בניגוד לשר החוץ יאיר לפיד, שרואה את האנטישמיות כבעיה כללית של עמים ההורגים זה בזה, לאבי ואמי, ניצולי מחנות ההשמדה, לא היה שום ספק במהות האנטישמיות. 'גויים שונאים יהודים' פסק אבי באחת מהשיחות העצובות והקצרות שהיו לי אתו על השואה. גם לאמי ניצולת המחנות שבגיל 14 הופרדה ממשפחתה לא היו אשליות לאחר שבני המשפחה נשרפו בכבשנים. לכן, שניהם עלו ארצה ולא הלכו לשקם את עצמם במדינות אחרות.
איפה לפיד טעה?
להבדיל מסכסוכי דמים טריטוריאליים בין קהילות ועמים, שרובם זמניים או חד פעמיים, האנטישמיות מלווה את העם העתיק בכל ימיו, מגלות מצרים ועד ימינו. לאנטישמיות ספרות ומצע אידיאולוגי. הסתה לרצח היהודים מלווה את היהודים בגלויות ממערב ועד מזרח לאורך ההיסטוריה. בספרות מוסלמית ונוצרית ובספרות האנטישמית הנאצית שהובילה לשואה. לא היה שום סכסוך מדיני או טריטוריאלי בין גרמניה ליהודים, ובכל זאת הם השמידו את היהודים. והעולם שתק. כי הם היו יהודים.
ההסברים לאנטישמיות עטופים בניסיונות להצדקה מעשית: הם עשירים, גוזלים את הקרקע, מלווים בריבית ועוד. אבל בסוף יש משהו מיסטי שמלווה את השנאה לעם היהודי. היותנו העם שהביא את המוסר האלוקי והתורה לעולם. "כי מציון תצא תורה" - היא שמייצרת שני קטבים שבאחד ניצב העם היהודי ובשני העולם. הקוטביות הזו, מלווה את העם שנבחר לשכון בדד להביא את בשורת המוסר לעולם. זיהה זאת בלעם כשאמר: "הן עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב".
גם הנשיא חיים הרצוג הכריז זאת באו"ם מול נציגי האומות. אחיו יעקב, מנכ"ל משרד רוה"מ, כתב זאת במסתו הידועה "הן עם לבדד ישכון". הם לא עשו את האבחנות של לפיד, שהפך את האנטישמיות לעוד סכסוך דמים בין עמים, אלא הבינו את עומק השנאה לעם היהודי. אביהם הרב הראשי יצחק הרצוג זצ"ל החדיר זאת בהם מתוך תורתנו וניסיון הדורות.
מה הביא את לפיד להפוך את האנטישמיות לבעיה קוסמופוליטית? האם אג'נדה פוליטית?
גם אם לפיד עצמו לא כיוון לכך, דבריו עלולים לספק תחמושת לתעמולה הפלסטינית לשלילת זכותנו למדינת היהודים.
השואה הייתה ברקע החלטת האו"ם על הקמת מדינה יהודית בא"י. הפלסטינים השתמשו בתעמולת הכזב נגד ישראל בטענה שה"נכבה" היא ה"שואה" שישראל בחסות העולם עשתה להם ולכן המדינה היהודית אינה לגיטימית ואין לה זכות קיום. ועכשיו, דברי לפיד עלולים, גם אם לא מדעת, לשרת את התעמולה הזו.
על לפיד לתקן את דבריו ואת הרושם שהותירו במסע הסברה של משרדו. הוא חייב זאת לזכר קורבנות השואה, ובהם בני משפחתו ולזכר כל קורבנות האנטישמיות בכל הדורות.