X

למה המוח שלנו שונא תורים – ומה אפשר לעשות עם זה?

למה אנחנו הופכים לחסרי סבלנות כשאנחנו מחכים בתור? האם מדובר בבעיה פסיכולוגית, או שפשוט יש לנו דברים טובים יותר לעשות? מחקרים חושפים את האמת מאחורי התורים, ולמה חלקנו מתנהגים בהם כמו זאבים רעבים

תור של הרבה אנשים בסופר- אילוסטרציה. צילום: Midjourney

חיכיתם מספיק? יופי, בואו נתחיל

אם יש משהו שמאחד בין בני אדם בכל העולם, זה השנאה לחכות בתור. לא משנה אם זה בבנק, בסופר, או בקופת חולים – תוך חמש דקות אנחנו כבר בודקים אם אפשר לעבור לשירות מהיר, או לפחות למצוא דרך לצאת מזה בשלום. אבל למה בעצם זה כל כך מעצבן אותנו? התשובה קשורה לא רק לחוסר הסבלנות שלנו, אלא גם לאופן שבו המוח שלנו תופס זמן וצדק.

המוח לא יודע להמתין – והוא גם גרוע בחישוב זמן

הפסיכולוגיה של התורים היא עניין מורכב יותר משנדמה. חוקרים גילו שהמוח שלנו לא חווה זמן באופן ליניארי. כשהתור לא זז, הוא מרגיש לנו כפול באורכו, וכשאנחנו קרובים לקצה – פתאום הכל נראה מהיר יותר. זה נקרא "עיוות זמן תפיסתי", והוא מסביר למה דקה אחת בחדר ההמתנה אצל הרופא נראית כמו נצח, אבל סדרת נטפליקס של שעה חולפת ברגע.

תחרות פסיכולוגית: למה מישהו אחר תמיד מתקדם מהר יותר?

אחד הדברים שהכי מרגיזים אותנו בתורים הוא התחושה שאנחנו עומדים במקום בזמן שאחרים מתקדמים. אם הקופה לידנו זזה מהר יותר, אנחנו נכנסים ללחץ – למרות שמחקרים מראים שזה כמעט תמיד אשליה. "תסמונת הדשא של השכן" פועלת גם כאן: אנחנו שמים לב יותר לתור שנע קדימה, ופחות לזה שממשיך להשתרך מאחור.

פסיכולוגיית הצדק: למה אנחנו שונאים לעמוד מאחור?

מחקרים מראים שאנשים שונאים תורים לא רק בגלל הזמן שמתבזבז, אלא גם בגלל חוסר הצדק שהם חווים בהם. אם מישהו עוקף אותנו, או אם הקופאית פותחת קופה חדשה וכולם זורמים לשם חוץ מאיתנו, אנחנו חווים תסכול עמוק. מבחינה אבולוציונית, זה הגיוני: תחושת הצדק קשורה להישרדות בקבוצה. מי שלא ידע לשמור על המקום שלו בהיררכיה, סיים את דרכו מוקדם.

אז איך אפשר להפוך תורים לנסבלים יותר?

במקומות מסוימים בעולם כבר מצאו פתרונות:

  • "תורים וירטואליים" – בארה"ב ובאירופה, רבים מהמקומות מציעים מספרים דיגיטליים, כך שאפשר להסתובב בזמן שחיכיתם.
  • "תורים מבוססי חוויה" – בשדות תעופה, פארקי שעשועים ומוזיאונים משתמשים במסכים, מוזיקה ואלמנטים אינטראקטיביים כדי להסיח את הדעת.
  • חוק ה-90 שניות – אם נותנים לאדם אינדיקציה ברורה לכמה זמן הוא יחכה, הסבלנות שלו גדלה משמעותית.

סיכום: אולי הגיע הזמן להירגע?

תורים הם בלתי נמנעים, אבל הדרך שבה אנחנו חווים אותם היא לרוב עניין של תפיסה. אם נלמד להעסיק את עצמנו, נתמקד פחות בחוסר הצדק, ונזכור שכולם סביבנו מרגישים בדיוק אותו הדבר – אולי נוכל להימנע מהעצבים ולשרוד את ההמתנה בשלום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר