פחות משנתיים מסיום מבצע עמוד ענן הורידו ישראל וחמאס את הכפפות ויצאו לעימות אלים נוסף שבסיומו - על פי הצהרת שני הצדדים - אמור לחזור השקט לגבול הדרום.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מבחינת ישראל, ההסלמה אתמול היתה בלתי נמנעת. שלושה שבועות של הבלגה ומסרים תקיפים לחמאס נענו בעוד ירי, שחייב תגובה קשה. ההמתנה הזאת אולי זיכתה את הממשלה בביקורת פנימית, אבל היא הקנתה לישראל לגיטימציה בינלאומית: בינתיים העולם מבין שישראל מגינה על עצמה ועל תושביה מפני התקיפות מעזה. הסייג לכך הוא בהיקף נפגעים נמוך ברצועה, בדגש על אזרחים; צה"ל נשמר עד כה, אבל עם תפוקה של יותר מ־200 מטרות ביממה הסיכוי לטעות קיים תמיד.
את עיקר הפעילות ממקד צה"ל ביעדי חמאס, ובמידה פחותה בג'יהאד האיסלאמי. הדגש הושם עד כה על משגרי רקטות שהוטמנו באדמה (ההתמקדות במשגרים ולא ברקטות ברורה: ללא משגרים אין לרקטות ערך), מנהרות, מיפקדות ואישים. אתמול בוצעו כמה סיכולים ממוקדים על בסיס מידע מהשב"כ, הבולט שבהם של מוחמד שעבאן, מפקד הכוח התת־ימי של חמאס.
כמה שעות אחר כך סוכל ניסיון חדירה של ארבעה מפקודיו, שחדרו בצלילה כדי לבצע פיגוע בישראל. זה היה אחד מ"פיגועי המדף" שהכין חמאס בשנים האחרונות לסבב האלימות הבא. בפיגוע אחר פוצצה אתמול מנהרה מתחת לעמדה של גדוד הסיור הבדואי סמוך לכרם שלום. ייתכן שמדובר במנהרה שאותה תקף חיל האוויר בשבת האחרונה (ובה נהרגו למחרת שבעה פעילי חמאס), ואשר הוסבה כעת למנהרת חבלה. בצה"ל מעריכים כי מנהרות דומות טרם נחשפו, וכי לחמאס שפנים נוספים בשרוול שאותם ישלוף בימים הקרובים.
השיגורים למרכז הארץ ולירושלים הפתיעו פחות את ישראל. בישיבת הקבינט שאישרה את המבצע בעזה הובהר לשרים כי צפוי ירי לגוש דן; על פי ההערכות, חמאס מחזיק עדיין בכמות גדולה של טילים לטווחים של 80 ק"מ ויותר, והוא יעשה בהם שימוש מדורג על מנת לשמור בידיו אמל"ח לכל ימי הלחימה. אתמול טען הארגון כי בידיו רקטה מפיתוח עצמי בשם R-160 שמגיעה עד לחיפה. רקטה כזאת לא מוכרת בישראל, אם כי ההערכות הן שלארגון יש יכולת להגיע צפונה מגוש דן, והוא ינסה להגיע להישג מהדהד - למשל, פגיעה שתשבש את הפעילות בנתב"ג.
בשלב הנוכחי נמנעת ישראל מפעולה קרקעית בעזה, אבל ממשיכה לצבור כוחות סביב הרצועה. לשני הצח"מים (צנחנים וגבעתי) שכבר נמצאים בגיזרה יצטרפו בימים הקרובים כוחות אחרים, שיוחלפו בפעילות השוטפת בצפון וביו"ש בידי חיילי המילואים שגויסו אתמול. היקף כוחות כזה יאפשר לצה"ל לבצע רק פעולות קרקעיות מוגבלות בהיקף ובזמן, אבל בשונה מעמוד ענן - ייתכן שנראה אותן יוצאות לפועל בקרוב כדי להגביר את הלחץ על חמאס.
נכון לאמש נראה שהמבצע יימשך עוד כמה ימים לכל הפחות. מנגנון סיום אפקטיבי לא פועל אף שהמטרה הסופית - שקט בדרום - ברורה לכולם, וכל צד מעוניין לגבות מחיר מקסימלי מהצד השני. זה מבטיח ימים מתוחים בעורף הישראלי, שמחויב במשמעת קפדנית כדי למנוע נפגעים מיותרים. מסייעת לכך כמובן מערכת כיפת ברזל, ששוב מוכיחה בימים האחרונים את יעילותה המרשימה, ומעלה את השאלה מדוע נמנעת ישראל מהחלטה אמיצה על הצטיידות בכמות גדולה בהרבה של סוללות ומיירטים.
* * *

הרמטכ"ל גנץ ואלוף פיקוד דרום סמי תורג'מן // צילום: דובר צה"ל
ישראל מסירה את הכפפות
כשגם ירושלים, תל אביב ואפילו חדרה, פרדס חנה, בנימינה ואור עקיבא נכנסו אמש למפת הטיווח של חמאס והג'יהאד האיסלאמי, ספק אם צריך הוכחות נוספות: העימות בין ישראל לארגוני הטרור בעזה עלה מדרגה. לא פלא שאתמול הבהירו בצמרת המדינית: המבצע הולך להיות ארוך - והאופציה לפלישה קרקעית לעזה אולי נעשית מוחשית יותר. צה"ל, מכל מקום, קיבל אישור לגייס 40 אלף אנשי מילואים.
עוד לפני הירי המאסיבי בשעות הערב המאוחרות אמש יצא ראש הממשלה בנימין נתניהו בהודעה נחרצת. "לא נסבול ירי טילים על ערינו ועל יישובינו", אמר נתניהו, "לכן הוריתי על הרחבה משמעותית של פעולת צה"ל נגד מחבלי חמאס ונגד המחבלים של שאר ארגוני הטרור ברצועת עזה. עשיתי זאת רק לאחר שכל הניסיונות שנעשו להשבת השקט לא נענו, וחמאס בחר בהסלמה".
"הביטחון קודם לכל"
נתניהו הוסיף כי איננו ששים אלי קרב, אבל הבהיר: "ביטחון אזרחינו וילדינו קודם לכל. נעשה את כל הנדרש כדי שהשקט ששורר פה בשנים האחרונות יימשך". ראש הממשלה אמר עוד כי "צה"ל מכוון את פעולתו נגד המחבלים של חמאס, ולא נגד אזרחים חפים מפשע, ואילו חמאס מסתתר בכוונה תחילה מאחורי אזרחים פלשתינים, וכך הוא זה שנושא באחריות כשהם נפגעים בשגגה".
על פי נתניהו, "מבחינת ארגוני הטרור, כל חלקי מדינת ישראל הם חזית אחת, וכל אזרחי מדינת ישראל הם מטרה אחת. על כן עלינו לעמוד יחד כאיש אחד - מלוכדים, מאוחדים ובטוחים בצדקתנו. אנחנו פועלים בנחישות ובתקיפות כדי להשיב את השקט על כנו, וכך נמשיך לפעול עד שהשקט יחזור, כדי שאזרחינו וילדינו יוכלו לחיות בבטחה".
מוקדם יותר כינס רה"מ התייעצות בקריה בתל אביב שבה השתתפו שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש השב"כ וגורמי ביטחון נוספים. ההנחיה של רה"מ למפקדי הכוחות היתה "לקיים מערכה שיטתית, רצופה, עמוקה וחזקה בעזה". "יש להיות מוכנים ללכת עד הסוף", הורה נתניהו, "גם כניסה קרקעית היא בין האופציות".
במקביל להיערכות הצבאית, שוחח נתניהו עם שורת מנהיגים בעולם ואמר כי ישראל לא יכולה להבליג כאשר שני מיליון תושבים נמצאים במקלטים. הוא גם עידכן במצב את ראשי הסיעות בכנסת ודיבר עם ראשי רשויות מקומיות בדרום.
"ייגבה מחיר כבד מאוד"
שר הביטחון משה יעלון הבטיח לגבות מחמאס "מחיר כבד מאוד". "אנחנו נערכים למערכה מול חמאס שלא תסתיים בתוך ימים ספורים", הוסיף, "נכנסנו למערכה עם כל העוצמה, וכל האפשרויות מבחינתנו פתוחות - בים, באוויר וביבשה. יש צורך באורך נשימה. להתנהגות הנכונה של האוכלוסייה יש חלק מכריע ביכולת שלנו לא לספוג נפגעים, ויש להישמע להוראות פיקוד העורף ביחס לקרבה ולכניסה למרחבים ממוגנים". דברים דומים לגבי משמעת האזרחים אמר בעקבות הערכת מצב עם סגל הפיקוד במשטרה גם המפכ"ל יוחנן דנינו.
"חמאס בחר בהסלמה", אמר הרמטכ"ל בני גנץ, "הצטרפו אליו ארגונים אחרים ואנחנו נפעיל את כל הכוח שיש לנו במדרגות השונות כדי להביא לניצחון מבחינתנו. נגבה ממנו את כל המחיר של הטעות האסטרטגית שהוא עשה".
שרת המשפטים וראש הצוות למו"מ עם הפלשתינים, ציפי לבני, מסרה: "מאבק מול חמאס הוא מאבק נגד ארגון טרור קיצוני, דתי ואיסלאמיסטי שלא מכיר בקיומנו כאן. המאבק בארגון הזה משותף לכל מי שרוצה להגיע אי פעם לשלום".
שלמה צזנה, לילך שובל, איציק סבן וגדעון אלון
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו