נשואה למאפייה | ישראל היום

נשואה למאפייה

קשה לעמוד בפני כיכר לחם עבה, בשרנית, שזופה וטעימה, כל כך טעימה • מתכון מופלא של ארקפה ללחם בחוש ומהנה, ואיך אפשר לשדרג אותו אפילו עוד יותר
פורסם ב: עודכן ב:
השמעת כתבה
כמה קל לטייל אל המאפייה הקרובה, לבחור כיכר לחם נאה וריחנית ולבצוע חתיכה עבה ובשרנית. אך גדול מזה הסיפוק הטמון בהכנת לחם בבית. לתת לניחוח המאפה הטרי למלא את המטבח ולהסתלסל אל עבר החדרים, להפיץ בשורת לחם משמחת לב ונפש.
ידוע כי חשש מה מלווה את האופים המתחילים. 
העיסוק בלישה, בהתפחה, בגלגול, בקליעה מאיים ושולח את אלה המסרבים לאתגר היישר אל המאפייה הקרובה. 
כדי להקל ולהזמין אל החוויה רבים ככל האפשר, נעתרו ידידיי היקרים מרשת ארקפה לבקשתי למתכון המופלא ללחם בחוש ומהנה. כמו עוגה קלה להכנה עירבבתי ובחשתי את כל המרכיבים, הנחתי להתפחה אחת בלבד ואפיתי בציפייה דרוכה. הלחמים השזופים והנאים עמדו בהבטחה והפיצו אושר פחמימתי רב לכל עבר. 
לכבוד הלחם העשיר והייחודי כבשתי נתח סלמון כתום וגם צנוניות סגולות. צליתי עגבניות שרי אדומות. קצצתי עשבים ירוקים ופתחתי סנדוויצ'יה קטנה, ססגונית ומענגת ביותר.
•   •   •

לחם בחוש (באדיבות אוריאל תדהר, רשת ארקפה)

החומרים (ל־2 כיכרות):
 1/4 2 כוסות גדושות קמח לבן ללחם 
 1 כוס קמח מלא 
 2 כפות קמח שיפון 
 1/8 כוס שומשום 
 1/8 כוס פשתן 
 1 כף גדושה סוכר חום כהה 
• 2 כפיות מלח 
• 1/2 1 כוסות גרגירי שמרים טריים 
 1/4 כוס שמן זית 
 3/4 1 כוסות מים 
 2 כפות גדושה דבש 
 לציפוי: שומשום, פרג, גרעיני דלעת וחמנייה
אופן ההכנה:
בקערה מערבבים קמחים, שומשום, פשתן, סוכר חום ומלח ומוסיפים פנימה את השמרים.
 בקערה מערבבים שמן זית, מים ודבש.
בעזרת מטרפה (אפשר גם במיקסר עם מקצף במהירות איטית) מערבבים את שתי התערובות לתערובת אחידה והומוגנית.
מכסים בניילון ומתפיחים במשך שעה־שעה וחצי.
מערבבים את התערובת ומוזגים לתבנית אפיית לחם עד מעט יותר ממחצית גובה התבנית. מפזרים שכבה אחידה של תערובת הציפוי.
מכסים בניילון ומתפיחים במשך כשעה נוספת, עד שהתערובת תגיע לגובה שפת התבנית.
אופים בחום של 160 מעלות במשך 50 דקות.
מצננים מעט ומחלצים מהתבנית. מצננים לגמרי על רשת (למניעת רטיבות בתחתית).

לחם צלוי עם שום ועגבניות

החומרים (ל־8 מנות):
 כ־20 עגבניות שרי
 1 בצל חתוך לרצועות דקות
 6 שיני שום פרוסות
 3 ענפי תימין
 3 ענפי בזיליקום
 6 כפות שמן זית
 2 פלפלי צ'ילי שלמים
 8 פרוסות לחם בחוש קלוי (הוראות ההכנה במתכון הראשי)
 4 כפות שמן זית
 1 שן שום חצויה
אופן ההכנה:
בתבנית צלייה מסדרים עגבניות שרי, בצל, שום, תימין ובזיליקום ומוסיפים 6 כפות שמן זית וצ'ילי.
צולים בחום של 200 מעלות במשך כ־15-10 דקות, עד שמשחים.
בינתיים, מושחים את פרוסות הלחם הקלוי בשמן זית ומשפשפים בשן השום החצויה.
מסדרים את העגבניות הצלויות על פני הלחם הקלוי ומגישים מייד.

סנדוויץ' עם גרבלקס, צזיקי וצנוניות

החומרים (ל־4 מנות):
 פרוסות לחם בחוש (הוראות ההכנה במתכון הראשי)
לגרבלקס:
 400 גרם פילה סלמון ללא עור ועצמות ובנתח אחד
 קליפה מגוררת מ־1 לימון
 1 כף שמן זית
 1 כפית גרגירי כוסברה גרוסים
 1 כפית פלפל צבעוני גרוס
 1/2 כוס שמיר קצוץ
 1/2 כוס סוכר
 1/2 כוס מלח גס
לצזיקי: 
 8 כפות גדושות יוגורט יווני/בלקני סמיך מאוד
 4 שיני שום כתושות
 2 מלפפונים לא קלופים
 מלח
 מלח ופלפל שחור גרוס
לצנוניות:
 8 צנוניות קטנות
 2 כפות מלח גס
• 2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
לגרבלקס: מערבבים קליפת לימון, שמן זית, גרגירי כוסברה, פלפל צבעוני ושמיר ומהדקים שכבה יפה על פני פילה הסלמון.
מערבבים סוכר ומלח גס. מפזרים חצי מהכמות על תבנית ומניחים מעל את הנתח. מפזרים את השאר מעל תערובת התבלינים. 
למחרת מערבבים צנוניות עם מלח גס וסוכר ומשהים מחוץ למקרר למשך כ־30 דקות לכבישה עדינה. שוטפים ומצננים.
לצזיקי: מעבירים לקערה את היוגורט והשום. בפומפייה מגררים גס את המלפפונים ומוסיפים לקערה, מתבלים במלח ובפלפל ושומרים במקרר עד ההגשה (מומלץ להכין בסמוך להגשה).
לאחר 24 שעות מנקים בזהירות את תערובת המלח והסוכר מעל פני הסלמון ופורסים את הגרבלקס לפרוסות דקות מאוד.
פורסים את הלחם הבחוש לפרוסות דקות, מורחים שכבה נדיבה של צזיקי, מניחים פרוסות גרבלקס ומקשטים בצנוניות כבושות.
צילום וסטיילינג: לירון אלמוג

TABOOLA-LEFT