המשבר בהדסה רחוק מפתרון: "המצוקה אדירה"

הרופאים, האחיות והמטופלים חווים את הקושי על בשרם, וגם ביה"ח שערי צדק, שגייס עובדים בשל העומס • ההסתדרות להנהלה ולאוצר: "שלמו את מלוא השכר"

אחיות מפגינות בביה"ח הדסה, אתמול צילום: יונתן זינדל // אחיות מפגינות בביה"ח הדסה, אתמול

מגישה: דניאל רוט, צילום: דורון פרסאוד, ארכיון: בני פלבן, איפור: מירב דרזי מאירי, הלבשה:מנגו

השביתה בבית החולים הדסה נמשכת, ובד בבד המחלקות מתרוקנות והולכות. חדרי הניתוח כמעט אינם פעילים וכך גם מרפאות החוץ, וחולים חדשים נקראים שלא להגיע. הרופאים ימשיכו לעבוד במתכונת שבת ואילו האחיות ועובדי המינהל והמשק עובדים במתכונת חירום. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

האחיות לא יעבדו במרפאות החוץ, במכונים וביחידות לאשפוז יום. חדרי הניתוח יעבדו במתכונת חירום וניתוחים יבוצעו רק במקרים דחופים. חדרי המיון והיחידות לטיפול נמרץ יעבדו במתכונת מצומצמת וכך גם הפגייה, יחידות הדיאליזה והפריון.

"במחלקה פנימית עם 35 חולים נמצאות הבוקר 3 אחיות במקום 7 אנשי צוות ביום רגיל. הן קרועות, המצוקה היא אדירה. אנחנו מבקשים מבני משפחה שיישארו ליד החולה כדי לעזור ומבקשים מאנשים שלא יגיעו לחדרי המיון. אנחנו יכולים לתת רק תרופות וטיפולים מצילי חיים במצב הזה", סיפרה יו"ר ועד האחיות בהדסה, צילה גרא. עם זאת הדגישה: "בכל רגע נתון, אם ישולמו המשכורות ל־100% נחזור לעבודה".

בהסתדרות זועמים על כך שאתמול היה זה היום ה־12 להלנת שכרם של 6,000 עובדי הדסה. אבי ניסנקורן, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, קרא אמש להנהלת הדסה ולמשרד האוצר "לשלם את מלוא שכר העובדים ולהיכנס למשא ומתן מיידי ואינטנסיבי להבראת הדסה". 

בהנהלה נמנעים מלהוציא צווי מניעה לשובתים וקוראים להם לשבת למשא ומתן. בשלב זה היו מגעים בין עורכי הדין של הצדדים, אך כלפי חוץ הודיעו ארגוני העובדים כי לא ישובו למשא ומתן עד שלא יקבלו את השכר המגיע להם.

"על כולם לתת כתף"

גם רה"מ בנימין נתניהו התייחס למשבר. "היה בהדסה ניהול כושל, כשם שהוא הבריא חולים רבים נבריא גם אותו", הבהיר רה"מ בדיון במליאת הכנסת, "מאחר שהדסה הוא בית חולים פרטי ולא כפוף למשרד הבריאות, ולא מפוקח על ידי משרד הבריאות, עכשיו נבדוק כיצד קרה הדבר הזה וכיצד ניתן למנוע, בטוח שהדבר ייעשה על הצד הטוב ביותר. אבל כולם יצטרכו לתת כתף".

ובינתיים, גם החולים מרגישים את השביתה על בשרם. סימה, שבעלה יעקב (82) מאושפז שבוע וחצי בהדסה, סיפרה: "אם צריך להוריד אותו מהמיטה לכורסה צריך לחכות 4-3 שעות בשביל שמישהו יבוא, כי הוא לא יכול בכוחות עצמו. אם יש לו יציאה הוא עושה בחיתול אבל אין מי שיחליף לו והוא נשאר עם זה ויושב וצורח מעצבים. אין מי שירחץ אותו כבר כמה ימים. איזה סירחון הולך בפרוזדור ולכלוך, זה נורא".

"עובדים מעל ומעבר"

בעקבות מתכונת החירום נרשמה בבית החולים שערי צדק בעיר עלייה משמעותית של יותר מ־30% במספר המאושפזים. בחדר המיון של שערי צדק מורגש העומס היטב, וחולים נאלצים להמתין זמן רב עד לקבלת טיפול. גם במחלקות השונות הורגש עומס חריג, בעוד הצוות הרפואי המורחב פעל ללא לאות על מנת לצמצם את משך ההמתנה.

ההנהלה קיימה ישיבה מיוחדת במטרה להיערך לעומס החריג. לדברי פרופ' יונתן הלוי, מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק, "אנשים מתגייסים ועובדים מעל ומעבר לדרישות התפקיד כי לא היינו רוצים שחולי ירושלים יזדקקו לבתי חולים מחוץ לירושלים". תוכנית הפעולה שגובשה עד יום ראשון כוללת גם מתמחים שנמצאים ברוטציה בבתי חולים אחרים. עוד שוקלים בביה"ח להכריז על מעבר לעבודת אחיות של 12 שעות במקום 8 שעות. 

הירושלמים מוצאים מענה גם בסניפי "טרם" - רשת של שלוש מרפאות רפואה דחופה בירושלים ובמעלה אדומים. ב"טרם" מדווחים על עלייה של 15% במספר הפונים בימי השביתה. "לאור המשבר בבתי החולים של הדסה הנחיתי להגביר את הצוותים במיוני 'טרם' בירושלים", ציין מנכ"ל "טרם" נתן אפלבאום.

גם במשרד הבריאות עוקבים אחר העומס. "משרד הבריאות פנה למנהל בית החולים שערי צדק על מנת שיגביר את המענה הן במיון והן במחלקות. המצב כרגע הוא שהדסה ממשיכה לתת את הטיפולים הדחופים בבית החולים. קיימת עלייה בפעילות בשערי צדק שבית החולים נותן לה מענה מלא", נמסר.

בהכנת הידיעה השתתפו מיטל יסעור בית־אור, יורי ילון, חזי שטרנליכט וזאב קליין

*   *   *

פרופ' מור יוסף הודף את ההאשמות:

"הייתי מנהל מצטיין; את הבונוסים לא לקחתי"

"בתקופתי התמודדתי עם גירעונות והייתי שותף לתוכניות הבראה, האחרונה שבהן ב־2009, תוכנית שעיצבה את המערכת לתקופתי. צולבים ותוקפים אותי ברמה האישית". כך תקף פרופ' שלמה מור יוסף, מנכ"ל ביה"ח הדסה לשעבר, בעקבות הטענות על הגירעון שהשאיר ועל הבונוסים הנדיבים שלכאורה קיבל מהמוסד.

פרופ' מור יוסף הגיע לדיון בוועדת הכספים בנושא הגירעון בביטוח הלאומי, שבראשו הוא עומד, שלבסוף הוסט למשבר בהדסה. לפי פרסומים, קיבל המנכ"ל לשעבר לכאורה בונוס של 1.8 מיליון שקלים, בונוס של שתי משכורות בסך של כ־280 אלף שקלים, וכיום זכאי למשכורת של 140-135 אלף שקלים ברוטו בחודש - 75 אלף שקלים מהדסה, ו־65-60 אלף שקלים מהביטוח הלאומי.

"שייקחו את הסכם הפרישה שלי ויבדקו. מדברים על הבונוסים, רק לא כתבו שאת הבונוסים לא לקחתי, הם בהדסה. יש אנשים שזו הצורה שהם מנהלים. יש מצד הנהלת הדסה ונשות הדסה יועצי תקשורת, חברות לניהול משברים ויועצים שבונים סיפור חלקי", טען.

באשר לגירעון שעמד על כ־850 מיליון שקלים כשסיים את תפקידו ותפח בתוך כשנתיים ל־1.3 מיליארד שקלים, אמר: "הפרסומים נגדי מגמתיים. אני בעולם הציבורי כבר הרבה שנים - ארבע שנים כמנכ"ל מצטיין של סורוקה, 11 שנים מנכ"ל מצטיין של הדסה, עכשיו שנתיים כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי. הובלתי את הדסה לפסגות בזמן תפקידי והייתי מנהל מצטיין".

פרופ' מור יוסף לא חסך ביקורת מארגון נשות הדסה, הגוף שתורם לביה"ח: "בית החולים מנוצל בצורה צינית לגיוס כספים לנשות הדסה... המצג שארגון נשות הדסה מציגות לבית המשפט ולוועדת הכספים הוא מגמתי... הם צימצמו באופן משמעותי את התרומות שלהם, ראו את הארגון מידרדר ולא נקפו אצבע. ניסיון לגייס כספים מצידי נתקל בהתנגדותן, רצו רק דרכן".

זאב קלייןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר