דף האירוע מעורר המחלוקת \ צילום: מתוך אתר מכון ון ליר // דף האירוע מעורר המחלוקת

ספר חדש מעורר סערה: משווה בין השואה לנכבה

במכון ון ליר מתכוונים לקיים ערב שבו ידונו בספר • תנועת אם תרצו: "השוואה מזעזעת, לבטל האירוע" • נשיא המכון: "לא משווים בין האירועים, אלא בין הדרכים לזכור אותם"

ספר חדש, שמוצא קווי דמיון בין שואת העם היהודי לנכבה הפלשתינית, מעורר תרעומת אדירה. בעוד כשבועיים יתקיים במכון ון ליר בירושלים אירוע דיון בספר, ובתנועה "אם תרצו" שיגרו מכתב למכון ודרשו לבטל אותו.

הספר, "השואה והנכבה - זיכרון, זהות לאומית ושותפות יהודית־ערבית", מציע "לחשוב על דרכים לזכור את השואה והנכבה יחד ולדון בהן במשותף בהקשר הישראלי, ולבחון את תנאי האפשרות לחשיבה משותפת כזו - לא משום שאלו אירועים זהים או אף דומים זה לזה, אלא משום ששניהם אירועים טראומטיים, מכונני זהות. הן הנכבה והן השואה עיצבו את גורלם ואת זהותם של שני העמים, אם כי כמובן בצורות שונות לחלוטין". 

בהמשך ההסבר על הספר נכתב כי מכונסים בו "מאמרים ומסות פרי עטם של חוקרים וחוקרות, סופרים והוגים יהודים ופלשתינים, אשר מבקשים להתמודד עם סוגיה זו. המאמרים אינם עשויים מעור אחד: מהם המחייבים את העיסוק המשותף בשני האירועים ורואים בו פתח לפיוס ולהשלמה, ומהם השוללים אפשרות זו מכל וכל. בתוך כך מתקבל פסיפס עמדות יחיד מסוגו, שמטרתו לאתגר את החשיבה המקובלת על הזיכרונות הטראומטיים של שני העמים". 

לנוכח הכוונה לקיים ערב דיון בספר במכון ון ליר, שיגרה תנועת "אם תרצו" מכתב לנשיא המכון פרופ' גבריאל מוצקין - ודרשה ממנו לבטל את האירוע. "אנו רואים בחומרה רבה ובזעזוע שאין כדוגמתו את ההשוואה הבלתי נתפסת בין שואת יהודי אירופה שבה נשרפו למוות, נורו ונקברו בחיים מיליוני יהודים על לא עוול בכפם, לבין תבוסת אויבי ישראל במלחמת העצמאות המכונה בערבית 'נכבה'". 

ב"אם תרצו" אמרו כי הם רואים בכך "זלזול ופגיעה בניצולי השואה החיים כיום בישראל ובעולם, עלבון לאינטליגנציה וחרפה למוסר האנושי. תבוסת הערבים במלחמת העצמאות היא תוצאה של מלחמה שאותה התחילו צבאות ערב, מתוך סירובם להכיר בזכותו של העם היהודי לחיות במולדתו. שואת העם היהודי התרחשה מתוך שנאת יהודים צרופה ורצח שיטתי ומתוכנן של מיליוני חפים מפשע. על כן, אנו דורשים בזאת לבטל מיידית את הערב לכבוד הספר המבצע את ההשוואה המזעזעת והבלתי הגיונית הזו".

נוסף על כך, שיגרה תנועת "אם תרצו" מכתב למנכ"ל הוצאת הקיבוץ המאוחד, פרופ' עוזי שביט, ודרשה ממנו לבטל את השתתפות ההוצאה בספר. "אנו תוהים", נכתב בפנייה, "כיצד הסכמת, בתור מנכ"ל הוצאת ספרים המתגאה באתר הבית שלה בעברה כבית ההוצאה של תנועת הקיבוץ הארצי השומר הצעיר - להזכירך תנועתם של לוחמי הגטאות מרדכי אנילביץ', צביה לובטקין, אבא קובנר ואחרים - לקחת חלק בפרסום ספר המעמיד את השואה הנוראה באותו הגובה של תבוסת הערבים במלחמת העצמאות?! איזו בושה לדורות".

"אין כוונה פוליטית"

פרופסור גבריאל מוצקין, ראש מכון ון ליר, טען כי הספר אינו מבצע את ההשוואה הטעונה. "אנחנו לא משווים את השואה ואת הנכבה, אלא בין זיכרון השואה ובין זיכרון הנכבה", אמר, "זה לא אותו דבר. אף אחד לא מתכוון לרגע אחד לחשוב שיש איזושהי השוואה בין האירועים. זיכרון הוא שונה מעצם האירוע, כי לא זוכרים דבר כפי שהוא באמת קרה. עשינו תערוכה לשואה ויש לנו טקס ליום השואה, ואין לנו כוונה להפחית בחשיבות השואה בשבילנו ובשביל העולם. הספר שאנחנו דנים בו מציג מגוון דעות, שחלקן מאוד ביקורתיות כלפי הפלשתינים. אין בכך כוונה פוליטית, אלא ניסיון להבין את הרוח ואת המנטליות של שני הצדדים".

מהוצאת הקיבוץ המאוחד סירבו להגיב על הדברים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו