מצפון נפתחה הרעה, כצפוי. לחיזבאללה יש עניין. הוא איבד ככל הנראה יותר מאלף לוחמים בקרבות בסוריה שבהם התייצב לצד בשאר אסד שאינו פופולרי; והוא אויב טבעי של דאעש, שתפס את מקומו בקיצוניות הדתית; ושמר כמעט על דממה מוחלטת במהלך "צוק איתן", עת הוכה חמאס; ותומכיו של חסן נסראללה מצפים ממנו למשהו אחר, יותר אלים. לפיכך החל לענות במשורה אך בתכיפות גוברת על ציפיות הקיצונים, אבל בהיקפים שלא יגררו אותו למלחמת לבנון שלישית.
סרטון שהועלה לרשת
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
יותר משמונה שנים לאחר שגרם למלחמת לבנון השנייה, ראוי שנסראללה עצמו יזכור את שאמר לאחריה כי אילו ידע את מימדי התגובה התקיפה של צה"ל בדאחיה בביירות, לא היה חוטף את אהוד גולדווסר ז"ל ואלדד רגב ז"ל. ייתכן כי השנים שחלפו וכישלונותיו בזירות אחרות השכיחו ממנו את משמעות ההתגרות בישראל.
בצה"ל הבחינו ברחש המתגבר בצפון. ביקור משה (בוגי) יעלון ובני גנץ באזור לא היה חלק משגרת הסיורים, אלא מתוך כוונה לעמוד מקרוב על המתרחש בזירה. הפגיעה בחייל הלבנוני ביום ראשון לא נקשרה לתקרית אתמול. הוא הלך לחפש מבריחים וחצה בטעות את הגבול ונפגע. אבל לחיזבאללה היה אינטרס לגרום לחיכוך כלשהו, והוא בא לביטוי במטענים שהונחו כבר לפני זמן והופעלו אתמול.
ישראל מעריכה בסבירות גבוהה כי לחיזבאללה אין עניין לפתוח עתה חזית נוספת מול ישראל. הוא נלחם בתסכול לצד אסד, ומשימתו כבדה מיכולתו. אך המערכות האחרונות במזרח התיכון - ממלחמת לבנון ב־2006 ולאורך כל התלקחות בחזית עזה - התנהלו בניגוד לציפיות ולהערכות של הקברניטים, כנראה משני צידי המתרס.
נסראללה אינו מעוניין, אבל ביולי העריכו כי גם איסמעיל הנייה או חאלד משעל אינם תרים אחרי התגרות ממושכת, והאש יצאה מכלל שליטה. מה גם שבמזרח התיכון המילים "שקט ייענה בשקט" נתפסות לא כהצעה מעשית ברוח פשרנית, אלא כסימן לחולשת מי שמשמיע אותן.
בנתונים אלה עלולים נסראללה ויועציו להעריך כי כושר הספיגה של ישראל גדול למדי, וכי לאחר "צוק איתן" תעשה כל שביכולתה למנוע התלקחות נוספת, ואלה תמיד חישובי הקץ המתגלים כחשבון כוזב.
לישראל אין עניין במערכה צבאית נוספת. אבל פחות מכך היא מוכנה לספוג טפטוף של רקטות, ואם לא הן כי אז מטעני צד הזכורים לרע מן הימים ההם של רצועת הביטחון בלבנון, וגם אין לה עוד 50 ימים להסלמה איטית והדרגתית כמו בעזה. השקט עדיף, אבל הסבלנות קצרת פתיל. חיזבאללה - ועימו ממשלת לבנון - חייבים להביא בחשבון כי כושר הספיגה של ארץ הארזים נמוך מזה של הפלשתינים ברצועת עזה, וישראל לא תניח לבחון את עצביה וסבלנותה ואיפוקה לאורך זמן. לא כל הסלמה תהיה איטית, אם ייווצר, חלילה, הכורח.
• • •
חיזבאללה מחמם את הגבול
תקרית שנייה בתוך יומיים: קצין וחייל נפצעו כאשר ניסו לנטרל מטען של חיזבאללה בגיזרת הר דב • זמן קצר אחר כך התפוצץ מטען נוסף • כוחותינו הגיבו באש ארטילרית • חיזבאללה קיבל אחריות: "זכותנו הלגיטימית לפעול באזור של חוות שבעא"
יומיים לאחר שחוליה חצתה את הגבול מלבנון לכיוון ישראל והוברחה בירי, אתמול שוב תקרית בגבול ושוב בגיזרת הר דב: קצין וחייל מכוח הנדסה נפצעו בינוני וקל בעת שניסו לנטרל מטענים. שני הפצועים פונו במסוק לבית החולים רמב"ם בחיפה. כחצי שעה לאחר הפיצוץ הראשון התפוצץ במקום מטען נוסף. הפעם איש לא נפגע.
כפי שחזו בצה"ל, חיזבאללה קיבל אחריות לפיגועים זמן קצר לאחר התקרית. בתגובה לאירועים, הפגיז צה"ל שני יעדים של חיזבאללה בכפר שובא הסמוך לחוות שבעא. על פי הדיווחים בלבנון, לעבר עמדות חיזבאללה נורו לפחות 20 פגזים. אתמול דיווחה רשת אל־ג'זירה מפי גורם ביטחוני ישראלי כי בישראל היה חשש שחיזבאללה ינסה לבצע פעולת ראווה באזור חוות שבעא לציון 14 שנים לחטיפת שלושת החיילים.
רשת אל־מנאר של חיזבאללה דיווחה כי את המטענים הניחה חוליה "הקרויה על שמו של השאהיד עלי חסן חיידר" - פעיל הארגון שנהרג בחודש שעבר בפיצוץ של מתקן האזנה ישראלי שנחשף בדרום לבנון. סגנו של נסראללה, שייח' נעים קסאם, אמר לתחנת הרדיו של הארגון, א־נור: "הלוחמים שלנו אמנם פועלים למגר את הטרור המאיים על לבנון מסוריה, אולם אנחנו מוכנים למאבק באויב הישראלי. חוות שבעא היא אזור כבוש וזכותנו הלגיטימית לבצע פעולות כדי לשחררו".
דובר צה"ל מסר כי "צה"ל רואה באירוע זה הפרה בוטה ואלימה של ריבונות ישראל ורואה בממשלת לבנון ובארגון הטרור חיזבאללה אחראיים לכל ניסיון פגיעה בחיילי ובתושבי מדינת ישראל".
גם התגובות בצמרת המדינית לא איחרו לבוא. "אני רוצה להביע הערכה לחיילי צה"ל שסיכלו פיגוע בצפון", אמר בפתח ישיבת הממשלה רה"מ בנימין נתניהו, "אנו שולחים החלמה מהירה לפצועים שלנו. הוכחנו שאנו מגיבים בעוצמה על כל ניסיון לפגוע בנו". שר הביטחון, משה יעלון, אמר: "חיזבאללה הוא האחראי להנחת המטענים והפעלתם היום, ולכן יעדיו הותקפו. יש כאן תופעה של מדינה בתוך מדינה, ואנו רואים גם בממשלת לבנון אחראית לאירוע".
גינוי הגיע גם מיוניפי"ל. על פי הודעת הכוח הצבאי של האו"ם בדרום לבנון, "מדובר בהפרה בוטה של החלטת מועצת הביטחון 1701". עוד נמסר שהארגון חוקר את התקרית וקורא לשני הצדדים להפגין איפוק.
האם יש קשר בין החדירה ביום ראשון לאירוע אתמול? לפי גורם ביטחוני, אין קשר כזה. עם זאת, הכוננות הגבוהה במקום ביום ראשון נבעה מחשש לניסיון אפשרי של פיגוע מצד חיזבאללה באזור הר דב. התקרית החריגה אתמול אירעה לאחר חודש של מתיחות בגבול הצפון, בעוד בחודש שעבר דיווחו כלי תקשורת בלבנון כי כלי טיס ישראלי הפציץ מתקן האזנה של ישראל סמוך לעיר צור. על פי הדיווח, בהפצצה נהרג לוחם חיזבאללה וכמה נוספים נפצעו.
"אפשר לטייל בצפון"
חיזבאללה מתייחס בחומרה לשתי פעולות נוספות בשנה האחרונה, שאותן הוא מייחס לישראל: חיסולו של חסן אל־לקיס בידי מתנקשים בביירות ותקיפת שיירה ובה טילי נ"מ מתקדמים שהועברו מסוריה ללבנון בצד הלבנוני של הגבול. ישראל מעולם לא קיבלה אחריות על הפעולות, אך הדבר לא מנע מחיזבאללה לפעול נגד ישראל בתגובה כמה פעמים. וכך, נדמה שאין מנוס מהמסקנה שגבול ישראל־לבנון של שנת 2014 הוא כבר לא הגבול שלאחר מלחמת לבנון השנייה ב־2006. בישראל מצביעים על כך שבחודשים האחרונים עבר חיזבאללה לאסטרטגיה של "שוברים שתיקה" - כלומר, ייצור הרתעה מחודשת מול ישראל למרות השקעה גדולה בזירה הסורית. ההערכה בישראל היא שכרגע אין לארגון אינטרס להיכנס ללחימה מול ישראל, אבל אם חיזבאללה יחשוב שעליו להגיב לפעילות ישראלית, הוא יעשה כן. לכן, כנראה, לא בכדי אנו לא שומעים בעת האחרונה על תקיפות עלומות של שיירות נשק בלבנון.
מכל מקום, למרות התקרית אתמול צה"ל לא הגביל את האפשרות לטייל בצפון.
לילך שובל, דניאל סיריוטי, שלמה צזנה, אלי לאון ודני ברנר• • •
צירוף מקרים?
בדיוק לפני 14 שנה: 3 חיילים נחטפו בהר דב
לא ברור אם בחיזבאללה תיכננו את הפיגוע לתאריך הזה בדיוק, אבל הפיצוץ בהר דב התרחש במועד בהחלט סמלי: אתמול לפני 14 שנה בדיוק, ב־7 באוקטובר 2000, נחטפו שלושה לוחמי גדוד 601 של ההנדסה הקרבית בגיזרת הר דב ללבנון.
בסביבות השעה 13:00 תקפו אנשי חיזבאללה סיור של צה"ל ליד גדר המערכת. ברכב היו סמ"ר עדי אביטן (29) מטבריה, סמ"ר בני אברהם (20) מבני ברק וסמ"ר עומאר סואעד (27) מכפר סלאמה שבגליל המערבי. בשעות שלפני החטיפה יצרו אנשי חיזבאללה מצג שווא על הגבול וגרמו לצה"ל לחשוב כי הם מכינים את השטח למשחק כדורגל, בעוד למעשה הם סללו את המעבר לרכב שהיה אמור להעביר את החטופים לשטח לבנון. בעת שרכב הסיור עבר בסמוך לשער שבעא, הופעל נגדו מטען רב־עוצמה. המחבלים חדרו לשטח ישראל דרך שער הגבול, שאותו פוצצו במטען שהופעל מרחוק, וגררו את הלוחמים מתוך הרכב השרוף לתוך שטח לבנון, שם המתין להם רכב מילוט.
ארבע שנים נאבקו המשפחות השכולות להשיב את בניהן הביתה. רק בחודש ינואר 2004 הוכתרה המשימה בהצלחה.
דני ברנרטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו