הנגידה הראשונה

מהיום אימרו נגידה • אחרי 112 ימים של אי־הסכמות בין רה"מ לשר האוצר ומועמדים שנפלו, נקבע: מי שתוביל את בנק ישראל היא ד"ר קרנית פלוג • נגידת הבנק החדשה חזרה במפתיע למירוץ בהמלצת סטנלי פישר • הודתה על הבחירה בה והתריעה: "בפני המשק אתגרים משמעותיים"

ד"ר קרנית פלוג, אתמול. "מודה על המינוי הצפוי" צילום: יונתן זינדל // ד"ר קרנית פלוג, אתמול. "מודה על המינוי הצפוי"

מתוך המהדורה המרכזית חדשות ערוץ 2

הפור נפל: יש נגיד לבנק ישראל. אחרי 112 ימים שבהם ציפתה, התאכזבה ואפילו החליטה כבר לפרוש - נבחרה ממלאת מקום הנגיד ד"ר קרנית פלוג לתפקיד הנגידה הראשונה של בנק ישראל.

פלוג, שכיהנה כמשנה לנגיד ומשמשת ממלאת מקום הנגיד מאז פרש פישר, מונתה על ידי רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד לאחר מרתון התייעצויות בימים האחרונים.

חילוקי הדעות בין השניים באשר לזהות הנגיד היו ברורים. לפי ההערכות בירושלים, רה"מ ושר האוצר לא הצליחו להגיע להסכמה באשר לזהות המועמד מהרשימה שבחנה ועדת טירקל. נתניהו לא היה שבע רצון בסופו של דבר משלושת המועמדים ולכן החליט למנות את פלוג.

"התרשמנו מתפקודה"

בהודעה משותפת שהוציאו אתמול אמרו רה"מ ושר האוצר: "התרשמנו מתפקודה של ד"ר פלוג בחודשים האחרונים בראשות בנק ישראל, ואנו בטוחים שהיא תמשיך לסייע לנו בהצעדת כלכלת ישראל להישגים נוספים מול הטלטלה הכלכלית העולמית".

ד"ר קרנית פלוג מסרה כי היא מודה לראש הממשלה ולשר האוצר על מינויה הצפוי. "בפני הבנק והמשק ניצבים אתגרים משמעותיים, ואני מצפה לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם צוות העובדים והמנהלים המקצועי והמסור של הבנק, כמו גם עם גורמים ממשלתיים שונים, על מנת לעמוד באתגרים הללו. אני רוצה להודות לראש הממשלה ולשר האוצר על האמון שנתנו בי", אמרה.

פרופ' צבי אקשטיין, אחד משלושת המועמדים שכאמור לא קיבל את התפקיד, הגיב אתמול ואמר: "אני מאחל לד"ר קרנית פלוג הצלחה בתפקיד ומודה לראש הממשלה כי שקל ברצינות יתרה את מועמדותי לתפקיד הנגיד. אני שמח להמשיך בתפקידי כדיקן ביה"ס לכלכלה במרכז הבינתחומי הרצליה, בהוראה ובמחקר, וכן ביתר פעילותי הציבורית".

פרופ' מריו בלכר אמר: "קרנית היתה תלמידה מצוינת שלי. אני מאחל לה המון בהצלחה. אני מודה לרה"מ על כך שנתן אמון מלא בי".

דורותה, אמה של פלוג, סיפרה אתמול בשיחה עם חדשות ערוץ 2 על הגאווה שהיא חשה בעקבות המינוי. "זו פעם ראשונה שיש אישה בתפקיד הזה ואנו מקווים שהיא תצליח. היא עובדת קשה. היא צריכה גם ליהנות מהתפקיד". דורותה סירבה להתייחס למחלוקת סביב בחירתה, ואמרה שהיא "עושה עבודה קשה שזכתה להערכה בחודשים האחרונים". עוד אמרה כי בתה קרנית זכתה להערכה כסגנית. "היא האדם המתאים לתפקיד", אמרה.

טלפון מסטנלי פישר

סיפור בחירתה של ד"ר קרנית פלוג לנגידת בנק ישראל, האישה הראשונה אחרי שמונה נגידים, היה רצוף תהפוכות. אחרי ששלל את מועמדותה כבר בתחילת המירוץ לתפקיד ולאחר שני כישלונות למנות נגיד בעל שם, החזירה לבסוף שיחת טלפון שקיבל נתניהו מסטנלי פישר לפני כשבוע את פלוג לתפקיד.

המינוי הפתיע רבים, לאחר שוועדת טירקל בחנה כאמור שלושה מועמדים אחרים: פרופ' צבי אקשטיין, פרופ' מריו בלכר וויקטור מדינה. זאת לאחר ששני מועמדים אחרים הסירו את מועמדותם. הראשון פרופ' יעקב פרנקל, בעקבות פרשת תיק החליפון שלקח לכאורה בלי לשלם מהדיוטי פרי בהונג קונג; והשני פרופ' ליאו ליידרמן, שבחר להסיר את מועמדותו בתוך זמן קצר עוד יותר - יומיים לאחר שהסכים לקבל את המינוי.

שניים אחרים שלהם הוצע התפקיד סירבו לקבלו: אלחנן הלפמן, ראש קתדרה באוניברסיטת הרווארד, ושר האוצר לשעבר של ארה"ב, חברם המוערך של נתניהו, ביל קלינטון והנשיא ברק אובאמה - לארי סאמרס.

נתניהו לא התרשם משלושת המועמדים שעברו את ועדת טירקל אבל נותר ללא מועמד בעל שיעור קומה. הוא נטה תחילת לתמוך במריו בלכר, אך נסוג בו לאחר שבכירים העלו ספקות לגבי יכולתו להנהיג את בנק ישראל. בלכר נתפס "רך" מדי לתפקיד והוא מצידו הודיע לרה"מ כי יסיר את מועמדתו לטובת פלוג, ולטובתה בלבד מאחר שהיתה תלמידה מצטיינת שלו.

סיכוייו של ויקטור מדינה היו קלושים מלכתחילה, אף שזכה בתמיכתם הנלהבת של מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב ומנכ"ל האוצר לשעבר אהרון פולג. לפיד הטיל וטו על מדינה בגלל יחסיו העכורים עם יו"ר בנק המזרחי לשעבר, יעקב פרי, חבר מפלגתו.

אקשטיין, לשעבר המשנה לנגיד וחבר בצוות היועצים של שר האוצר, זכה לתמיכת לפיד והפרופסורים יוג'ין קנדל ומנואל טרכטנברג. ביום שלישי כבר סומן אקשטיין כנגיד התשיעי של בנק ישראל, אך העובדה שבחירתו של אקשטיין היתה מוצגת אולי כניצחון של לפיד והעובדה שבעבר הוא וטרכטנברג זוהו כ"אנשים של אולמרט" פגעו בסיכוייו. ואז הגיע כאמור הטלפון מפישר, ופלוג, שכבר היתה בדרכה החוצה מבנק ישראל, קיבלה את המושכות.

צמרת נשית מובהקת

במערכת הפיננסית הישראלית מתגבשת כעת צמרת נשית מובהקת. לפני כמה ימים הודיע בנק דיסקונט, הבנק השלישי בגודלו במשק, על מינויה של לילך אשר־טופילסקי לתפקיד המנכ"לית שלו. כעת יש שלוש מנכ"ליות בבנקים המסחריים הגדולים, עם רקפת רוסק־עמינח מנכ"לית בנק לאומי וסמדר ברבר־צדיק מנכ"לית הבנק הבינלאומי.

גורמים בשוק ההון הצביעו על קווי דמיון בין הליך מינויה של הנגידה החדשה בבנק ישראל לזה שהתנהל בארה"ב. גם שם לבסוף נבחרה אישה, שכיהנה בתפקיד בכיר בבנק הפדרלי (המרכזי) של ארה"ב - ג'נט יילן, שהפכה לאישה הראשונה במאה שנות קיומו של הבנק הפדרלי, אחרי שהמועמדים אחרים נפסלו.

נתניהו ולפיד יביאו את מינויה של קרנית פלוג לאישור הממשלה כבר בישיבתה הבאה ביום ראשון הקרוב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר