X

לשחק בחוץ זה מסוכן לילדים – אבל אתם חייבים לתת להם לעשות את זה

כדי לתקן את נזקי הקורונה והעולם המודרני, חוקרים טוענים שצריך לשלוח את הילדים לשחק בחוץ – בידיעה ברורה שהם יקחו סיכונים

תנו להם להתרוצץ ביער. צילום: אבי בלבן

כשילדים מטפסים על עצים, בונים לעצמם מקומות מחבוא, רוכבים במהירות על אופניים או מטיילים בחורשות עצים, הם לוקחים לא מעט סיכונים שעלולים להסתיים באופן לא מיטבי – אבל כהורים, אתם חייבים לאפשר להם זאת, כך טוענים ארבעה חוקרים בריטים במאמר שמתבסס על מחקר שפרסמו בקיץ 2023 ב-Journal of Adventure Education and Outdoor Learning ("כתב העת לחינוך הרפתקני ולימוד בחוץ" – וכן, אנחנו בספק אם נשאר תחום כלשהו בעולם, נישתי ככל שיהיה, שאין לו כתב עת מדעי משלו) וקלוד מסכמת עבורנו.
החלטות עצמאיות מאפשרות לילדים ללמוד בעצמם אילו סיכונים כדאי לקחת ומאילו להימנע. זה מעצים אותם להיות החלטיים ועצמאיים במצבים אחרים בחייהם, כמו במעבר לחטיבת הביניים, במקום להסתמך על הכוונה של מבוגרים כל הזמן.
חשיפה הדרגתית לחוסר ודאות ולסיכון בונה חוסן ומשפרת את הרווחה הכללית בקרב צעירים. החוקרים מצאו שלאחר השתתפות בטיול חינוכי הרפתקני, מדדי הרווחה של 622 ילדים שנבדקו עלו ב-23%, והחוסן שלהם גדל ב-36%.
לדבריהם, העולם המערבי נמצא בעיצומו של משבר בריאות נפשית בקרב ילדים ובני נוער, במיוחד לאחר משבר הקורונה, שנעל אותם בבתיהם למשך חודשים ארוכים. נתונים מאנגליה מ-2023 מראים שחמישית מהילדים בגילאי 8 עד 16 סבלו מהפרעה נפשית. אחת הדרכים להתמודד עם מצב זה היא לאפשר לילדים להשתתף במשחק מסוכן בחוץ. זאת משום שהוא תומך בניסוי וחקירה, עוזר לילדים לפתח כישורים חברתיים כמו תורנות ושיתוף פעולה, ומספק להם כלים להתגבר על אתגרים עתידיים. הוא מטפח את הסקרנות שלהם ומאפשר להם להתרענן מהשהייה בטבע ומחוסר הוודאות ההרפתקני של משחק ללא כללים והגבלות.
טיולים ארוכים מציעים הזדמנות מורחבת לחוות היבטים של למידה בחוץ. אלה יכולים לכלול פעילויות כמו ניווט, טיפוס על צוקים (כמובן, עם ציוד בטיחות), סנפלינג ומסעות ביבשה ובים. פעילויות אלו מכוונות לפיתוח כישורי מנהיגות, חוסן, אוטונומיה וביטחון עצמי.
עם זאת, כדי להיות מועיל, משחק מסוכן בחוץ צריך להיות תכוף, הדרגתי ולהתקיים לאורך כל חינוכו של הילד. היתרונות שהוא מספק לא יכולים להיות מושגים עם חוויה חד-פעמית של חופשה משפחתית נדירה.
לדברי החוקרים, מערכת החינוך הנוכחית במדינות רבות לא תומכת בהתפתחות ההוליסטית של ילדים. הם מודדים את הצלחתם לפי נוכחות וציונים במספר מוגבל של מקצועות ליבה, אך לא מיישמים מדיניות מסודרת של פעילויות חוץ. הם מציעים שינוי בחשיבה, והכרה בערך של משחק מסוכן בחוץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר