כשאלכסנדר הגדול מת בשנת 323 לפני הספירה, 13 שנים לאחר שבנה את אחת האימפריות הגדולות בעולם, הוא הותיר אחריו את אחת התעלומות הארכיאולוגיות המסקרנות ביותר בהיסטוריה: היכן הוא קבור? כבר למעלה מ-2,000 שנה מנסים חוקרים לפענח את החידה הזו, ו-Claude מפרטת בפנינו את האפשרויות הפופולריות.
המסע האחרון של אלכסנדר
מה שידוע בוודאות הוא שאלכסנדר מת בגיל 32 בבבל (עיראק של ימינו), בין ערב ה-10 ליוני לבוקר ה-11 ליוני של שנת 323 לפני הספירה. גופתו נחנטה, ותלמי הראשון סוטר, גנרל מקדוני-יווני שהיה חברו הקרוב ושומר ראשו של אלכסנדר, היה אחראי להעברת הגופה. המסע הארוך של הגופה נמשך כשנתיים, במסלול של כ-1,600 קילומטרים, דרך המזרח התיכון למצרים.
אלכסנדריה: התחנה האחרונה?
בשנת 305 לפני הספירה, 18 שנים לאחר מותו, הועברה גופתו של אלכסנדר לאלכסנדריה. על פי עדויות היסטוריות, הגופה הוצבה במאוזוליאום המפואר "סומה". הקיסר הרומאי הראשון, אוגוסטוס, אף ביקר בקבר סביב שנת 30 לפני הספירה. על פי הסיפורים, כשהתכופף להביט בגופה, שבר בטעות את אפה. לאחר מכן, הקבר נעלם מהתיעוד ההיסטורי למשך מאות שנים, ועקבותיו נעלמו סביב שנת 500 לספירה.
התיאוריות המובילות
גני שלאלאת
קַליוֹפּי לימְנֶאוֹס-פּאפּאקוֹסטה, מנהלת המכון ההלני לחקר תרבות אלכסנדריה, מאמינה שהקבר נמצא באזור גני שלאלאת באלכסנדריה המודרנית. בחפירות משנת 2009 גילה צוותה פסל של אלכסנדר, ומפות טופוגרפיות ומקורות עתיקים מרמזים שהאזור קרוב למיקום הקבר המקורי. החפירות ממוקמות ליד צומת עתיק שמוזכר בכתביו של אכילס טאטיוּס מהמאה השנייה לספירה.
מתחת לים
תיאוריה אחרת, שמקדם פול קַרְטלֶדג', פרופסור אמריטוס לתרבות יוונית מאוניברסיטת קיימברידג', טוענת שהקבר נמצאת מתחת לים; לפי השערה זו, מפלס הים עלה בכמה מטרים מאז תקופת אלכסנדר, וחלקים גדולים מהעיר ההיסטורית, כולל הרובע המלכותי, נמצאים כיום מתחת למים. צוללנים שחקרו את קו החוף של העיר מצאו חלקים שעשויים להשתייך למבנים עתיקים. במקרה כזה, אומר קרטלדג’, ייתכן שהגופה עצמה "נאכלה ע"י כריש".
רובע מזריטה
ניקולס סונדרס, פרופסור אמריטוס לאנתרופולוגיה וארכיאולוגיה מאוניברסיטת בריסטול, מאמין שהקבר עדיין על היבשה, כנראה מתחת לרחובות ההומים של רובע מזריטה המודרני, אזור שהיה בעבר מרכז העיר העתיקה ומיקום הארמונות.
תיאוריות אחרות ונסיבות ההיעלמות
ישנן תיאוריות מעניינות לגבי נסיבות היעלמות הקבר: לימנאוס-פאפאקוסטה מאמינה שמיקום הקבר אבד במהלך מסע הצלב לאלכסנדריה בשנת 1365, כאשר ייתכן שכוהנים שעדיין סגדו לאלכסנדר החביאו את שרידיו כדי להגן עליהם מהצלבנים; תיאוריה אחרת מציעה שהכנסייה הנוצרית פעלה להסתיר או להשמיד את הקבר, כדי שקבר ישו יהפוך למוקד העלייה לרגל העיקרי בעולם העתיק.
זאהי חוואס, ארכיאולוג ומצרולוג ידוע, אופטימי לגבי הסיכוי למצוא את הקבר, אך מאמין שהוא יתגלה במקרה, ולא כתוצאה מחיפוש מכוון. הוא מציין שרבים מהמונומנטים העתיקים באלכסנדריה, כולל התיאטרון והקטקומבות, התגלו במקרה במהלך עבודות בנייה מודרניות.
בינתיים, החיפוש אחר קברו של אלכסנדר הגדול ממשיך להעסיק ארכיאולוגים וחוקרים מכל העולם, כשכל תגלית חדשה מוסיפה עוד חלק לפאזל ההיסטורי המרתק הזה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו