יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איתן כבל, הודיע אתמול למזכירות הכנסת כי הוא שוקל להביא מחר לאישור הכנסת בקריאה טרומית את הצעת חוק "ישראל היום", שאוסרת לחלק חינם את העיתון.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
כבל אמר ל"ישראל היום" כי עדיין לא החליט סופית אם להעלות את הצעת החוק כבר מחר או שידחה את הבאתה לאישור למועד אחר, משום שברצונו להתייעץ על כך עם הח"כים שחתמו על הצעת החוק.
גורמים בקואליציה מנסים לשכנע את יוזמי החוק שלא להעלות אותו להצבעה במליאה כבר מחר, אלא להמתין שבוע על מנת שהממשלה תוכל לקבוע את עמדתה בוועדת השרים לחקיקה המתכנסת ביום ראשון. לדברי בכירים בקואליציה, "גם כשיש ויכוחים ואי הסכמות, אפילו קיצוניות, צריך לשמור על כללי ההתנהלות הרגילים של הכנסת ולא להתפרע. מי שחורג מהכללים האלה צריך לזכור שבפעם הבאה הוא עשוי למצוא את עצמו בצד השני של המתרס". יש לציין כי בערוץ 10, הכתב נדב פרי דיווח אמש כי יש עתיד מבקשת מכבל להמתין עם הגשת הצעת החוק שלו.
כבל, אגב, כנראה החליט "לעקוף" את ועדת השרים לחקיקה ולא להביא כלל לדיון בפניה את הצעת החוק, מחשש שלא יצליח לגייס רוב לאישורה לאור העובדה שראש הממשלה וסיעת הליכוד מתנגדים בתוקף לאישור הצעת החוק.
על הצעת החוק חתמו הח"כים איתן כבל (עבודה), רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), איילת שקד (הבית היהודי), אלעזר שטרן (התנועה), אילן גילאון (מרצ) ויואל רזבוזוב (יש עתיד). הח"כים יצחק כהן ויצחק וקנין (ש"ס), שהיו חתומים על הצעת החוק, ביקשו ממזכירות הכנסת למחוק את שמם מרשימת יוזמי החוק משום שהגיעו למסקנה ששגו בהחלטתם לתמוך בהצעת החוק.
על פי תקנון הממשלה, כשח"כ מעלה במליאה הצעת חוק שלא הובאה קודם לכן לאישור ועדת השרים לחקיקה, משמעותה שעל חברי הקואליציה להתנגד להצעת החוק, אולם בכנסת העריכו אמש שחלק מסיעות הקואליציה לא יצייתו לתקנון ויתמכו בהצעת החוק.
בהצעה נטען כי "מטרת חוק זה היא לקדם ולחזק את העיתונות הכתובה בישראל, ולהבטיח תנאים שוויוניים לתחרות אמיתית והוגנת בין העיתונים". הצעת החוק מתייחסת לעיתון יומי שיוצא לאור שישה ימים בשבוע (כלומר, לא כולל "ישראל פוסט" של אלי עזור), וכולל לפחות 30 עמודים בימי חול ו־100 עמודים בסופי שבוע. החוק מתייחס גם לעיתון יומי בעל תפוצה רחבה, שהוא אחד מארבעת העיתונים היומיים בעלי התפוצה הרחבה ביותר בישראל.
אגב, התיאור הזה "תפור" לעיתון אחד בלבד: "ישראל היום". "ישראל פוסט", למשל, מופיע רק חמישה ימים בשבוע.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי "כיום אנו נמצאים במצב שבו העיתונות הכתובה מצויה במשבר עמוק שרק הולך ומחריף ומרבית העיתונים קורסים כלכלית. מטרתה של הצעת חוק זו לטפל באחת הסיבות המרכזיות שהובילו למשבר ושאינה מאפשרת להם להתאושש".
יצויין כי המשבר בעיתונות המודפסת הוא בכל העולם, והסיבה העיקרית לו היא מעבר הקוראים לאינטרנט. המשבר בעיתונות המודפסת בישראל החל שנים ארוכות לפני ש"ישראל היום" ראה אור לראשונה, ב־2007. אבל יוזמי החוק כנראה מעדיפים להתעלם מהעובדות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו