בסוף השבוע האחרון השיקה נינטנדו את Switch 2, קונסולת המשחקים החדשה שלה, שלצד שיפורים לא מעטים לעומת הסוויץ’ המקורית, מציגה גם התייקרות של 50%, שגרמה לרבים לעקם את האף. אמנם, היא כבר שברה לפחות שיא אחד, עם דיווח על מכירת כ-3 מיליון יחידות תוך 24 שעות – פי שלושה ממכירות PlayStation 4 ביום ההשקה שלה ב-2013. האם היא תמשיך לשבור שיאים, וכמה היא תצטרך למכור כדי לעשות זאת? נעזרנו בגרוק כדי לענות על השאלות.
התחלה מבטיחה, ציפיות "צנועות"
כפי שציינו, סוויץ’ 2, שכמו קודמתה היא קונסולה היברידית – כלומר מעין טאבלט שיכול לתפקד כמכשיר משחקים נייד, אך גם מתחבר לטלוויזיה לשימוש כקונסולה ביתית – נמכרה בכ-3 מיליון יחידות ביום הראשון, לפי מקורות בנינטנדו, לעומת מיליון אחד ביום הראשון בהשקת פלייסטיישן 4 של סוני. נינטנדו צופה מכירות של 15 מיליון יחידות סוויץ’ 2 בשנת הכספים שמסתיימת במרץ 2026 – תחזית שאנליסטים מחשיבים לשמרניתף במיוחד לאור הנתון שבידינו.
24 hour launch sales:
— Nintendo Prime (@NintyPrime) June 6, 2025
I have now heard from 3 independent people that Nintendo have globally shifted over 3m Switch 2 units. This doesn’t include any additional sales made today already and over the upcoming weekend.
For perspective, no console has come close to that level of…
חלקם, כמו ד”ר זֶרְקאן טוֹטוֹ, בעל חברת הייעוץ ממוקדת המשחקים Kantan Games, צופים מכירות של 20 מיליון יחידות בשנה הראשונה. ההצלחה המוקדמת הזו נובעת מביקוש גבוה, תאימות למשחקים קיימים (בניגוד לרוב הקונסולות של סוני ומיקרוסופט, שכפו על הרוכשים להצטייד גם במשחקים חדשים), ושיפורים כמו מסך גדול יותר, שבב מהיר משמעותית ותמיכה ברזולוציית 4K. עם זאת, מחיר הבסיס הגבוה ($450) והחשש מהשפעות מכסי הייבוא של טראמפ עשויים להשפיע על המכירות לטווח הארוך.
כדי להעריך את הפוטנציאל של סוויץ’ 2, ראוי לבחון את ההיסטוריה של מכירות הקונסולות, ולהיווכח עד כמה נינטנדו משחקת בליגה שונה למדי משתי המתחרות האחרות בתחום.
דירוג הקונסולות הנמכרות ביותר
כדי לבחון את ההצלחה של קונסולות משחקים, ניסינו להסתכל לא רק על שיאים ספציפיים, אלא על מכירות לאורך זמן. התחשבנו גם בסך המכירות, אך גם בקצב שלהן – כמה נמכרו בממוצע בכל שנה שבה קונסולה מסוימת היתה זמינה. הנתונים מבוססים על דיווחים רשמיים ומקורות כמו Statista, IGN ו-Wikipedia. תקופת הזמינות מוערכת לפי תאריכי השקה וסיום ייצור, כאשר במקרים מסוימים (כמו ה-Nintendo Switch) היא נמשכת עד היום.
נתחיל מפלייסטיישן 2 של סוני, המחזיקה בתואר הקונסולה הנמכרת ביותר בהיסטוריה בסך היחידות. היא היתה זמינה בין 2000 ל-2013 – לא פחות מ-13 שנים – ונמכרה סה”כ בכ-160 מיליון יחידות, שמיתרגמות לממוצע שנתי של 12.31 מיליון יחידות. בשנת השיא שלה נמכרו כ-20 מיליון יחידות שלה – כלומר, מספר דומה לזה של קונסולות סוויץ’ 2 שצפויות להימכר ב-10 החודשים הראשונים שלה בשוק.
במקום השני בסך המכירות נמצאת Nintendo DS, שהיתה זמינה במשך כעשור, מ-2004 עד 2014. סה"כ נמכרו 154 מיליון יחידות שלה בתקופה זו, כאשר הממוצע השנתי עומד על 15.4 מיליון. אמנם, המספר הזה משקף את ציפיות נינטנדו למכירות השנה הראשונה של סוויץ’ 2, אך יש לזכור ש-DS היתה קונסולה ניידת בלבד, ומחירה המקורי היה שליש מזה של סוויץ’ 2 (אם כי בחישובי אינפלציה היא עלתה מעט יותר ממחצית מהמכשיר החדש).
הדור הראשון של הסוויץ’, שמחזיק במקום השלישי (וצפוי לעבור עוד השנה למקום השני) נמכר מאז 2017 ועד שנת הכספים שהסתיימה עבור נינטנדו במרץ 2025 ב-152.1 מיליון יחידות. אם נחלק את זה ב-8 שנים, נגיע לממוצע של 19 מיליון קונסולות בשנה – הרבה מעל הממוצע של פלייסטיישן 2. הנתון הזה משקף, כנראה, את העובדה שסוויץ’ עלתה הרבה פחות מהקונסולות של סוני ומיקרוסופט, ו"הרגה שתי ציפורים במכה" בזכות האפשרות לשחק בה גם בבית וגם בחוץ.
במקום הרביעי נמצא מכשיר הגיימבוי של נינטנדו (כולל גרסת Gameboy Color עם המסך הצבעוני), שהיה זמין מ-1989 עד 2003 ומכר בתקופה הזו 118.69 מיליון יחידות – מספר מאוד מכובד, אך בהתחשב בתקופה הארוכה בת 14 השנים מדובר בממוצע של כ-8.5 מיליון יחידות לשנה בלבד.
פלייסטיישן 4, שעדיין נמכרת במדינות מסוימות בכמויות מוגבלות למרות שהמחליפה שלה נמצאת בשוק כבר כמעט 5 שנים, נמצאת במקום החמישי עם 117.2 מיליון יחידות שנמכרו – אם כי הנתון הזה נכון ל-2022. אם נחלק אותו ל-9 השנים שעליהן הוא מדבר (מ-2013), נגיע לממוצע של 13 מיליון מכשירים בשנה.
החמישייה השנייה ברשימת הקונסולות הנמכרות בהיסטוריה כוללת את הפלייסטיישן המקורית (102.4 מיליון יחידות ב-12 שנים, או 8.53 מיליון יחידות לשנה), Wii של נינטנדו (101.63 מיליון יחידות ב-10 שנים, או 10.16 מיליון יחידות לשנה), פלייסטיישן 3 (כ-88 מיליון יחידות ב-10 שנים, או 8.8 מיליון יחידות בשנה), Xbox 360 של מיקרוסופט (84 מיליון יחידות ב-9 השנים הראשונות, או 9.3 מיליון יחידות בשנה) ו-Game Boy Advance של נינטנדו (81.5 מיליון יחידות ב-11 שנים, או 7.4 מיליון בשנה).
לסיום נציין את פלייסטיישן 5, שלא נמצאת בעשירייה רק מפני שהיא חדשה יחסית – אך כבר הספיקה להימכר ב-77.7 מיליון יחידות בכ-5.5 שנים, שהן 15.5 מיליון יחידות בשנה.
אם כן, במובני ממוצע מכירות שנתיות, הדור הראשון של סוויץ’ מוביל עם 19 מיליון, אחריו פלייסטיישן 5 עם 15.5 מיליון, במקום השלישי Nintendo DS עם 15.4 מיליון, ברביעי פלייסטיישן 4 עם 13 מיליון בשנה ובחמישי פלייסטיישן 2 עם 12.3 מיליון בשנה.
מה זה אומר?
כמובן שהשנים הראשונות הן תמיד שנות שיא, כאשר סוויץ’ ו-PS4 רשמו במהלך שנותיהם הראשונות מכירות של 17–20 מיליון יחידות.
עם מכירות של 3 מיליון יחידות ב-24 שעות, סוויץ’ 2 מראה פוטנציאל לשבור שיאי מכירות, לפחות בטווח הקצר. השאלה הגדולה היא האם תצליח לשמור על הקצב לאורך זמן, כמו קודמתה. אם תגיע ל-15 מיליון יחידות ב-10 חודשים, כפי שצופה נינטנדו, הממוצע השנתי שלה יהיה כ-18 מיליון יחידות – קרוב מאוד ל-Switch המקורי. עם זאת, מחירה הגבוה, שדומה למחירה של PS5 Slim, עלול לגרום לרבים ללכת על הקונסולה הביתית החזקה יותר ולוותר על זו ההיברידית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו