X

כשפורים היה לוהט: המנהג הנשכח של שריפת המן במרוקו

בקהילות יהודיות במרוקו, הילדים נהגו להכין דמויות של המן ועשרת בניו, לתלות אותן על עמודים מרכזיים בעיר ולשרוף אותן בשמחה. איך הפך הטקס הזה למסורת צבעונית – ולמה הוא נעלם?

המחשה של בובה של המן הרשע תלויה על עמוד ושרופה ברחובות מרוקו. צילום: Midjourney

חג הפורים, הידוע בשמחתו ובצבעוניותו, טומן בחובו מנהגים מגוונים ומרתקים שהתפתחו בקהילות יהודיות ברחבי העולם. אחד המנהגים הפחות מוכרים, אך בהחלט מסקרנים, הוא המנהג של יהודי מרוקו לשרוף את דמותו של המן הרשע.

הכנת הדמות: מלאכת מחשבת של הילדים

במרוקו, הילדים היו מתכוננים לפורים בהתרגשות רבה. הם היו יוצרים בובות המייצגות את המן ועשרת בניו, לעיתים מחומרים פשוטים כמו סמרטוטים, קש ועץ. הדמויות הללו היו מעוצבות בקפידה, לעיתים אף מוגזמות, כדי להדגיש את דמותו השלילית של המן.

הטקס המרכזי: תלייה ושריפה פומבית

לאחר שהבובות היו מוכנות, הילדים היו תולים אותן על עמוד במרכז העיר או השכונה. הטקס כלל שירה, ריקודים ולעיתים אף הצגות קצרות שבהן הילדים גילמו את סיפור המגילה. האירוע הגיע לשיאו כאשר הבובות הועלו באש, כסמל לניצחון הטוב על הרע ולמחיית זכר עמלק.

משמעות המנהג: חינוך, קהילה ושמחה

מנהג זה שימש ככלי חינוכי להעברת סיפור מגילת אסתר לדור הצעיר. הילדים לא רק שמעו את הסיפור, אלא גם השתתפו באופן פעיל בהמחזתו, מה שחיזק את הזיקה שלהם למסורת ולמורשת. בנוסף, האירוע היה הזדמנות לקהילה כולה להתכנס, לחגוג ולחזק את הלכידות החברתית.

היעלמות המנהג: מעבר לזמנים מודרניים

עם השנים, ובעיקר בעקבות הגירה ושינויים תרבותיים, מנהג זה הלך ונעלם. הדור הצעיר, שנחשף לתרבויות ולמנהגים שונים, לא תמיד המשיך את המסורת. כיום, המנהג כמעט ואינו מתקיים, אך זכרו נשמר בסיפורים ובזיכרונות של בני הקהילה המבוגרים.

סיכום: חיבור לעבר והשראה להווה

מנהג שריפת דמות המן במרוקו הוא דוגמה למגוון העשיר של מסורות יהודיות שהתפתחו ברחבי העולם. הוא משקף את היכולת של קהילות לשלב בין חינוך, תרבות ושמחה, ומזכיר לנו את החשיבות של שמירת המורשת והעבר, גם בעידן המודרני.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר