התפטרותו של מנכ"ל המשרד להגנת העורף דן רונן היא דבר בעיתו. אולי אפילו באיחור. לא מפני שרונן בעל הביוגרפיה הנאותה אינו ראוי לתפקידו, אלא מפני שאין לו כלים. הממשלה קיבלה החלטה להעביר סמכויות למשרד להגנת העורף, ועוד בטרם בוחנים את טיבה אפשר לקבוע כי לא הועמדה למבחן מפני שלא מומשה. לא הוענקה לה הזדמנות.
יש בפועל שלוש עמדות: כממונה על משרד הביטחון סבור משה (בוגי) יעלון כי אין צורך במשרד זה; הוא הוקם בממשלה הקודמת כדי להקל על אהוד ברק להישאר בקואליציה ולמנות לתפקיד את מתן וילנאי; וממילא כל העבודה מתבצעת על ידי צה"ל ומערכת הביטחון, שמספקת את הצרכים בכל משבר אקלימי כפי שהוכח בשנתיים האחרונות.
העמדה האחרת מבוססת על ההנחה כי תשומת הלב שצה"ל מסוגל להעניק למקרי חירום בעיתות רגיעה היא רבה, ואינה דומה לזו הנדרשת למען העורף האזרחי בעת מלחמה. מכאן עמדת השר גלעד ארדן שיש לחלק את הסמכויות בינו לבין יעלון.
מצויה גם הצעתו של צחי הנגבי, שטען בשעתו כי מקומה של הגנת העורף במשרד לביטחון הפנים. המשרד ממונה על הביטחון הציבורי והאישי בעורף, ולפי זה יש לכלול בו גם את מכבי האש (צעד שכבר יושם) ואת מגן דוד אדום.
קשה לקבוע עמדה בין העמדות השונות מפני שהנחשבים למומחים בתחומים אלה חלוקים בדעתם, ואין ספק כי אינטרסים ארגוניים ועניינים של אגו ממלאים תפקיד בעיצוב עמדותיהם של הנוגעים בדבר. רק דבר אחד ברור: במצב הנוכחי עדיף לפרק את המשרד מאשר להותיר אותו במצבו העגום הנוכחי עם החלטת ממשלה עקרה וללא סמכויות בפועל.
אם התברר כי אין בכוחה ו/או ברצונה של הממשלה לאכוף את החלטתה על מערכת הביטחון, ואם ייתכן כי חזרה בה מעמדתה - כי אז יש לנקות את השטח, ולא להותיר את הדברים במצבם הנוכחי. הרי הם כה דומים למצב הבלתי נסבל, שתקופה כה ארוכה אין יושב ראש קבוע לוועדת החוץ והביטחון עד כי שופטי בג"ץ נענו לעתירה שהגיש אליעד שרגא מטעם התנועה לאיכות השלטון וציוו על הכנסת לקבל הכרעה בשבועיים הקרובים.
הפוליטיקה הישראלית מניחה כי הפתרון לכל מצב מביך הוא בגזל זמן עד שהנושא יגווע מאליו, וכל אחד מרבה לצטט כי "או שהפריץ ימות או שהכלב ימות". יש נושאים שהכלל המתחכם הזה אינו חל עליהם. ארדן אינו מסכים שהסוגיה תיפתר בצורה כה בלתי מכובדת, ואתמול נמסר כי אם הדברים לא יוסדרו בתוך חודש וחצי הוא מבקש מבנימין נתניהו לפרק את משרדו. כך נכון.
הוא ימצא תעסוקה ראויה במסגרת הממשלה, וההמתנה כעני בפתח למימוש סמכויות שהובטחו לו אינה מיטיבה עימו.
ומה אתם חושבים? טקבקו לנו!
* * *
ארדן לרה"מ: ממליץ לסגור את המשרד להגנת העורף
בעקבות המחלוקת עם משרד הביטחון: השר ביקש להתפטר מתפקידו • "מצב העורף חשוב לי יותר מכיפופי ידיים" • גם המנכ"ל רונן הודיע על סיום תפקידו
המאבק על הסמכויות הסתיים: השר להגנת העורף, גלעד ארדן, המליץ לראש הממשלה לסגור את המשרד להגנת העורף וביקש לסיים את כהונתו בו עד 31 במאי 2014.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ארדן אמר את הדברים לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפגישה עימו ערב חג הפסח. אתמול שלח לראש הממשלה מכתב שבו פירט את הגורמים שהביאו אותו לגבש את ההמלצה. לפי ארדן, "מתוך דאגה לאינטרס הציבורי ולביטחון העורף החלטתי לעשות את המעשה הנכון במצב שנוצר. העורף זקוק לאחראי אחד, ברור ומרכזי, בעל כל הסמכויות הנדרשות והפיצול בסמכויות בין המשרד להגנת העורף למשרד הביטחון אינו מאפשר להכין את העורף באופן המקצועי ביותר". לדבריו, "יכולתי להמשיך לכהן כשר להגנת העורף, אך זו אינה דרכי הציבורית. מצב העורף חשוב לי יותר מכיפופי ידיים ומכך שאחזיק בעוד משרד ממשלתי".
מקורביו של ארדן אמרו כי "הוא נהג כמבוגר אחראי ששם קץ לפארסה של מאבקי הסמכויות". לדבריהם, "ארדן עשה מעשה לא מקובל אצל פוליטיקאים, ויתור על תיק, תואר ותפקידים, כדי למנוע פגיעה באינטרס הציבורי. בכך הוכיח שמה שחשוב לו זו העשייה ואיפה שלא ניתן לשפר ולקדם מה שהוא מאמין שצריך לקדם, הוא פשוט לא יהיה חלק בזה". ארדן הביע תקווה כי התקציבים שהוקצו לעורף מאז הגעתו למשרד וכן הפרויקטים הרבים שקודמו על ידי המשרד יושלמו על ידי משרד הביטחון, וזאת בשונה מהעבר כאשר נושאים אלו סבלו מהזנחה של שנים. ארדן ביקש מראש הממשלה להביא את הנושא לאישור הממשלה בהקדם האפשרי. כשהתפטרותו של ארדן תיכנס לתוקף, הוא יישאר בממשלה כשר התקשורת. במשרדו של שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, סירבו אתמול להגיב להודעה.
במקביל, הודיע מנכ"ל המשרד להגנת העורף, ניצב בדימוס דן רונן, לארדן על התפטרותו מהתפקיד שאליו נכנס ביולי 2013. במכתב שנשלח לעובדים כתב רונן כי שני נושאים מרכזיים הביאו אותו להחלטה על סיום תפקידו: הראשון הוא "אי מימוש ההחלטה בדבר 'הסדרת הסמכויות' בין משרד הביטחון למשרד להגנת העורף, דבר בעייתי בשאלת מימוש האחריות של כל משרד, ומכאן שאין אחריות בלי סמכות". הדבר השני הוא "התנהגות בלתי הולמת של משרד הביטחון כלפי המשרד להגנת העורף וכלפי עובדי המשרד (אשר כולם עובדי משרד הביטחון), וכן אי מימוש החלטת ממשלה למתן תשתית לוגיסטית למשרד להגנת העורף".
לילך שובל, כתבתנו לענייני צבא
בהכנת הידיעה השתתף מתי טוכפלד
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו