיעות היהודית JTA נכתב בכותרת כי "שר ישראלי מציע לטרנספר חתולי רחוב בנימוקים הלכתיים".

בהכנת הידיעה השתתף אלי לאון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר