את הגלוטן בצד, בבקשה

החיים ללא גלוטן כבר מזמן אינם נחלתם הבלעדית של חולי הצליאק • רבים נסחפים אחר הטרנד הבריאותי שכבר הפך לסגנון חיים • בתפריט: לחמים, מאפים ומוצרים ללא גלוטן • גם המסעדות לא נשארות מאחור

סלט אסיאתי עם סקיני פסטה, התרנגול הכחול . צילום: יח"צ

כבר כמה שנים שברחבי העולם הפך הגלוטן לנאשם המרכזי בשורה ארוכה של בעיות בריאות, ובראשן בעיות במשקל. אם פעם היו אלה חולי צליאק שחיו ללא גלוטן, היום רבים מוותרים עליו ובוחרים בתחליפים ללא גלוטן. יש מי שטוען שמדובר בטרנד חולף בחסות כוכבות הוליווד וסלבריטאים שמיהרו לאמץ דיאטות ללא גלוטן, אבל נראה שברחבי העולם רבים נמנעים ממנו.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"המגמה של העדפת מוצרים ללא גלוטן צמחה כטרנד אופנתי מהצורך של אנשים שסובלים מרגישות במערכת העיכול לאמץ את התפריט של חולי הצליאק, מתוך הנחה כי תזונה ללא גלוטן היא בריאה יותר", אומרת עינת כהן, דיאטנית קלינית בחברת עמותת עתיד, עמותת הדיאטנים בישראל. 

גלוטן הוא חלבון שנמצא בדגנים כמו חיטה, שיפון, שיבולת שועל ושעורה. "הגלוטן מהווה כ־90% מכלל החלבון שבגרגירי החיטה. בגלל שאינו מתמוסס במים, הוא מחבר את מרכיבי הקמח יחד והופך אותם לבצק", מסבירה כהן. את הגלוטן נמצא בפסטות ודברי מאפה, ובהם לחמים, פיצות, עוגות ועוגיות. גם מוצרים שכוללים פירורי לחם כמו רוטב סויה, נקניקיות ובירה הם מלכודות גלוטן והרשימה עוד ארוכה. 

העובדה שרבים אוכלים מוצרים ללא גלוטן ממניעים בריאותיים, הביאה לפריחה בתחום. אם בעבר הסתפקנו במוצרים בודדים, כיום נמצא על המדפים שלל מוצרים. חברת בר אל שהיתה הראשונה לפתח לחם ללא גלוטן, משיקה סידרת ניוקי ללא גלוטן בטעמי פסטו, עגבניות ותפוח אדמה. שופרסל משיקה תחת המותג green מוצרים ללא גלוטן, ובהם לחמניות, לחמים ואטריות. תלמה מבית יוניליוור משיקה את דגני הבוקר שוגי בגירסה נטולת גלוטן הכוללת פתיתי תירס וסוכר. 

בחברת כרמית מפתיעים עם אגו רוקס - חטיף שוקולד חלב עם בוטנים מסוכרים ופצפוצי אורז שכולל תו GMP - ללא גלוטן. חובבי שניצל התירס יגלו בחברת טבעול את שניצל התירס היחיד ללא גלוטן. עלית מקבוצת שטראוס מציעה חטיפי תפוצ'יפס ללא גלוטן. אוהבי החומוס יגלו בסלטי אחלה של שטראוס את סידרת "החומוסייה של אבי" הכוללת חומוס מסבחה וחומוס עם סחוג.

"בריאות? לא טרנד, אלא הכרח"

גם מסעדות ורשתות בתי הקפה הצטרפו לחגיגה נטולת הגלוטן והן מציעות מנות לחובבי הז'אנר. רשת פיצה האט מציעה פיצה ללא גלוטן שמורכבת מקמח עמילן תירס. 

מסעדת התרנגול הכחול בת"א. תפריט נטול גלוטן וסוכר  //  צילום: יח"צ

השף שאול בן אדרת משיק במסעדת התרנגול הכחול בימים אלה תפריט עסקית חדש נטול גלוטן וסוכר בשיתוף מכון אברהמסון. החיבור ביניהם נוצר לאחר שאשתו אורית עברה גמילה מגלוטן וסוכר והחליטה להפיץ את הבשורה. התוצאה: תפריט שכולל מנות ראשונות, עיקריות וקינוחים נטולי גלוטן. 

רשת בתי הקפה גרג מאפשרת גם ליהנות מתפריט מיוחד נטול גלוטן שכולל לחמים, עוגיות וקישים. בבית הספר לבישול דן גורמה תל אביב נפתח קורס אפייה ללא גלוטן בניצוחה של השפית עינת מזור. "בישול בריא אינו טרנד, הוא הכרח למציאות היומיומית המתועשת שבה אנו חיים", מדגישה מזור. במסגרת המפגש לומדים כיצד עובדים עם בצקים ללא גלוטן ומכינים מאפים טעימים. 

קיש ללא גלוטן, קפה גרג  //  צילום: אסף לוי

רגע לפני שאתם נסחפים אחר הטרנד, חשוב לדעת שתזונה ללא גלוטן עשויה להוביל לחוסרים פוטנציאליים. "עלול להיווצר מחסור במרכיבים חיוניים כמו סידן, ברזל, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B ואבץ. כמו כן, צריכת מוצרים ללא גלוטן תביא להימנעות מדגנים שונים החשובים לחיזוק ולבריאות הגוף", אומרת כהן, "לכן כשאתם עוברים לתזונה נטולת גלוטן, חשוב לעשות זאת נכון. ודאו שהאוכל שלכם מזין, כולל את כל אבות המזון החיוניים ובעיקר טעים".

ניוקי בטעמים ללא גלוטן של בר אל, מחיר: 14-16 ש'  //  צילום: אופיר בן טל

שניצל תירס של טבעול. מחיר: 27-30 ש'  //  צילום: יוסי סאליס

דגני בוקר שוגי של תלמה מבית יוניליוור. מחיר: 19-22 ש'

אגו רוקס של כרמית. מחיר: 9-10 ש'

עוגיות ללא גלוטן בטעמי ריבה ושוקולד צ'יפס. מחיר: 15 ש'. להשיג ברשת קפה גרג  //  צילום: אסף לוי

סידרת החומוסייה של אבי, שטראוס. מחיר: 10-14 ש'

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר