בפוליטיקה הישראלית יש, ככל הנראה, תורנות קבועה של חתרנות בלתי נלאית, חתרנות שיש לה תסמינים מובהקים: מעבר ממפלגה למפלגה בהתאם לשיקולי נוחות וקידום מטרות אישיות, ניהול מו"מ מדיני מקביל לזה של ממשלה נבחרת מתוך אי־הבנה בסיסית באשר למהות השיטה הדמוקרטית, ונכונות לוויתורים מפליגים על נכסי ביטחון אסטרטגיים הנובעת משילוב של תמימות קדושה וחזונות שווא. יש לי יסוד סביר להניח כי מייד אחרי שיתפרסמו תוצאות הבחירות, יתקיים תסמין חתרני נוסף שאיתו יצטרך להתמודד יצחק הרצוג.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
במשך שנים רבות יאסר ערפאת חיכה לשמעון פרס. הוא היה משוכנע שפרס יגיש לפלשתינים על מגש של כסף וטס של זהב מדינה פלשתינית שבירתה ירושלים, כשלב ראשון לקראת מימוש זכות השיבה. את המחיר הנורא שאזרחי ישראל שילמו במלחמת העצמאות ובשחרור ירושלים ערפאת וכנופיית המחבלים שלו קיוו לקבל בחינם, בכאילו מו"מ. ערפאת התבדה, והיהודים התפכחו מהחלום במחיר דמים יקר.
• • •
"לבני חצתה קו אדום"
בליכוד ובבית היהודי זועמים על ציפי לבני • הסיבה: ציטוט מפי קרי שלפיו לבני ופרס פנו אליו ואמרו שמהלכים במועצת הביטחון לפני הבחירות יחזקו את נתניהו ואת בנט • מטה נתניהו: "נחשף פרצופם האמיתי של ציפי ובוז'י; מתכוונים לסגת ולאפשר הקמת חמאסטן ביו"ש"
ההצעה הפלשתינית החד־צדדית לסיום הנוכחות הישראלית ביו"ש עדיין נדונה במועצת הביטחון וטרם ברור מה יהיה הנוסח הסופי שלה, אלא שבסוף השבוע דיווח המגזין "פורין פוליסי" כי ארה"ב לא תאפשר להעביר החלטה בנושא עד אחרי הבחירות בישראל. כך, לפחות, הבטיח מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בשיחות עם בכירים מאירופה.
אלה היו יכולות להיות חדשות שגם בימין היו מברכים עליהן, אלא שקרי סיפר באותן שיחות כי דיבר עם ציפי לבני ועם שמעון פרס, והשניים הביעו באוזניו חשש שמהלך במועצת הביטחון לפני הבחירות יחזק את בנימין נתניהו ואת נפתלי בנט. התוספת הזאת הקפיצה את הליכוד ואת הבית היהודי.
ממטה נתניהו נמסר בתגובה: "נחשף פרצופם האמיתי של ציפי ובוז'י. מייד אחרי הבחירות הם מתכוונים לסגת ולאפשר הקמת חמאסטן שנייה ביהודה ושומרון. ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא המנהיג היחיד שלא נכנע לתכתיבים וללחצים הבינלאומיים ועומד מולם בתקיפות ובנחישות מבלי להתפשר על ביטחון העם והמדינה".
בליכוד הוסיפו כי "דברים אלה מוכיחים כי כל עניינם של ציפי ובוז'י הוא להחליף את ראש הממשלה בנימין נתניהו, העומד כחומה בצורה מול התכתיבים והלחצים הפלשתיניים, על מנת שיוכלו לבצע נסיגות מסוכנות ולהתקפל התקפלות מוחלטת מול הלחץ הבינלאומי".
בנט: שפל של חתרנות
סגן השר אופיר אקוניס מסר: "במערכת הבחירות הזאת נחצים כל הקווים האדומים. הגברת לבני, שכישלונה במו"מ עם הערבים נמשך כבר לאורך שנים, משיאה עצות לשר החוץ האמריקני רק כדי לקדם את האינטרסים הפוליטיים האישיים שלה. זאת הוכחה נוספת לכך שהצמד לבני־הרצוג, המעדיף אינטרסים פוליטיים על האינטרס הישראלי, מסוכן לישראל".
גם בבית היהודי לא חסכו במילים. יו"ר המפלגה, השר נפתלי בנט, מסר: "לבני הגיעה לשפל של חתרנות מדינית. מאחורי הגב של ממשלה מכהנת היא מתזמנת פעולות שיזיקו לישראל, והכל על מנת לפגוע בביבי־בנט". לדבריו, "אני מצפה מיו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג, שאני מעריך את כנות כוונותיו, לקרוא לסדר את ציפי לבני, שבימים האחרונים זונחת כל קו ממלכתי ומייצרת אווירה מסיתה, אנרכיסטית ומסוכנת למערכת הבחירות".
ח"כ איילת שקד כתבה בעמוד הפייסבוק שלה: "חתרנות השמאל - אז לבני ביקשה מקרי לדחות את האמבוש על ישראל - לא כי זה לא טוב למדינה - אלא כי זה לא טוב לשמאל בבחירות. אין דברים כאלה".
לבני: צריכים להודות לי
לבני הגיבה לביקורת כלפיה בתוכנית "המטה המרכזי" בערוץ 10 ואמרה: "פניתי אל קרי כדי לשמור על האינטרסים של מדינת ישראל, כדי למנוע כפייה של העולם של העמדות הפלשתיניות על עם ישראל. אני שמחה שעשיתי את זה ואני שמחה שלדברים שלי יש השפעה על העולם, מה שאי אפשר להגיד על ראש הממשלה נתניהו. נתניהו ובנט במקום לבקר צריכים להתקשר ולהגיד לי תודה שאני עוזרת להם במה שהם לא מצליחים בו".
ממפלגת העבודה נמסר: "לבני התנגדה, וזו עמדתה העקבית כפי שהושמעה פומבית וגם באוזני האמריקנים, לכל ניסיון ערבי לכפות על ישראל מציאות בצעדים חד־צדדיים. לבני גאה שהצליחה לפעול לשמירת האינטרסים החיוניים של ישראל במועצת הביטחון". ח"כ עמיר פרץ הביע גם הוא תמיכה בלבני ואמר: "ההתפרצות של ראשי הימין הישראלי כנגד לבני ופרס מעידה על חוסר אונים. הרי ראש הממשלה מנסה בכל דרך למנוע את אישור ההצעות באו"ם הנוגעות לתוכנית שתי המדינות, וזה בדיוק מה שעשו לבני ופרס".
אף שבישראל התפתח הדיווח לסערה פוליטית, בכיר במחלקת המדינה טען כי מזכיר המדינה קרי "הבהיר באופן פומבי ופרטי כי אנו לא חושבים שצריך לנקוט צעדים שיתערבו בבחירות בישראל - וזה המסר שהוא העביר". הוא הוסיף כי "הוא ממשיך לשוחח עם שותפיו בעולם על האופציות לקידום המטרה שכולנו חולקים, והיא מניעת הסלמה בשטח ויצירת תנאים לחידוש המגעים על פתרון שתי המדינות".
מתי טוכפלד, יוני הרש, אפרת פורשר• • •
המהלך החד־צדדי של אבו מאזן באו"ם מדשדש
גם הירדנים מודים: "קידום ההצעה ייקח זמן"
למרות רצון הפלשתינים להעלות את הצעת ההחלטה לגבי נסיגה ישראלית בקרוב לדיון במועצת הביטחון של האו"ם, נראה ששעון הדיפלומטיה לא יתקתק בקצב שלהם.
שגרירת ירדן לאו"ם, דיינה קוואר, אמרה כי "הנושא ייקח זמן". הירדנים משתפים פעולה עם צרפת ועם בריטניה כדי לנסח הצעת החלטה שתמנע מהאמריקנים להטיל עליה וטו. ארה"ב מצידה כבר הבהירה לשותפותיה כי ההצעה הפלשתינית בגרסתה הנוכחית אינה מקובלת. אלא שבניגוד לעבר, נראה כי בוושינגטון פתוחים לאפשרות של אימוץ החלטה במועצת הביטחון, שתחזק את המאמצים לחידוש תהליך השלום, אך גם לא תכלול דד־ליין לסיום הכיבוש. "אין תחושת דחיפות", אמר אחד הדיפלומטים.
מכל מקום, על המשלחת הישראלית באו"ם עבר סוף שבוע רב תהפוכות. ביום שישי אישרה העצרת הכללית הצעת החלטה הקוראת לישראל לפצות את לבנון ביותר מ־850 מיליון דולר בגלל דליפת נפט שנגרמה ממתקפת חיל האוויר במהלך מלחמת לבנון השנייה ב־2006. 170 מדינות הצביעו בעד ההצעה, ורק 6 מדינות - ישראל, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, מיקרונזיה ואיי מרשל - הצביעו נגד.
מדובר בהחלטה שאינה מחייבת, ושעוברת בעצרת הכללית בכל שנה מאז 2006. לדברי גורמים ישראליים, ההחלטה מבוססת על מחקרים שאמינותם מוטלת בספק.
אבל לא כל התמונה היתה שחורה עבור ישראל באו"ם בסוף השבוע. המשלחת הצליחה לרשום הישג כאשר החלטת היזמות שלה עברה ברוב של 133 מדינות, למרות ניסיונות הקבוצה הערבית לטרפד את אישורה.
החלטת היזמות היא החלטה שרותמת את כל סוכנויות האו"ם ברחבי העולם לעודד יזמות לפיתוח, ונועדה לקדם צמיחה ולהילחם בקשיים ביורוקרטיים ובחסמים חברתיים. "באו"ם כבר מבינים היטב שמשלחת ישראל היא יזמית בלתי נלאית", התגאה השגריר רון פרושאור.
יוני הרש ואלי לאון