בעיית ההתמכרות לסמים ותרופות ללא מרשם הולכת ומתרחבת בשנים האחרונות, ולמרות העלייה גם במודעות אליה, נראה שאנחנו לא קרובים לעצור אותה. עם זאת, ההבנה שלה הולכת ומשתפרת – כולל לא מעט מסקנות מפתיעות מאוד. נעזרנו ב-Claude כדי לסכם את אלו של ג’סיקה לוֹוֶת’ ודניאל מנביץ’, שני עוזרי הוראה לביולוגיית התא ומדעי המוח באוניברסיטת רוואן בניו-ג’רזי.
מחקרים חדשים חושפים תובנות מפתיעות על ההבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע להתמכרות לסמים, ומצביעים על תפקיד משמעותי של הורמוני מין בתהליך ההתמכרות והגמילה.
לפי צמד החוקרים, נשים מקבלות יותר מרשמים לאופיואידים מאשר גברים – מה שמעלה את הסיכון שלהן להתמכר לאותם חומרים; הן גם נוטות לעבור מהר יותר משימוש ראשוני לשימוש כפייתי; נשים מדווחות על תשוקה חזקה יותר לסם בזמן גמילה, ואף חוות תסמיני גמילה חמורים יותר מגברים.
הדבר קשור להורמוני מין: רמות אסטרוגן ופרוגסטרון משתנות לאורך המחזור החודשי. השינויים הללו משפיעים על עוצמת התשוקה לסמים. בזמן ביוץ, כשרמות האסטרוגן גבוהות, התשוקה לסמים מתגברת. אסטרוגן גבוה משפיע גם על יעילות משככי הכאבים.
מחקרים בחולדות סיפקו כמה תובנות חשובות בתחום:
- חולדות נוטות לצרוך פחות הרואין כאשר רמות האסטרוגן והפרוגסטרון שלהן גבוהות;
- העלייה באסטרוגן – ולא בפרוגסטרון – אחראית להפחתה בצריכת הסם;
- תופעה דומה נצפתה גם עם תרופות מרשם כמו אוקסיקודון.
הממצאים הללו עשויים להוביל לשינויים משמעותיים בטיפול, כמו התאמה אישית של מינוני תרופות בהתאם למין ביולוגי ומצב הורמונלי, פיתוח גישות מותאמות מגדר לטיפול בהתמכרות ומעקב מדוקדק יותר אחר נשים המקבלות מרשמים לאופיואידים.
המחקר מדגיש את הצורך בהבנה טובה יותר של הקשר בין הורמונים והתמכרות, פיתוח טיפולים מותאמים אישית, ומודעות מוגברת בקרב רופאים לגבי הבדלים מגדריים בסיכון להתמכרות. הבנת ההבדלים המגדריים וההורמונליים בהתמכרות היא צעד חשוב במאבק במשבר האופיואידים העולמי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו