מתשבצים ועד חדרי בריחה, משאלות בשעשועונים שמשודרים בטלוויזיה ועד "מי עשה את זה?” בסדרת המתח החדשה (לא, אנחנו לא מתכוונים לנקוט בשם ספציפי – באמת שיש אינסוף סדרות מהז’אנר הזה לבחור ביניהן), בני אדם נמשכים באופן טבעי לאתגרים מנטליים. לפי מחקרים שבדקו את המשיכה הזו, הסיפוק העמוק שאנו מרגישים כשאנו מפצחים תעלומה מעוגן עמוק במוח שלנו, ומציע תובנות מרתקות על האופן שבו התפתחנו כמין.
כשאנחנו פותרים חידה, המוח משחרר דופמין – "הורמון האושר" המופעל גם באכילה, בסקס ובצריכת חומרים ממכרים. מחקרים בהדמיית מוח הראו שפתרון מוצלח של בעיה מפעיל את מערכת התגמול העצבית, ויוצר מעין "היי" קוגניטיבי. זוהי תגובה אבולוציונית המתגמלת התנהגות שסייעה להישרדות – במקרה זה, פתרון בעיות אמתיות והבנת העולם.
מעניין לגלות שאנחנו אוהבים אתגרים – אך רק ברמה הנכונה. פסיכולוגים מכנים זאת "אזור הקושי האופטימלי" – לא קל מדי (שמשעמם אותנו) ולא קשה מדי (שמתסכל אותנו). חידה אידיאלית דוחפת אותנו מעבר לאזור הנוחות שלנו, אך עדיין נראית פתירה. זוהי בדיוק אותה נקודת איזון שמשחקי וידאו ופעילויות ממכרות אחרות מנסים לשמר כדי לשמור על הקהל מעורב, וזו גם הסיבה שקיימות רמות שונות של אותם משחקים עבור רמות שונות של שחקנים – אם תיתן לשחקנים ברמה נמוכה לשחק נגד “מקצוענים”, הם לא יפסידו – הם פשוט ינטשו.
המשיכה לחידות קשורה גם לתיאוריית "פערי המידע" של ג'ורג' לוונשטיין וראסל גוֹלמן מאוניברסיטת קרנגי מלון. כשאנחנו נתקלים בפער בין מה שאנחנו יודעים למה שאנחנו רוצים לדעת, נוצרת תחושה של אי-נוחות קוגניטיבית שאנו שואפים למלא. סגירת הפער הזה מספקת הקלה פסיכולוגית ותחושת השלמה.
ההיסטוריה האבולוציונית שלנו מסבירה גם היא את האהבה לתעלומות. כציידים-לקטים, היכולת לפענח רמזים בסביבה (עקבות חיות, דפוסי מזג אוויר) הייתה חיונית להישרדות. המוח שלנו התפתח לחפש דפוסים ולהסיק מסקנות – אותן מיומנויות שאנו מפעילים בפתרון חידות.
ברמה החברתית, חידות מספקות "הישג בטוח" – הזדמנות להרגיש מסוגלות ושליטה בעולם שלעיתים נראה כאוטי. בניגוד לאתגרי החיים האמיתיים, חידות מציעות כללים ברורים וידועים, ואנו יכולים לגשת אליהן בקצב שלנו, לעצור ולהמשיך כרצוננו.
מחקרים מראים גם שפתרון חידות באופן קבוע קשור לירידה בסיכון לדמנציה וירידה קוגניטיבית. כשאנחנו פותרים בעיות, אנחנו יוצרים "רזרבה קוגניטיבית" – רשתות עצביות חלופיות, שיכולות לפצות על אובדן תפקוד קוגניטיבי בגיל מבוגר יותר.
במובן עמוק, החידות מהדהדות את הדחף האנושי הבסיסי להבין את העולם ולגלות סדר בכאוס. מהתיאוריות המדעיות הגדולות ועד לסודוקו בעיתון, אנחנו יצורים שמשתוקקים לקחת את החלקים המבולגנים של המציאות ולסדר אותם למשהו הגיוני ושלם.
הכתבה נכתבה ברובה ע"י קלוד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו